Te is belefuthatsz! Kisgyermekes vállalkozók tipikus hibái

Édesdeden alvó csecsemő, tomboló hormonok, energiák az egekben. Zsolyához hasonlóan, talán te is úgy érezted annak idején, hogy nem nagy cucc kisgyerek mellett megtanulni egy új szakmát, vállalkozást indítani, vagy elkezdeni bedolgozni szabadúszóként valahova. Túlvállalás. Ezt a hibát azért valljuk be, főleg az első gyerekesek követik el, igaz akkor szép számmal. Zsolya tapasztalatai kisgyerekes vállalkozóknak.

Körülbelül 2 hónapos lehetett a kisfiam, amikor már úgy éreztem, végignéztem az internet összes számomra érdekes sorozatát, elolvastam a feltornyosult könyveimet, napi egy órát böngésztem a céges e-maileket – pedig már a kutya se írt nekem –, és beköszöntött az elmúlt harminc év leghosszabb tele is.

Muszáj volt valamit kezdenem magammal, mert éreztem, hogy hamarosan megkattanok egy alvó-bőgő kis szobanövénnyel a négy fal között, ha nem használom az agyam.

Innen jött az ötlet, hogy belevágjak valami újba, és kitanuljam a közösségi felületek csínját-bínját, hogy a hobbim végre üzletté transzformáljam. Jöttek is sorra a megrendelések cikkírásra, szövegírásra, social media menedzseri feladatok ellátására, én pedig egyszer csak azt vettem észre, hogy úszom az árral, és a lapát már nincs a kezemben.

Éppen ezért most összefoglaltam azokat a tipikus hibákat, amelyeket kisgyermekes vállalkozóként elkövethetünk. Te legyél sokkal okosabb nálam és ne kövesd el ugyanezeket!

1. Nem számolunk azzal, hogy a dolgok – értsd: gyerekek – változni fognak

Szuper, hogy kitaláltam, annyi a szabadidőm, mint a tenger, az agyam meg szomjazott az új ismeretek után. Mire azonban beletanultam, összeraktam a fejemben a koncepciót, elkezdtek csordogálni az ügyfelek, addigra az eleinte csak hangosan ordibáló kisemberből még zajosabb rohangáló egyéves lett. És egy totyogó-szaladó kisgyerek már teljesen más ütemben igényli az anyját, így ha korábban 6-8 órányi szabadidővel számoltam, az mostanra masszív minimum 4 órás éjszakai műszakot jelent.

Tanulság: Mindig minden változik. A gyerekek – és az alvásigényük – főleg. Próbáljuk ezt az ügyfelek bevállalásánál szem előtt tartani.

2. Ez bizony csak Sivának sikerülhet – nekünk sajnos nincs 8 kezünk

Ebből pedig egyenesen az következik, hogy túl sok mindent nem lehet egyszerre csinálni. Meg lehet persze próbálni, de az eredmény valahol a kaotikus és a hisztérikus között lesz.

Igen, én is szeretem azt hinni magamról, hogy polihisztor vagyok, csak azzal nem számolok, hogy ha ez még így is lenne, egy gyerek önmagában kíván 6 kart a 8-ból, szóval fókuszált és minőségi munkát csak alvásidőben célszerű, és lehet végezni. Ha nem így teszünk, az könnyen a munkánk minőségének a rovására vezet – hosszútávon pedig ez nem kifizetődő.

Tanulság: Próbáljunk meg mindig priorizálni! Ha kell, vegyünk elő egy egyszerű füzetet, nem kell egyből óriás Excel, már ez is nagy segítség lesz!

forrás: Storyblocks

3. Ingyen dolgozunk

Vállalkozó anyukákat nézve gyakran találkozom azzal a tévhittel, hogy ők úgyis otthon vannak, ez csak egy hobbi amit csinálnak, ez még belefér…stb. Azaz a munkájuk nem ér pénzt. Sajnos nagyon nincs is min meglepődni, amíg a gyermeknevelés nem minősül munkának, a házimunka a láthatatlan munka kategóriába van sorolva, vagy amíg a nők fizetése általánosságban alacsonyabb a férfiakénál.

Sokszor azonban mi magunk generáljuk ezt a spirált. Pironkodunk, hogy ’jajj, ezt csak úgy összedobtam’, ’óh, hát ez igazán nem nagy dolog’, meg ’nem értek én annyira ehhez, és egyébként is a gyerek az első’, és nem kérjük el a munkánkért járó reális, és megérdemelt díjat.

Belemegyünk a barterekbe és  a szívességi alapú munkákba, mondván, hogy az nem olyan értékes, mintha egy nagy multinál ülnénk –  és robotolnánk – 10-12 órákat. Pedig mára már számos tanulmány kimutatta, hogy az anyukák sokkal fókuszáltabb és hatékonyabb munkaerők, így ne becsüljük alá magunkat! Attól még, hogy kisgyerek mellől, akár újrakezdő vállalkozóként dolgozunk, a munkánknak van értéke. Ne féljünk magunkat jól pozícionálni, mert a megélhetésünk, és a vállalkozásunk megítélése múlhat rajta.

Tanulság: Csak azt vállaljuk el szívességi alapon, amit bármilyen körülmények között elvégeznénk ingyen, és valóban szívügyünknek érzünk. Minden más esetben ragaszkodjunk a reális árazáshoz. Így lesz a helyzet mindenkinek tiszta és világos.

4. Nem kérünk szakmai segítséget

Bár léteznek azok a típusú vállalkozók, akik mindenhez értenek, azért lássuk be, mindannyiunknak vannak korlátai. Egyszerűen nem érthetünk mindenhez és ez így van jól. Amikor elindítunk egy vállalkozást, nagyon fontos, hogy megtaláljuk azokat a személyeket, kapaszkodókat, akik az adott területen (szakmai coach, pénzügy, könyvelés, adótanácsadás, IT, dizájn, stb.) profik és rutinosak.

Sokszor rengeteg pénzt és időt égetünk el azzal, hogy magunk próbálunk mindent körbejárni, megfejteni és megcsinálni, holott egy jó szakember bevonásával gyorsabban és magasabb színvonalon boldogulnánk.

Tanulság: Mielőtt belevágunk egy vállalkozásba, keressük meg a megfelelő szakembereket. Mindig tudjuk, hogy kihez kell nyúlnunk, ha jogászra, könyvelőre, grafikusra, vagy épp marketingesre van szükségünk. A hibásan vagy alacsony színvonalon összetákolt munkák később sokkal többe kerülnek, mint egy időben bevont jó szakember.

5. Kiiktatjuk a pihenést – azaz az alvást

Bizony, kisgyermekes anyaként az egyik legmisztikusabb fogalom az alvás. Nem csoda, hiszen ha elaludt a gyerek, számunkra akkor kezdődik az érdemi munkavégzés. Amikor pedig már mi is nyugovóra térnénk, akkor meg biztos, hogy tízszer kel a gyerek.

Mégsem lehet teljes mértékben ignorálni a pihenést, mert a napi 4-5 órás alvás hosszútávon igen megbosszulja magát. Dekoncentrációhoz, türelmetlenséghez és a munkánk minőségének a romlásához vezet, ezért átmeneti megoldásként jó ötlet lehet az alvásidőből lecsípni, de pár hónapon túl semmiképp.

Tanulság: Az alvást nem véletlenül találták ki. Ha muszáj is időzsonglőrködnünk, próbáljunk meg a gyerek alvásidejének felében mi is pihenni és a másikban felpörgetni magunkat. Így jut is, marad is elv alapján sokkal hatékonyabbak leszünk.

Vélemény, hozzászólás?