Barion Pixel Skip to content
lány földes kezet mutat, környezettudatos vállakozó

Tabu, ami csak egyszer használható – Így indíts környezetbarát vállalkozást!

Bizonyos tárgyak, anyagok már annyira az életünk részévé váltak, hogy nem feltétlen gondolkodunk rajta, hogyan is helyettesíthetnénk őket környezetbarát megoldásokkal. Ha olyan vállalkozást indítunk, amellyel a lehető legkisebb ökológiai lábnyomra törekszünk, még inkább szükségünk van a megfontoltságra. Kump Edina környezetkutatót, a Hulladékmentes.hu alapítóját és Vadovics Edinát, a GreenDependent Intézet szakmai vezetőjét kérdeztük arról, hogyan érdemes elkezdeni egy környezetbarát módon működő vállalkozást.

Komposztálás, az egyszer használatos eszközök mellőzése, a műanyag-felhasználás és a karbonlábnyom csökkentése, az energiahatékonyság növelése: mindezeket és sok más szempontot figyelembe kell vennünk, ha a XXI. században olyan vállalkozást szeretnénk indítani, amely a lehető legkörnyezettudatosabban működik. Ha ezzel fogyasztóink, alkalmazottaink, kollégáink szemléletét is formálhatjuk, az plusz jótétemény.

– Ha szolgáltatásalapú vállalkozást indítunk, akkor legfontosabb környezeti hatásainkat a szolgáltatás témája fogja meghatározni, valamint irodai működésünk és munkával kapcsolatos utazásaink. Például, ha befektetési tanácsadást tervezünk adni, előtérbe helyezzük majd a környezetbarát, etikus befektetéseket? Ha helyi kézműves termékeket szeretnénk forgalmazni egy online áruházon keresztül, egyik legnagyobb hatásunk a termékek kiszállításával lesz kapcsolatban. Ebben az esetben már a tervezéskor fontos arra gondolni, hogyan tudjuk csökkenteni, valamint kompenzálni az így keletkezett káros kibocsátásokat – mondta Vadovics Edina, a GreenDependent Intézet szakmai vezetője. Úgy látja, egyre többen gondolkodnak felelősen és fordulnak intézetükhöz, mielőtt új üzletbe kezdenének.

Természetesen vannak tényezők, amelyek termékre vagy szolgáltatásra nézve változók, ám rengeteg olyan akad, amelyeket bármely fajta vállalkozás indításánál szem előtt tarthatunk.

Le az egyszer használatos eszközökkel!

– Igaz, hogy most a műanyag van porondon, hiszen környezeti, természeti és az emberi szervezetre gyakorolt hatása is igen negatív tud lenni, de alapvetően arra kell törekednünk, hogy az egyszer használatos eszközöket mellőzzük – jelentette ki Kump Edina környezetkutató, a Hulladékmentes.hu alapítója. Hangsúlyozta: a műanyagnak is megvan a maga helye, de felesleges csupán egyszer használható eszközöket gyártani belőle.

Kump Edina

Ha például egy kávézóról, étteremről beszélünk, rendkívül sokat jelent, ha nem használnak eldobható evőeszközöket, poharakat, szalvétákat.

Nem csak kávézóknál, éttermeknél, de egyéb szolgáltatásoknál is fontos szempont lehet, hogy a beszállított termékek tartalmaznak-e állati eredetű anyagot. – A vegán és egyéb divatosnak tartott irányzatoknál környezettudatosság szempontjából nagyon könnyű mellényúlni. Egy alapvetően környezetbarát termék a világ másik feléről való ideszállításával máris elveszti ezt az előnyét. Lehetőség szerint ezért szerezzünk be mindent 50 kilométeres körzetből. Ilyenkor kapnak fontos szerepet a bio- és ökogazdálkodások, a helyi kistermelők – jegyezte meg Kump Edina. Kiemelte: manapság vállalkozások esetében a környezettudatosság versenyelőnyt is jelenthet, néhány év múlva azonban már elvárás lesz.

Szelektív gyűjtés, takarítás és munkahelyi összefogás

– Irodáknál fontos lehet, hogy a tárgyalókban ne PET-palackok és eldobható poharak legyenek, hanem használjunk például szódagépet, csapvizet és saját poharat – mondta Kump Edina, aki a komposztálás fontosságára is felhívta a figyelmet. – Egy korábbi munkahelyemen a komposztálható hulladékot külön gyűjtöttük egy dobozba, és bizonyos időközönként hazavitte egy olyan kolléga, akinek volt otthon komposztálója – mesélte Edina, aki a lámpahulladék, azaz a villanykörték gyűjtésére is remek tippet adott. Mint mondta: az irodák, munkahelyek szerződhetnek bizonyos szolgáltatókkal, akik rendszeresen elszállítják a szelektíven gyűjtött lámpahulladékot újrahasznosítási céllal.

Fontosnak tartja tudatosítani, hogy a szelektív hulladékgyűjtők kihelyezése szükségszerű, de az is, hogy az ott dolgozók tudják, mit melyikbe kell dobni. Ebben segíthetnek kihelyezett, egyértelmű jelöléssel és leírással ellátott plakátok.

A környezettudatos szemlélet kialakításában pedig az is elengedhetetlen, hogy oktassák a munkavállalókat például előadások formájában. Példát mutathat, ha a vezető beosztásban dolgozók is a környezetbarát megoldásokat választják és nem egyszer használatos műanyag palackokból isszák az ásványvizet. Kump Edina szerint a takarítással is rengeteget tehetünk a bolygóért. Megbeszélhetjük a takarítóvállalattal, hogy környezetbarát szereket, ecetet, szódabikarbónát használjanak.

 Sokan csak akkor kezdenek bele bármibe, ha vannak erre betartandó előírások, szabályok, például olyan, ami az egyszer használatos műanyagok használatát tiltja be, vagy szabályozza a kibocsátásokat. Nagyon változó, hogy mely vállalkozás hogyan oldja meg például a szelektív hulladékgyűjtést, mennyire oktatja dolgozóit, vagy esetleg egyáltalán nem fordít figyelmet erre – osztotta meg tapasztalatait Vadovics Edina.

Munkájuk során látnak nagyon jó példákat, olyan munkahelyeket, ahol még a teafilterek, kávézacc és zöldhulladék gyűjtésére, komposztálására is odafigyelnek, de olyat is, ahol egyáltalán nincs szelektív hulladékgyűjtő rendszer.

– Egyre több szervezet tesz komoly lépéseket környezeti és társadalmi felelőssége kapcsán. Szakértők segítségével például felmérik tevékenységük karbonlábnyomát és kompenzálják azt környezetbarát termelési és gyártási módszerekkel. Támogatják dolgozóik zöld munkába járását, például a kerékpározást, a közösségi közlekedést, az autómegosztást, sőt azt is, hogy külföldi út esetén lehetőség szerint a vonatot válasszák – mondta Vadovics Edina.

A rendezvény sem lehet kibúvó

– Rendezvények esetén sokszor kevésbé figyelünk oda a környezeti hatásra. Talán, mert ezeket az eseményeket a hétköznapokból való kiszakadásnak értelmezzük. Pedig a zöldebb, környezettudatosabb rendezvények szervezése úgynevezett »alacsonyan csüngő gyümölcs«, azaz lehetőség arra, hogy viszonylag kis befektetéssel látványos és jól kommunikálható eredményt érjünk el, és sok emberre gyakoroljunk hatást – mesélte a GreenDependent szakmai vezetője.

Vadovics Edina

Ilyenkor tudnunk kell, hány résztvevő lesz a rendezvényen, és milyen közlekedési eszközzel érkeznek. Vadovics Edina szerint sokat tehetünk például azzal, hogy közösségi közlekedéssel jól megközelíthető helyet választunk, kedvezményes jegyekkel pedig motiválhatjuk a vendégeket arra, hogy ezzel érkezzenek.

– Ha szezonális, bio és nagyrészt húsmentes menüt szolgálunk fel, nem eldobható edényekben, csapvizet adva mellé, valamint fair trade, azaz méltányos kereskedelemből származó kávét készítünk, ilyen módon odafigyelve arra, hogy minél kevesebb élelmiszer-hulladék keletkezzen, máris csökkent az ökológiai lábnyom. A maradék ételt pedig odaadhatjuk rászorulóknak – osztotta meg velünk tippjeit Vadovics Edina.

Lényeges a rendezvényhelyszín energiafogyasztása is. Válasszunk olyat, ahol kihasználják a természetes fényt, ahol szabályozható a fűtés és lehetőség van a szelektív hulladékgyűjtésre. Ha zöld rendezvényt szervezünk, ezt a résztvevőknek is kommunikáljuk.

Vadovics Edinától megtudtuk, hogy a rendezvények karbon-lábnyom számítása is megoldható. Ekkor felmérik, hogy a rendezvény szervezése és megvalósítása során mennyi szén-dioxid-kibocsátás keletkezett. Ebbe beletartozik például a vendégek utazása és a catering is. Igény esetén kiszámítják azt is, hogy ezt a kibocsátást hány darab őshonos gyümölcsfa ültetésével lehetne kompenzálni.

Otthon és a saját vállalkozásban is

– A háztartások szintjén, a hétköznapi életben is mérlegeljük, hogy mit tudunk megtenni a környezetért. Egy vállalkozás azonban e fölött áll. Sokkal többet tehet, hiszen befolyásolhatja, hogy milyen beszállítókkal dolgozik, azok milyen csomagolóanyagot használnak. Teljesen jól működik például a műanyag helyett a papír ragasztószalag, és a csomagolásnál a térkitöltéshez sem kell műanyag – mesélte Kump Edina. Hozzátette: a pálmaolajra is épp ugyanilyen fontos figyelni, ami az élelmiszerekben és a kozmetikumokban is számos alkalommal megjelenik, környezetkárosító hatása pedig közismert. Ha otthonunkban és a cégünknél is figyelünk a pálmaolajmentességre, máris tettünk az élhetőbb bolygóért.

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is.

Nyitófotó: Freepik

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely