Barion Pixel Skip to content

A szakemberek töredéke ért a gyermekintenzív ellátáshoz – A nyitás veszélyeiről beszélgettünk

Hamarosan megkezdődik a jelenléti oktatás az alsó tagozatosoknak, és az ovisok is visszatérhetnek az intézményekbe. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez veszélyes döntés volt, hiszen a tanárok mellett a gyerekek is veszélyeztetettek és hazavihetik a gyorsan terjedő koronavírus-fertőzést. Az egészségügyben pedig a szakértőknek csak 5-10 százaléka ért a gyermekintenzíves ellátáshoz. Ma bejelentették: két gyermeket lélegeztetőgépen tartanak, és 27 gyermeket kezelnek koronavírus-fertőzéssel. A témáról beszélgettünk. Videó!

Mit tehet a szülő, ha nem szeretné hétfőn iskolába vinni a gyermekét? Mit fognak tenni azok a pedagógusok, akik alsó és felső tagozatban is tanítanak? Vajon, ha valakinek összejön a 250 hiányzó óra, akkor osztályozó vizsgát kell tennie? Mennyire veszélyes a vírus a gyerekekre? Ezekről beszélgettünk vendégeinkkel, Nagy Erzsébettel, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet Országos Választmányának tagjával, Daróczy-Gaál Ágnessel, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnökével, és Fehér Tiborral, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Országos Választmányának tagjával, akit a gyermekek, családok lelki állapotáról is kérdeztünk. 

Íme a főbb pontok:

  • llyen járványügyi adatok mellet életveszélyes a nyitás, mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet Országos Választmányának tagja. Részlegesen sem lenne szabad nyitni. Nagy Erzsébet rámutatott, a nyitásból is csak az látszik, hogy a kormánynak esze ágában sincs támogatni a járvány miatt rászorulókat. Nem segítik a családokat, hiába kapott erre forrást az EU-tól.
  • Korai a nyitás Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke szerint is. A védettség valójában csak a második oltás után 3-4 héttel alakul ki. Ma Magyarországon 2,5 millióan még csak az első oltást kapták meg, ez pedig 50-60 százalékos védettséget jelent. Hiányzik a folyamatos tesztelés is, ami megkönnyítené a nyitást.
  • Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár bejelentette, az igazgatónak szülői kérésre kötelező a hiányzást igazolni. Itt olvasható el a jogszabály: https://nedolgozzingyen.hu/…/aprilis-19-igy…/ Nagy Erzsébet ennek kapcsán felhívta rá a figyelmet, hogy nem kell osztályozóvizsgát tenni, ha elég érdemjegye van a gyereknek. Itt található jogászok által megfogalmazott kérelem az otthonmaradáshoz.

Gyerekek súlyos állapotban 

Két gyermek is lélegeztetőgépre került, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök április 16-án, pénteken. Hozzátette, összesen 27 gyerek van kórházban koronavírus-fertőzés miatt. 

  • Fehér Tibor kiemelte, hogy az esélyegyenlőség szempontjából is jobb lenne, ha maradna a zárás. Hiszen az otthonmaradó gyerekek így hátrányba kerülnek.
  • Nem adottak a technikai feltételek ahhoz, hogy élőben lehessen közvetíteni az órákat, hogy mégis legyen valami esélyegyenlőség. Óriási terhelés lenne a tanároknak, ezt nem lehet elvárni. Nem ez a megoldás. Ráadásul semmiféle eszközt nem biztosított az online oktatáshoz a kormány, gondolják a szakértők. 
  • A járványügyi védettség nem egyéni érdek, hanem társadalmi. Fontos figyelembe venni, hogy gócpont lehet az intézményekből.

  • De mit tehet egy pedagógus? vetődött fel a kérdés. A tantestületeknek együtt kell fellépniük, mondta Fehér Tibor. A PDSZ arra biztat, hogy tagadják meg azt, hogy jelenléti oktatást biztosítsanak, de online folytassák. A Munka Törvénykönyve szerint erre van lehetőség. Nemcsak lehetőség, de kötelesség is a jelenléti oktatás megtagadása, ha súlyos veszély fenyeget.
  • Daróczy-Gaál Ágnes szerint léteznek jó külföldi példák, biztos lenne ennél jobb megoldás is.
  • A szakértők egyetértettek abban, hogy kisgyerekekre is veszélyes már a vírus. A szülők beszámolói szerint tömve vannak a kórházak.
  • Nagyon hiányzik a tesztelés Magyarországon. A karantént sem ellenőrzik, szabadjára engedték a járványt.
  • A járvány azon szintjén vagyunk, ahol beszélni kell róla, hogy a gyerekeken is nagy a nyomás. A szülők egzisztenciális nyomása lecsurog a gyerekre is.

  • Az egészségügyi dolgozók sem tartják helyesnek a nyitást. Annak ellenére sem, hogy túlterhelt a rendszer, és ők azok, akik tényleg nem tudnak otthonmaradni a gyerekeikkel. Egyre fiatalabb az érintett populáció. Ma már gyerekek is kerülnek nagyon súlyos állapotba. Ez akkor is veszély, ha nem ez a jellemző. Nem tudjuk, hogy merre mutálódik még a járvány.
  • Kongatja a vészharangot az egészségügy régóta, mert kevés az intenzíves szakember. Amit fontos tudni, hogy a gyermekintenzív-ellátáshoz az intenzíves szakmebereknek körülbelül csak 5-10 százaléka ért. Itt tehát még kevesebb a szakember, és ha sok gyermek kerül súlyos állapotban kórházba, nagyon nagy lehet a baj tudtuk meg Daróczy-Gaál Ágnestől. 

A beszélgetést itt nézhetitek vissza:

 

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely