Pár kattintás és tönkremehetsz – Ezért törölte Melinda oldalait a Facebook

Szolga-Tóth Melinda két gyermeke mellett már 3 éve építgette sikeresen hAngol nevű vállalkozását. Egészen addig, amíg valaki fel nem törte a Facebook-oldalát és pár kattintással el nem lehetetlenítette annak további működését. Melinda azóta küzd a kemény munkával létrehozott márkájának visszaszerzéséért és jogi úton próbál érvényt szerezni az igazának. Sajnos, egyelőre sikertelenül – a Facebook ugyanis mossa kezeit. A vállalkozó édesanya mesélt nekünk saját kálváriájáról, és a jogi képviseletét ellátó Hümpfner Ügyvédi Iroda véleményét is kikértük.

Énekeltek, báboztak, táncoltak és az angol nyelv rejtelmeivel is megismerkedtek azok a gyerekek, akik Szolga-Tóth Melinda hAngol néven futó foglalkozásait választották – egészen múlt hét keddig, amikor a Facebook-oldal váratlanul elérhetetlenné vált. (Melindáról ITT írtunk korábban.) A gyerekek és a 2.000 lelkes követő azóta hiába keresi a zenés-fejlesztő videókat. A legnagyobb vesztes mégis a kétgyermekes édesanya, aki hosszú évekig pénzt és energiát nem kímélve dolgozott a brandépítésen. Most viszont egyik napról a másikra annak réme sejlett fel előtte, hogy végleg elveszíti a vállalkozását, a dédelgetett álmát.

–  Teljesen átlagos napnak indult a múlt hét keddem, egészen addig, amíg nem kaptam értesítőt, hogy valaki jelszócserét kért a hAngol Facebook-oldalamon. Ekkor még nem gyanakodtam semmire, és úgy voltam vele, hogy egy ekkora közösségi vállalatnál a többlépcsős azonosítással biztonságban vannak az adataim. Így – némi nyugtalansággal a lelkemben – jelentettem az esetet a Facebook felé, és próbáltam folytatni a napot, de csak pár percig sikerült, ugyanis megérkezett az újabb üzenet, hogy a jelszó megváltozott. Ezután olyan tartalmat posztoltak a nevem alatt, amelynek hatására a közösségi oldal azonnal letiltotta az üzleti és a privát felületemet is – mesélte keserűen Melinda, aki óriási érvágásnak tartja az igazságtalan helyzetet. Úgy tűnik, oldala a Facebook automatizmusának esett áldozatul. 

–  Sajnos nem csak a hAngol oldalát törölték, hanem a privát fiókomat is. Ironikus, hogy pont a nagyobb biztonság miatt nem adtam másnak lehetőséget arra, hogy kezelje ezeket a felületeket, és végül ez lett a vesztem – mondta. 

Kiszolgáltatott helyzetben

Melinda – miután az összes lehetséges fórumot bejárta – már egy nappal az eset után ügyvédhez fordult. Képviselőit, az informatikai jogra és az internetes marketing jogára specializálódott Hümpfner Ügyvédi Iroda két munkatársát, dr. Hümpfner Viktóriát és dr. Ládonyi Zsófiát mi is felkerestük, hogy megtudjuk, mit lehet tenni ebben a speciális esetben, amibe önhibáján kívül kerül valaki.

Amire érdemes figyelni…
Melinda nem hétköznapi esete rávilágít arra, hogy milyen fontos az, hogy ne csak a Facebook oldalunkra építsük a vállalkozásunkat, hanem több fórumon keresztül is el tudjuk érni a követőket. Ezért azt tanácsoljuk minden érintettnek, hogy ne spóroljanak a saját felületek létrehozásán, mert bármilyen egyedi is ez a helyzet, történhet baj.  
A Facebook sokat dolgozik azon, hogy megteremtse a lehető legnagyobb biztonságot,  így továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy vegye igénybe a kétlépcsős azonosítást és több admint is állítson be a fiókokhoz azért, hogy csökkenthetőek legyenek a visszaélések. 

–  Amikor Melinda kétségbeesve megkeresett minket, még mi magunk sem hittük, hogy ilyen bonyolult lesz ez az eset. A Facebook egy gigantikus szoftverrendszer, melynek behatóan ismerjük a működését és a szabályzatát, így azt gondoltuk, hogyha segítünk eligazodni a hAngol tulajdonosának ebben a labirintusban, akkor könnyedén megoldódik a probléma. Aztán minél mélyebbre ástunk, annál több csontvázat találtunk. A különleges helyzet ugyanis azért alakult ki, mert a hacker nemcsak feltörte Melinda fiókját, hanem olyan tartalmat helyezett el rajta, amelyet a közösségi oldal azonnali tiltással és törléssel honorál. Ettől lett ennyire speciális Melinda esete – mondta Viktória.

Dr. Ládonyi Zsófia rávilágított arra is, hogy milyen óriási lyukak tátonghatnak a rendszeren akkor, ha bármilyen egyedi üggyel szeretnénk felkeresni a Facebookot: ők már akkor nehézségekbe ütköztek, amikor szerették volna elmondani a problémájukat valakinek.

Kihívás volt élő emberrel beszélni

–  Döbbenetes, hogy milyen szinten automatizált a rendszer, ami azért nagy gond, mert így nem képes a komplex gondolkodásra. Vagyis nem érzékeli, hogy nagy valószínűséggel nem a felhasználó posztolt tiltott tartalmat, hanem az a hacker, aki az ő fiókját feltörte. De nemcsak ez az egyetlen probléma, hanem az is, hogy a Facebook magára hagyja a felhasználóit a bajban, mert nem teremti meg a megfelelő jogorvoslathoz szükséges feltételeket. Ha valakinek sérelme van, akkor nem tud a saját anyanyelvén kommunikálni a közösségi oldallal. Ráadásul akadnak olyan beadványok, amiket magyarul kell kitölteni és angolul érkezik rájuk válasz. Nem semmi kihívás volt az sem, mire eljutottunk egy élő emberig, akivel beszélni is tudtunk. A legrosszabb ebben a tortúrában mégis maga a kiszolgáltatottság – avatott be minket Zsófia.

Az ügyvédi iroda nem adja fel a küzdelmet, új frontot nyitottak a harcban: amerikai jogi fórumok segítségével végre sikerült közvetlen kontaktot szerezniük a Facebookhoz. A huzavona viszont csak most kezdődik, és a vége még homályba vész. Első lépésként vissza kell állítani Melinda saját és üzleti oldalát is – kártérítésért csak utólag lehet folyamodni.

Elveszített bizalom

Melinda jelenleg GYES-en van, és elmondása szerint óriási bajban lenne most anyagilag is, ha férje nem segítené. A kiadásai viszont folyamatosan nőnek, ugyanis fizeti az ügyvédi költségeket, az egyéni vállalkozásának vonzatait, és még ha sikerül is mindent visszaállítani, sérülni fog a márka, amit olyan gondosan épített éveken át.

–  Rengeteg energiát fektettem ebbe az üzletbe és igyekeztem maximálisan a gyerekek érdekeihez igazítva a legjobb szolgáltatásokat kínálni. Nagyon fájó ez a veszteség most, de nem adom fel, mert örök optimista vagyok és reménykedem benne, hogy találunk megoldást a problémámra – mondta.

– Egy szerencsém van, hogy saját honlappal is rendelkezem, ezért azon és a YouTube-csatornámon keresztül még el tudom érni a követőim egy részét – persze kérdéses, hogy milyen hatékonysággal, ez még ugyanis a jövő zenéje. Innentől viszont semmilyen bizalmam nem lesz többé a Facebook felé, akkor sem, ha sikerül visszakapnom, amit most elvettek tőlem. Mindenkit arra biztatnék, hogy tanuljanak a hibámból és több felületen is vessék meg a lábukat azok, akik valóban be akarják biztosítani magukat piacon – zárta le beszélgetésünket Melinda.

Melinda egy videóban is elmeséli a vele történteket:

Vélemény, hozzászólás?