Bírták a karantént – Ők az „Élet a járvány után” pályázat győztesei

Hogyan változtatta meg a járvány az életet, kérdezte pályázatán az Ökopolisz. Választ viszont most nem a felnőttektől várt. Gyerekek, fiatalok mesélték el fotóval, videóval, versben, mit tartanának meg a régi világból, és mit csinálnának másként. 

„Mostanában úgy érzem magam, mintha elküldtek volna alternatív erőforrást kutatni az F20-as bolygóra. Ez a bolygó egyébként sok mindenben hasonlít a miénkhez, mondjuk ezen a helyen az embereknek az a küldetésük, hogy minél gyorsabban megöljék a saját bolygójukat, hogy elköltözhessenek máshová.”

Így kezdi novelláját a 11. osztályos Karcagi Ágnes, aki korosztályában az egyik nyertes lett.

Hogyan változtatta meg a járvány az életedet? Mit tartanál meg a „régi” világunkból és mit csinálnál másként? Ezt kérdezte az Ökopolisz Alapítvány Élet a járvány után című pályázatában, amelyre versek, rajzok, festmények, esszék, novellák, slamek és kisfilmek is érkeztek. A pályázat célja az volt, hogy gondolkodásra késztesse a 10 és 24 év közötti fiatalokat, és megmutassa, hogy a járvány hatására hogyan változott meg a jövőről alkotott elképzelésük és a környezetvédelemhez való hozzáállásuk.

A sok remek pályázat miatt végül egy helyett korcsoportonként három nyertest választott a szakmai zsűri, az ő pályázataikat találták a leginkább kiemelkedőnek. A nyertesek között rangsort nem állítottak fel, hiszen különböző műfajú alkotások készültek, amelyeket nem helytálló összehasonlítani.

 A 10–14 évesek között az egyik nyertes Veilandics Korina lett, aki versében az önkéntes karantén megpróbáltatásairól ír.

„Reméljük a járvány után
csak kicsit tér vissza a régi hagyomány,
s a suli meg a tanulás
nem lesz a családtól való időrablás.”

Rajta kívül még Baksa Amarillisz stop motionos videója és Bukovszky Bori alkotása nyerte el leginkább a szakmai zsűri tetszését.

A 14–18 évesek között a miskolci Kalocsai Noé a környezet védelméről, az offline világ sokszínűségéről és a mindent túlnövő szemétmennyiségről szóló fotómontázsa, a budapesti Koncz Kamilla a karantén mentális hatásairól szóló animált videója és a győri Karcagi Ágnes „űrhajó”-szerű  életéről szóló  novellája kapta a zsűri legtöbb szavazatát.

„Szívás a home office? Gondolj arra, hogy legalább nem kell bebékávéznod és nadrágot felvenned. Vitathatatlan előny! Azok a kényelmetlen farmerek a gombokkal! Jó ég,
hogy tudtunk úgy élni?”

Ezek már a 18–24 éves korcsoport egyik nyertesének gondolatai. Harka Sára szarkasztikus írása lenyűgözte a zsűrit. Rajta kívül Balázs Bálint Tibor novellája és  Félix Bernát verse lett befutó.

Több mint 10 ezer közönségszavazat érkezett a pályázatokra. A leadott szavazatok alapján a 10–14 évesek között a budapesti Király Kátya videóesszéje, a 14–18 évesek között az erdélyi Veres Melitta-Kinga figyelemfelhívó írása, a 18–24 éves korosztályból pedig a szintén erdélyi Kocsis Márta Lidia novellája került be a nyertesek közé.

A pályázók és műveik itt érhetők el:  palyazat.okopoliszalapitvany.hu

Vélemény, hozzászólás?