Tánccal és tornával a termékenységért – Videó!

A Meddőnek nyilvánítva! ötödik részében Pataki Zita és férje tovább kutatnak a termékenység és a mozgás összefüggései után. Hogyan segíthet a tánc, és mit adhat az Arwen-torna? Kiderítik. Zita pedig arról ír nektek, hogy miért fontos a mozgás, és miért nem beszélnek többet a mozgás és a termékenység kapcsolatáról a lombikkezelések alatt. Videó!

A lombikeljárások alatt soha egyetlen orvos sem ajánlott semmilyen mozgásformát, sőt meg sem kérdeztek, hogy mozgok-e eleget. Nem kérdeztek az életmódomról sem, miközben kimutatták az összefüggést az életmód és a meddőség között.

De vajon rákérdeznek-e az anamnézis felvételekor? Nálam nem tették, és remélem, csak azért, mert azt gondolták, feltételezték, hogy mozgok: – Zita persze, hogy egészséges életmódot folytat! (Bár szerintem nem egyértelmű.)

Amikor valaki először megy lombikra, minden idegen számára, nem tudja, mi vár rá. Olyan lehet, mint mikor először várandós valaki. A második gyermek érkezésekor már sokkal tapasztaltabbak a családok.

A második IVF-nél már ismerős volt a történet, de újabb és újabb ingerek értek. Másik protokollt, másik gyógyszert vagy épp a gyógyszerből más mennyiséget írt elő az orvos. A sok sikertelenség sokakat felvértez, és a harmadiknál már nyomozni kezdenek a párok. Mit változtassanak, hogy sikerüljön végre? Belekerülünk egy folyamatba, ahol a szép vég reményében már hiányoljuk a kezdeti felkészülést. Miért nem így csináltuk? Miért nem mondták ezt az elején? Miért nem tudtuk ezt az eljárás kezdetén?

Ezekre a kérdésekre sokkal később, a sikertelen végnél kaptam választ.

Ha elmúltál 35 éves, tudd, hogy minden sokkal gyorsabb. Nem vesztegetik az orvosok az idődet a felkészülésre. Sürget az idő – többnyire ezt fogod hallani.

A helyes táplálkozás és életmód, az egészségfejlesztő mozgásformák, a kiegészítő terápiák nem kerülnek szóba. Mert erre már nincs idő. Már túl vagy azon a körön, amikor ez számított volna.

Lehet, hogy az orvos még azt is feltételezi, hogy mire te a lombikközpontba kerülsz, már végigjártál minden utat, a magad és termékenységed érdekében minden hasznos dolgot megtettél. Vagyis ha gyermeket szeretnél, akkor ennek egy év rendszeres házasélet mellett sikerülnie kell. 35 fölött fél év ez az idő, és azonnal menj specialistához.

De akkor mikor készüljek fel?

Ha most eldöntitek, hogy jöhet a baba, és védekezés nélkül, boldogan, ügyesen élvezitek a házaséletet (remélem, mindenki érti, mire gondolok),  2021. január közepére mégsem sikerül pozitívan tesztelni, akkor bizony meddőnek nyilvánítanak. Vagyis érdemes már ezt az egy évet is tudatosan megélni. Tudatosan szerelmeskedni, azaz úgy, hogy van tudásod a saját ciklusodról, és célotokhoz igazítjátok az életmódotokat. 

Ha nem mozogtok, ha dohányoztok, ha egészségtelenül táplálkoztok, ez alatt az egy év alatt nagy eséllyel nem fog összejönni a gyermekáldás.

Meddőnek nyilvánítanak. Ez a huszonévesekre ma éppúgy igaz, mint a harmincasokra.

 

A Meddőnek nyilvánítva! ötödik részét itt is megnézhetitek: 

 

Vélemény, hozzászólás?