Dobozolt tudás helyett jövőbarát készségek – Itt az Edison100!

Már mindenki számára elérhető az Edison100, azaz az a 100 innovatív és jövőbarát kezdeményezés, amely óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit fejleszti iskolai kereteken túl is 2020-ban. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztőket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, amelyet most bemutatnak a szülőknek.

Az Edisonplatform egyik célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre. A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazzák, emellett közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra.

Idén második alkalommal készítette el az Edisonplatform az innovatív, gyerekeket fejlesztők listáját, amely több újdonságot is tartogat: többek között jobb országos lefedettség, már óvodásoknak szóló fejlesztő programok segítik is a szülőket, valamint iránymutatás, hogy megtalálják a legjobb programot gyerekeiknek érdeklődési kör vagy éppen kompetenciák mentén.

 Jövőbarát tudás és készségek

Az innovatív, gyerekeket fejlesztők felkutatása és elismerése mellett az Edisonplatform arra is kíváncsi volt, hogyan látják a magyar szülők a gyerekeik jövőjét.  Az Edisonplatform és a Gemius közös kutatása alapján a magyar szülők toplistáján a kommunikáció, a kitartás, a problémamegoldás és az alkalmazkodókészség szerepelt, amikor arról kérdeztük őket, mire van szüksége a gyerekeknek ahhoz, hogy jól boldoguljanak az életben, és ezek megelőztek olyan tényezőket is, mint a jó szakma vagy a tárgyi tudás. 

– A jövőben a specializált, dobozolt szaktudás mellett felértékelődnek azok a képességek, amelyek minden helyzetben és bármilyen váratlan, dinamikusan változó szakmában, iparágban, világban relevánsak. Az lesz a fontos, hogy merünk-e a bátorságunkra, kíváncsiságunkra, kreativitásunkra támaszkodva alkalmazkodni a kihívásokhoz – és erre kell tanítanunk, bátorítanunk a gyerekeket is. Ezt a magyar szülők közül is sokan érzik. Mi abban szeretnénk segíteni nekik, hogy megmutatjuk, hol tudják ezt elkezdeni – mondta Veres Rita, az Edisonplatform stratégiai vezetője.

100 gyerekeket fejlesztő kezdeményezés, akiktől érdemes tanulni 

Idén 8 kategóriában böngészhetnek a szülők, hogy megtalálják a gyerekük számára legjobb programot: tudomány, digitális világ, kreatív, egészség, fenntarthatóság, esély, tudatos nevelés, illetve „A világ és én” kategória. Ez utóbbi új kategória, de kiemelten fontos. Arról szól, hogy a gyerekek tudatosan és felelősen viszonyuljanak önmagukhoz és másokhoz. Önismeretet, önbizalmat fejlesztenek, illetve érzékennyé teszik a gyerekeket mások és a világ kérdései felé, így segítik a gyerekeknek megtalálni a helyüket a világban. 

Az idei lista újdonságai közé tartozik, hogy már óvodásoknak szóló programokat is találhatnak a szülők a listán, hiszen az alapokat már ebben a korban is érdemes lerakni. Az Edisonplatform idén a szülőket is bevonta az innovatív és jövőbarát, gyerekeket fejlesztők felkutatásába, és 440 jelölés érkezett. A jelölések szűrése és feldolgozása után az Edisonplatform Gondolkodó Köre, szakmai közössége döntött a listára kerülésről. Az Edison100 szereplőiben az a közös, hogy újszerűek témájukat, megközelítésüket, módszertanukat tekintve, a jövő szempontjából kritikus tudást, illetve képességeket fejlesztenek, és valódi, hosszú távú hatás elérésére törekszenek. Ezeket a szempontokat mérlegelte a szakmai zsűri (Gondolkodó Kör) a lista összeállításakor.

Az oktatás legyen közös, játékos folyamat

Az idei lista 100 kezdeményezése Komáditól Szombathelyig, 187 városban és településen kínál olyan lehetőségeket és programokat, amelyek a jövőben fontos tudást és képességeket fejlesztik az iskolai kereteken túl. Az Edisonplatform idén azt célozta meg, hogy minél szélesebb körben térképezze fel a gyerekeket fejlesztőket, hogy minél több szülő találja meg a gyermekének legmegfelelőbb lehetőséget. Idén könnyebb is megtalálni a legjobban passzolót: nemcsak életkor, helyszín, hanem a fejlesztendő kompetencia és érdeklődési terület alapján is böngészhetnek a szülők. 

Az Edison100-asok a játékos tanulásra, a pozitív megerősítésre, az élményalapú oktatásra építenek, és az oktatásra nem mint a „tananyag leadására”, hanem közös, játékos folyamatra tekintenek. – Jó érzés látni, hogy mennyire kezdenek elterjedni azok a módszerek, amelyekkel a tanulás jó dolog lehet és a gyerekek igényeit tartják leginkább szem előtt. A listán nemcsak témakörét, hanem formáját tekintve is egy izgalmas tárlatot mutatunk be, táborok, online applikációk, játékok, versenyek, rendezvények, kurzusok is megtalálhatók – mondta Barta Nikolett, az Edisonplatform operatív vezetője.

A szülők és pedagógusok is kiválaszthatják a kedvencüket

Az idei Edison100 kezdeményezéseire augusztus 6-án kezdhet szavazni a közönség. Augusztus 25-ig mindenki leadhatja a voksát a divány.hu oldalán arra a kezdeményezésre, amely a legkedvesebb számára. A szavazás lezárását követően a legtöbb voksot kapó szervezet megkapja az Edisonplatform közönségdíját. Az Edison100 díjátadóra augusztus 26-án kerül sor, amikor minden kategória legjobbját díjazza a Gondolkodó Kör és az Edisonplatformhoz eddig csatlakozott cégek képviselői.  

Menő cégek a gyerekek jövőjéért

Az Edisonplatformhoz eddig 12 menő cég csatlakozott, akik segítik az Edisonplatform tevékenységét. A szervezők menő cégeknek nevezik azokat a vállalati szereplőket, akik anyagi támogatáson túl a személyes elköteleződésükkel is a kezdeményezés mögé álltak: Bodor Péter az Aegontól, Szűcs Judit a Coca-Cola Magyarországtól, Márton Katalin a Praktiker képviseletében, Harnisfőger Tímea a job.hu-tól, Knezevics Viktor a BP-től, Fertig Balázs, a MOL Nyrt. képviselője, és Nagy György a Sigma Technology-tól. Csatlakozott továbbá Gazsi Zoltán az Eisbergtől, Uzsák Éva Virág a Kincentric Magyarországtól, Varga Eszter, a Pannonhitel Zrt. vezetője, Sárdi Dániel a Prezi képviseletében, valamint az Arm Hungary csapata. 

 

 

Vélemény, hozzászólás?