Szabadúszó lét: Amikor rád jön a para

Nincs elég pénz a számlámon! Újra egy magányos hétfő. Nincs elég megrendelő. Biztos, mindent jól csinálok, vagy inkább keressek egy biztos állást? Ez szinte minden szabadúszó fejében felvillan egyszer-egyszer. A Freelancer Festival három előadóját kérdeztük arról, hogy mikor szoktak elbizonytalanodni és fészkeli be az agyukba az a gondolat, hogy vissza kellene térni egy munkahelyre.

Mióta különböző intézményekbe kezdtem járni, a hétfő délelőttök nehézkesek voltak számomra. A bölcsödében és az óvodában azért, mert hozzászoktam anyuhoz hétvégén. Az iskolákban hol a padsorokban, hol az egyetemi előadóban ülve kellett csendben okosodnom, hogy aztán a munkahelyeimen hétindító meetingeken üljek felkészülve az egész hetes munkára.

Szabadúszóként a hétfők ugyanolyan nehézkesek maradtak: akkor tör rám a para. “Állásban kellett volna maradnom”, “éhen fogok halni”. A lányom a biztos bölcsödei társak között, a férjem a biztos hétindító meetingen ül. Én meg az aktuális munkám fölé görnyedve a konyhaasztalon.

Persze mindig kiderül, hogy a para mindig mindenkit megtalál. Csak nem feltétlen hétfőn. Ha a cukormázzal megkent közösségi médiás felszínen túljutunk, akkor kiderül, minden szabadúszónál megjelenik időnként a kisördög, hogy a fülébe súgja, irány egy álláskereső portál. Néha mindenki elbizonytalanodik, vagy megakad, és ebben az segít, ha más szabadúszókkal tudunk őszintén beszélni a félelmekről, tapasztalatokról.

A Freelancer Festival legnagyobb erőssége és különlegessége, hogy közösséget teremt, hogy gyakorlati tanácsokkal és hiteles történetekkel látják el a szabadúszó életmód iránt érdeklődőket. Hogy leszámol a mítoszokkal, és bemutatja az őszinte hétköznapokat. Így például azt is, hogy melyek az egyéni kétségek, és hogyan lehet ezt leküzdeni. Ezért a Freelancer Festviál három előadóját kérdeztük meg, hogy mikor szoktak elbizonytalanodni, mik a legnagyobb kétségeik, és mikor fészkeli be a fejükbe a gondolat, hogy “vissza kéne menni állásba”.

Antik Dalma

Antik Dalma 10 évet töltött el alkalmazottként, elsősorban kommunikációs ügynökségeknél, PR területen. Decemberben lépett ki a szabadúszó életbe, ezért friss tapasztalatokkal rendelkezik. “Érdekes módon nekem a döntés meghozatala előtt voltak inkább álmatlan éjszakáim. Tavaly ilyenkor fogalmazódott meg először bennem a gondolat, hogy kilépjek a munkahelyi körülményekből és szabadúszóként folytassam. De akkor nem tettem meg. Tavaly év végén adódott egy lehetőség, hogy meglépjem, és egyelőre úgy tűnik, jól tettem” – meséli Dalma. Azt mondja, ennyi idő alatt még nem jutott eszébe igazán, hogy állást keressen újra.

“Legfeljebb akkor szoktam gondolni egy munkahelyre, amikor egész nap egyedül dolgozom, vagy egy olyan problémával találom magam szembe, amit egyedül kell megoldanom pedig tudom, hogy csapatban gyorsabban menne a megoldás”. Merthogy a PR-szakembernek a szabadúszásban leginkább a munkatársak hiányoznak, ezért ha csak teheti, emberek közé megy dolgozni.

Köves Petra

Köves Petra a legnagyobb magyarországi digitális ügynökségeknél, valamint médiaoldalon szerzett több mint 10 év tapasztalattal a háta mögött jelenleg szabadúszó digitális projektszelidítőként tevékenykedik. Petra nem véletlenül lett projekt menedzser, ugyanis számára a hosszú távú gondolkodás lételem. “Én mindig tervezek, ráadásul jó előre” – vallja magáról. És éppen ezt a tulajdonságát szokta a “kisördög” is kihasználni.

“Mivel én évekkel előre tervezek, ezért az anyagi és adózási szempontokat figyelembe véve a bejelentett munka nagyobb biztonságot jelent a jövőtervezésben. Legyen szó nyugdíjról, szociális juttatásokról, adókedvezményekről, családalapításról. Ha ezekre gondolok néha, akkor bizony a biztos munkahely keresése eszembe jut” – mondja Petra.

Mengyán Eszter, a HolyDuck bloggere a médiában végigjárta a ranglétrát, főszerkesztői pozícióból lett szabadúszó.

Mengyán Eszter

Eszter jelenleg egy stylist és egy szín-és stílustanácsadói képzéssel a háta mögött segít a blogján keresztül hozzá forduló nőknek. Nyolc év munkahelyi lét után néhány hete vágott bele a szabadúszásba, ezért ahogy mondja, még egyáltalán nem vágyik vissza állásba. “Egyelőre nem merült fel bennem, hogy beüljek szerkesztőségekbe, hanem szeretném megnézni, mennyi lehetőség van abban, ami felé idő közben elindultam” – mondja. “Őszintén: az elmúlt időszakban folyamatosan dolgoztam hétköznap, hétvégén, hogy ne az legyen, hogy egyszer csak semmi nincs. Így a szabadúszás elejére a véget nem érő fáradtság a jellemző” – mesél egy hónapos tapasztalatáról hozzátéve, hogy a következő hónapot már inkább gondolatai rendszerezésével és stratégiaalkotással képzeli.

Ha szívesen elmennél te is az április 6-i Freelancer Festival 2019-re, a FREELANCER2019 kóddal minden típusú jegyárból 25% kedvezményben részesülsz.

Kiemelt kép: ElisaRiva, Pixabay.

Vélemény, hozzászólás?