Jön Magyarország első Női Karrierváltó Fesztiválja!

Öt emberből kettő karrierváltásban van, kettő pedig éppen előkészíti azt – olvashattátok a napokban egy HR igazgatóval készült interjúnkban. 10 hónapja indultunk és már több száz váltásról szóló történetet írtunk meg. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a Női váltó egyéves születésnapján megrendezzük Magyarország első Női Karrierváltó Fesztiválját! Hogyan indultunk el az úton és honnan jött a fesztivál ötlete? Alapító-főszerkesztőnk, Békéssy Olga megírta. A saját történetével együtt.

Jogászból lett szabadúszó szövegíró, HR-esből stílustanácsadó, tévés szerkesztőből dietetikus, sztársminkesből lovasterápia oktató. Csak néhány példa a Női váltón eddig bemutatott karrierváltó sorsok közül. 

Én a gyerekek születése után váltottam. Már szűknek éreztem a céges kereteket, nem tudtam két gyerek mellett napi tíz órát dolgozni a tévénél riporterként. Pedig imádtam csinálni, és a legjobb akartam lenni. Ehhez pedig figyelni kell az interjúalanyra. Meglátni a szemében a ki nem mondott történetet és rákérdezni. Ez volt a legjobb. Titkokat találni és megmutatni azokat a világnak. Ezt látta meg bennem Lázs Sándor, az Akták és később a XXI. Század című műsorok főszerkesztője, aki az RTL indulása után három évvel felhívott a békéscsabai tudósító állásból a központba. Végre szárnyalhattam. Sanyi hitt bennem, a mentorom és igaz barátom lett.

A tévénél napi 10 órát dolgoztunk, gyakran hetente 6 napon át. Nem számított. Szerelem volt ez, ami közel 20 évig tartott.

De jött egy másik szerelem. A férjem HR-es, nem is nagyon érette a gyakran hajnal 2-ig tartó riportvágások szépségét, és miután az első fiam megszületett, már én sem. Feszítettek a keretek.

A fiúkkal. A nagyobb ma már nem járul hozzá frissebb fotók közléséhez…

Andris – a nagyobbik fiam – még kicsi volt, amikor visszamentem dolgozni. Nem bírtam otthon ülni, hiányzott a csapat, a történetek. De már semmi sem volt olyan, mint régen. Már nem tudtam teljes mértékig odafigyelni a munkámra. Izgultam, hogy ötig odaér-e a multiból a férjem a családi napközibe és megszakadt a szívem, hogy csak este fél 8-ra értem haza a másféléves kisfiamhoz. A híradózás, amit hétvégén sem lehet elkerülni, nem kedvezett a családi együttléteknek, és ekkor már tudtam, hogy nem ez az én utam.

De akkor mi? Amikor a második fiamat tologattam a babakocsiban a csillaghegyi utcákon, csak ezen járt a fejem. Váltani kéne. Ki is találtam a tuti bizniszt. Hát persze! Magyar-ghánai barátnőm segítségével Ghánából hozatok gyöngyöt, és azt áruljuk. Brilliáns vállalkozási ötletemmel be is kerültem a Budapest Bank Dobbantó képzésére, ahol hamar kiderült, hogy ez, finoman szólva sem üzletképes modell.

A csoportban viszont egyre többen kérték, hogy írjak nekik szöveget, vagy segítsek bejutni egy-egy újsághoz. Mindenhol  akadt egy régi kolléga. A záró prezentációmban már a PR- és filmes cégemet, a 21. Század Kommunikációt mutattam be.

Aztán jött a következő kérdés: hogyan lesznek ügyfeleim? Senkit sem ismertem az üzleti világban. Felhívtam néhány barátomat és azt ajánlottam nekik, hogy filmeket készítek a cégükről. Az nem kell, hívott vissza másnap az egyik, de egy sajtótájékoztatót kéne rendezni. Megcsináltam, jól sikerült. Tele volt velük a sajtó.

Az üzlet beindult, és kinyílt a világ. Én csodálkoztam a legjobban ezen, hiszen több ezer emberrel forgattam addig riporterként. De most egy teljesen másik világot ismertem meg. Az üzleti élet tele volt fantasztikus, tehetséges emberekkel. Egy új szakmát tanultam meg, a HR kommunikációt. Minden, a tévénél alkalmazott tudásomnak használt veszem. Nálam nincs lehetetlen. Ahogy egy híradós témát is egy nap alatt kell kitalálni, leszervezni az interjúkat, leforgatni, megírni és megvágni, hogy este adásba kerülhessen, ma is bármit el tudok intézni. Tudom, hogy miből lesz hír és hogyan kell egy történetet megírni.

A példámat látva pedig egyre több barátom hagyta ott fix munkahelyét és lett szabadúszó. Azóta is így dolgozunk. Szabadon, projekt alapon.

De gyerekek mellől dolgozni, vállalkozni, egy új karriert felépíteni nagyon nehéz. Mindenkitől azt kérdeztem: te hogyan csinálod? 

És a nők mesélni kezdtek. Változásokról, belső vívódásokról, váltásokról. Tudtam, hogy ezt másnak is olvasnia kell, hogy erőt adjunk egymásnak. Hogy lássák a nők, nincsenek egyedül!  Így született meg tavaly októberben a Női váltó. A karrier-és élethelyezet váltásokról szóló online magazin. És innen már ismeritek a történetünket.

Október 3-án, egyéves születésnapunkon a Női Karrierváltó Fesztiválon őket ünnepeljük. Azokat a bátor  nőket, akik kilépve a komfortzónájukból már elindultak, vagy most tervezik a karrierváltást. Akik hozzád hasonlóan tele vannak kételyekkel azzal kapcsolatban, hogyan vágjanak bele, és azokat is, akik már döntöttek, de még nem tudják, hogy milyen munkaformában szeretnének dolgozni. Akik egyedülállóak és ezerszer meggondolják a váltást, és azokat is, akik kisgyerekek mellől részmunkaidős állásokat keresnek. Sok történetünk van sikeres vállalkozónőkről, de őszintén beszélünk a hátulütőkről és a kudarcokról is.  

A programot erre a linkre kattintva találjátok.

Beszélj a fesztiválon részt vevő coachokkal, ha segítségre, útmutatásra van szükséged. Ülj be workshopjaink egyikére ha már vállalkozol vagy még csak tervezed. Hallgass bele a nagytermi beszélgetésekbe és bátran kérdezz előadóinktól! Ismerkedj meg a Női váltó csapatával, építs kapcsolatokat! Itt mindenki hasonló élethelyzetben van. Váltani készül, így vagy úgy. Ezen a fesztiválon nincsenek hülye kérdések. 🙂 Támogatunk Téged!

Cikkbeli fotó: Agiszabo Photography

 

Vélemény, hozzászólás?