Multi vagy kkv? Hol jobb dolgozni gyakornokként?

Mit válasszon a mai egyetemista, ha sok tapasztalatot szeretne gyűjteni gyakornokként? Hol lehet rugalmasabb körülmények között dolgozni? És mennyit számít a fizetés? Csikós Petra több helyen is megfordult már. Szubjektív körkép egy egyetemista szemével.

Álláskereséskor az első legfontosabb kérdés amit át kell gondolnunk, hogy milyen munkahelyen szeretnénk dolgozni. A piros sarokban a multik, a kékben pedig a KKV-k csoportosulnak. Melyik táborba álljunk be? Nézzük a legfontosabb szempontokat.

1. Munkaidő

Egyetemistaként a munkaidő és a munkaórák mindig kritikus szempontot jelentenek, ugyanis sokszor akármennyire szeretnénk megoldani, hogy csak hétfőn és kedden kelljen bemennünk az egyetemre, az a fránya Neptun tárgyfelvételkor mindig keresztbe tesz. Így minden napra jut valamilyen óra, persze nem egységesen – mondjuk délelőttönként -, hanem szétszórva reggel nyolctól – este hétig minden napszakban egy néhány órácska. Ezért nehéz úgy dolgozni, hogy például minden nap bemegyünk 4-4 órára az irodába, hiszen örülünk, ha van 2-3 szabad óránk egyben.

A munkaidő szempontjából a KKV-k mondhatók rugalmasabbnak, mert ott sokszor megengedett a home office, vagyis az otthonról való munkavégzés, és a hivatalos munkaidőn túli dolgozás is. A multik egyrészről szigorúbban veszik az irodába járást azért, hogy a titkos adatok ne kerüljenek az épületen kívülre,  másrészt sok esetben ott a 30 óra a minimum elvárt munkaórák száma egy héten, ami szerintem alapszakon teljesíthetetlen.

2. Fizetés

Fizetés szempontjából elég árnyalt a kép, hiszen nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy melyik típusú munkahely fizeti jobban meg a gyakornokokat. Szerintem egyre inkább él az a tendencia, hogy nem ingyen, sőt nem is minimálbérért várják el tőlünk, gyakornokoktól, hogy dolgozzunk, hiszen sok helyen már nettó 1000 forintos, vagy akár magasabb fizetést is lehet találni. Az informatikusnak tanulók vagy a több, ritkább nyelven beszélők ebben az esetben is előnyt élveznek, hiszen ők több pénzre számíthatnak fizu utaláskor.

Nyilván fontos szempont minél jobban fizetett pozit találni, gyakornokként azonban még sokkal fontosabb olyan helyre menni, ahol akár pár száz forinttal kevesebbért dolgozik az ember, de több szakmai tapasztalatot gyűjt, mint ha fénymásolna nettó 1200 forintért óránként. Bár rövidtávon kevesebb lesz a havi büdzsé, hosszabb távon ez sokszorosan megtérül.

3. Kollégák

Bár nem elsődleges szempont, de mégse mindegy kikkel dolgozunk.

Én volt, hogy azért nem vállaltam el egy állást, mert amikor elmentem az állásinterjúra az irodába, mindenki nagyon slamposan volt felöltözve, és olyan nyúzott volt az ott dolgozók arca, hogy a világért se akartam oda bejárni nap mint nap.

A multiknál kizárt, hogy ismerni fogod minden kollégádat, szóval örülnöd kell, ha a részlegedről nagyjából felismersz mindenkit. Részlegen belül kialakulhatnak jó kapcsolatok, az viszont zavaró lehet, ha sokszor olyanoktól kapsz e-maileket és feladatokat, akikkel sose találkoztál még, és valószínűleg nem is fogsz. Ezzel szemben egy nagy cégnél sanszos, hogy több gyakornok dolgozik, így nem te leszel az egyetlen, aki lefelé viszi az átlag életkort, sőt, rengeteg jó gyakornoki összetartó bulin is részt vehetsz, ahol sok barátra lehet szert tenni.

Egy KKV-nál általában mindenki ismer mindenkit, így ott a kapcsolatok szorosabbak, egészen családias a légkör. Itt is nehéz dönteni, ebből a szempontból melyik munkahely a jobb, embere válogatja, kinek mi a szimpatikusabb, ha mindenki tud mindent rólad, vagy ha könnyen el tudsz vegyülni a több száz kolléga között. 

Nekem az az egyik legfontosabb szempont egy munkahelyen, hogy lehessen tanulni, fejlődni. Ha még a társaság is jó és barátságokat is lehet kötni, az már igazán bónusz.

Kiemelt kép: Storyblocks

Vélemény, hozzászólás?