Szokásainkról fecseg a kuka, a szekrény, a táska – tarts velem!

A divat hullámai mostanában értékes lehetőségeket is sodornak felénk. Ilyennek tartom a környezettudatosságra figyelmet fordító trendet, ami hangosan söpör végig a média minden felületén. 

Fontos téma ez. Mégis úgy érzem, mielőtt a leghangosabb zerowaste termékek beszerzésével belekezdenénk saját otthonunk környezettudatossá alakításába, most is élnünk kell a piac pénzéhségének előítéletével. Sok marketing stratégia épít a mindannyiunkban joggal élő tenni akarás vágyára. Mind látjuk, hogy a hétről hétre megtelő szemetes nem fest túl szép jövőképet.

Látjuk a műanyagba fulladó állatokat, és a tengerben medúzaként úszkáló zacskókat. Van feladat. Sok.

Mindenkit bíztatok, hogy vegyen részt a szemét csökkentésének missziójában, de tegye ezt okosan. Első lépésként nézzünk körül saját életünkben!

 Íme, négy célravezető lépés hulladékcsökkentés okos útján:

     1. Nézz bele a kukádba!

Ha szeretnéd, hogy rikábban teljen meg a szemetes a konyhában, akkor nézd meg mi kerül bele! Mi az, ami a legtöbb teret foglalja el benne? Ez segít rájönni, hogy mi az, aminek a kiváltása a leglátványosabb eredményt hozza majd. Ha azonnal nincs is ötleted a megoldásra, a figyelem, amit ezzel a pillantással a témának szenteltél, hulladékcsökkentésed magocskáját csírázásnak indítja. 

     2. Nézz be a hűtődbe!

Tapasztalataim szerint élelmiszereink csomagolásából keletkezik a legtöbb hulladék. Rendszeresen boltba járunk, hogy megvásároljuk a család táplálékát. Mi kerül a kosaradba? Mi az, amit a leggyakrabban veszel?

Legközelebb, amikor boltban találod magad, figyelj, mit miben viszel haza, hátha már egyébként is létezik, vagy kialakítható egy jobb megoldás. Ez a lépés fogja a csírát szárba szökkenteni, és figyelmes lelki szemeid előtt hamarosan láthatóvá válik a változás, aminek az útján elindultál. 

    3. Nézz bele a táskádba!

Szeretném, ha ennek a pontnak a hatására nem csak a táskánkban, de az autónkban is körülnéznénk, főleg, ha napi szinten használjuk. Különleges lenyomata jelenik meg életünknek ezekben a terekben. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a táskámban, vagy a kocsimban nem találok szemetet. Itt akadnak a kezembe a blokkok, amelyeknek a számát ugyan nehéz csökkenteni, de a gyerekek lábánál rejtőző nasis zacsik is, amelyek azonban már más kategóriába tartoznak.

Négy gyermekes anyaként tisztában vagyok azzal, mekkora csodákra képes egy zacskó csipsz, ha egy nehéz nap után nyugalomban szeretnénk vezetni. Nem is vetek meg senkit ezért a szokásért, vagy alkalmi trükkért.

Fontos, hogy elfogadóak és türelmesek legyünk magunkkal ezen az úton – maratonra készülünk.

Éppen ezért, most nem a megoldandó problémák listáját növelném. Egy jutalom vásárlási ajánlatot szeretnék tenni. A táskátokba/autótokba rendszeresítsetek textiltáskákat. Az első táskákkal ajándékozzátok meg magatokat, válasszatok olyat, amit hatalmas lelkesedéssel használtok majd. Ez a záloga annak, hogy ne feledkezzetek meg róla, amikor egy húzós nap után rutinszerű vásárlásba kezdtek. 3 darab már igazi áttörést hozhat az üres kuka felé vezető úton. 

    4. Nézz be a szekrényedbe!

A legtöbb szemét a csomagolásból fakadóan kerül az otthonunkba. Egy pár zoknit is nejlonba tesznek a boltban. Akkorába, amibe 20 pár is beleférne. Ha az előző pont szerint a táskánkban van kedvenc vászontáskánk, már elő is kaphatjuk, “Köszönöm, zacskót nem kérek!” felkiáltással.

Visszakanyarodva a szekrényhez, a leselejtetezett ruháink által generált komoly feleslegkupaccal is érdemes szembenéznünk. Anyukám a Karitaszban dolgozik, és tőle tudom, hogy a rászorulóknak szánt ruháink javára bizony senkinek semmi szüksége. Nekünk viszont van szükségünk olyan átmeneti tárolókra, amikben hazahozhatjuk akár az élelmiszereket, akár egyéb megvásárolt holminkat.

Pólók, felsők, nadrágok, bodyk, és minden, ami textil, pár perc alatt, akár varrógép nélkül, gyerekkezek által is átalakítható tökéletes hordozóeszközzé.

Válogassatok ki mindent, ami nem kell!  Amikből szerintetek semmit sem lehet készíteni, mutassátok meg nekünk, ötleteljünk együtt! A következő posztban elmondom, hogy régi kedvenceitek miként születhetnek újjá, hogy más funkciót betöltve újra hasznossá váljanak. 

Kiemelt kép és cikkbeli kép forrása: Szekeres Laura Virág.

Vélemény, hozzászólás?