Milyen vizsgálatok kellenek a lombik kezelés előtt?

Milyen vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy egyáltalán megkezdődhessen a lombik kezelés? Pataki Zita most összeszedte az eljárás előtt álló pároknak, hogy mire számítsanak. Vizsgálatok, eltérések intézmények és orvosok között, pénztárca kímélő megoldások. És ez még csak az eleje….

Hat hét, de mennyi-mennyi vizsgálat!

Kamerával nem tudtam megmutatni, de próbálkoztam vele. 

Sok mindent tudatosan döntöttem el az életben. Például azt, hogy ha valami kellemetlen, rossz érzéssel jár, az jelzés számomra. Rossz érzés = Zita, ne tedd meg! Persze könnyen össze lehet téveszteni a rossz érzéseket a gátló érzésekkel. A kettő közel sem azonos. A félelem pl. sokszor rossz érzésnek bizonyul, ha gátol bennünket valamiben, akár célunk, vágyunk elérésében. Ha félünk felülni a repülőgépre, és emiatt nem jutunk el a vágyott országba, ez bizony egy gátló érzés. Ha félelmet érzünk a sötét utcán, vagy épp egy kiszabadult vad kutyával szemben, akkor a félelem legfeljebb a reakcióinkat gátolhatja, de az biztos, hogy jogos érzés, hiszen jelzi a veszélyt.

Szóval közintézményben, sok ember között elővenni egy telefont és venni saját magamat, sőt beszélni a telefonhoz, ez számomra egy teljesen elképzelhetetlen helyzet. 

Sokkal könnyebb most leírni, hogy milyen vizsgálatokat kellett megcsinálni. Ezeket egyébként már két lombik után is rutinosan tudja mindenki. 

Ez a doku-reality részben azért is jött létre, hogy ne 2-3 eljárás után legyetek a tudás a birtokotokban, hanem kapjátok meg már az út legelején a lehető legtöbb információt. 

Sajnos vannak azonban eltérések orvosok, intézmények között. És ezt kezdetben egyáltalán nem értettem. Miért nem egy a protokoll? Miért nem vizsgálnak ki teljesen már az eljárás legelején? Miért nekem kell nyomoznom, hogy mi lehet a bajom? Elképzeltem egy listát, ahol a termékenységemet felmérő, átnéző vizsgálatok vannak. Ez ma nem létezik! Miért nem? 

Persze tudom, hogy a hormonális állapotom pillanatnyi állapot, de az endokrinológia csak egy része az előzetes vizsgálatoknak, mellette még számtalan oka lehet annak, ha nem sikerül a gyermekáldás. 

Az endometriózis meddőséget okoz, de mi van akkor, ha más is társul hozzá? Iszonyú rossz érzés az, amikor a sokadik lombik eljárás után még felfedeznek egy problémát, ami szintjén gátja lehet a teherbeesésnek. Olyan, mintha pofon vágnának váratlanul, ok nélkül! Miért nem derült ki ez az ok már az eljárás legelején? Úgy éreztem, hogy becsaptak! 

Olyan jó volna ezzel a filmmel elérni, hogy minden ember életében, aki azt igényli, legalább egyszer lehetősége legyen résztvenni egy ingyenes termekenységi panelvizsgálaton! 

Azt hiszem örültem volna csak egy információs füzetnek is! 

Mi az az AMH? PCOS, endometriózis, inzulin rezisztencia, összeférhetetlenség…?

A vizsgálatok drágák, tudom. Legtöbbször beutalóval laborba mentem inkább, hogy spóroljak. De ahhoz, hogy hormonszintet nézzenek, nőgyógyásztól kell a beutaló, tehát sok esetben a nőgyógyásznak is fizetni kell előtte a konzultációért, vagy érzed magad olyan pofátlannak, hogy azt mondod: “csak egy beutalót szeretnék kérni!” – értsd: most nem szeretnék fizetni önnek. 

Nagyon sok nőgyógyászt ismerek. Valakit személyesen, valakit hírből. Vannak “csodadoktorok” és vannak kevésbé jók. 

Az előzőkhöz bejutni, a nevéhez méltón, csoda. De ha ügyeskedéssel, szerencsével, vagy jól kivárt idővel be is jutsz hozzá, fel kell készülnöd egy jó hosszú konzultációra (közben érzed a váróteremben ülők mérhetetlen türelmetlenségét és talán jogos dühét is). Készülj fel arra is, hogy a leleteidet, vagy annak egy részét, illetve más orvostól hozott szakvéleményedet ki fogja dobni a kukába, vagy egyszerűen csak lehülyézi a többi orvost, ahol eddig jártál. 

Bizony ezzel is meg kell bírkóznod.

Az orvos, akiben addig bíztál, egyszerűen csak egy hülye lesz egy másik doktor által. Te pedig csak nézel, hogy ebben a láthatatlan harcban vajon hol vagy? Hogyan fogsz ebből a harcból kikerülni? Győztesen vagy vesztesen? 

Mert győztes lehetsz akkor, ha tényleg egy hozzá nem értőnél voltál korábban, de vesztes, ha csak egy igazi egoharcoshoz kerültél. Vesztes vagy akkor is, ha nincs elég pénzed erre a csoda doktorra és az általa előírt vizsgálatokra, kezelésekre. 

A pénz ebben a játszmában nagyúr. Lehetsz jómódú, akkor is számolni fogod a pénzed már a második lombik eljárásnál. 

Mi is spóroltunk nagyon sokat, de biztos vagyok abban, hogy ezzel a filmmel, és az írásaimmal te is spórolni fogsz! Nemcsak pénzt, hanem időt és energiát is! 

Kért női vizsgálatok: 

 • 3. ciklusnapi vérvétel
 • 21. ciklusnapi vérvétel (nem éhgyomri)
 • vércsoport+ellenanyag
 • vírus vérvétel: HIV, RPR, HEPA-A, HEPA-B
 • 3 pontos inzulin rezisztencia vérvétel

Nőgyógyszázati vizsgálatok:

 • nőgyógyászati vizsgálat, cytológia, ált. bakt, gomba és STD tenyésztés
 • a méhüreg és petevezető átjárhatóságának a vizsgálata
 • mell ultrahang

Férfi vizsgálat:

 • spermavizsgálat (a vizsgálat előtt két napos önmegtartózatás szükséges)
 • spermatenyésztések: ált. bakt., gomba és STD
 • vírus vérvétel: HIV, RPR, HEPA-A, HEPA-B (nem éhgyomri)
 • andrológiai szakvizsgálat

Fotók: A szerző felvételei

Vélemény, hozzászólás?