Barion Pixel Skip to content
A gondolkodás öröme alapítvány, matematika

Ezzel a módszerrel megszerethető a matek: itt a felfedező matematika!

A matematika sok diák számára érhetetlen, idegen nyelv, pedig létezik olyan módszer, amellyel élvezetessé tehető egy matekóra. A felfedeztető matematika oktatás módszerét is bemutatták azon a konferencián, amelyet a matematikai tehetséggondozásban résztvevő pedagógusok számára tartottak Budapesten A Gondolkodás Öröme Alapítvány rendezésében.

Mi a szerepe a matematikának a tőzsdéken? Mit taníthatunk egy mesterséges intelligencia szakkörön? Hogyan lehet megtanítani a szinusztételt frontális magyarázat nélkül? Többek között ezeket a kérdéseket vitatták meg a Beszéljük meg! — Hogyan és miért gondozzunk matematikai tehetségeket? című konferencián. A szervező A Gondolkodás Öröme Alapítvány azt tűzte ki célul, hogy népszerűsítse és a matematika Kodály-módszerévé tegye a felfedeztető matematika oktatást, amelynek lényege nem a képletek megtanulása és alkalmazása, hanem az önálló gondolkodás örömének megmutatása.

Az utálatos matekóra

„Sok gyerek utálja a matematikát, mert az órákon sok mechanikus, érdektelen, unalmas tevékenységet várnak el a diáktól. Mi viszont szeretnénk megmutatni, hogy a matematika izgalmas is lehet, ha engedjük a gyerekeket gondolkodni. Vagyis azt próbáljuk elérni, hogy ne bemagolt módszerek, alkalmazható tételek után kutassanak a fejükben, hanem engedjék szabadjára a fantáziájukat, és bátran ötleteljenek” – mondta el Juhász Péter, A Gondolkodás Öröme Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A gondolkodás öröme alapítvány, matematika

„A programokat tartó tanárok nem előadást tartanak, és nem a normál iskolai anyagon túlmutató tárgyi tudást plántálnak a diákok fejébe. Igyekszünk olyan programokat tartani, amibe a diákok érdemben be tudnak kapcsolódni, tehát nem passzív résztvevői az órának, hanem aktív szereplői, sőt alakítói.

A programjaink ingyenesek, az idei tanévben a Repülő Iskola program keretében 63 középiskolában tartott az alapítvány bemutató foglalkozásokat, ennek során több mint 1300 diákkal találkoztunk. A kiemelkedően tehetséges diákoknak szóló programjaink is folytatódtak (hétvégi és nyári táborok, lánytáborok, informatika foglalkozások), ezek során 400-500 diákkal voltunk rendszeres kapcsolatban. 2023-ban a Magyarországot nemzetközi versenyeken 14 diák képviseli, közülük 12-en részt vettek az alapítvány képzésein is.”

Hogyan gondozzunk matematikai tehetségeket?

Ez volt a fő kérdése az alapítvány által szervezett konferencián, amelynek célja volt, hogy a szereplők megvitassanak néhány tehetséggondozással kapcsolatos kérdést. Egyik kerekasztalbeszélgetés a csoportbontásról szólt.

A matematikaórai tudásszint szerinti csoportbontás ugyan a tehetségesebb gyerekek előnyére válhat, más diákoknak frusztrációt, önbizalomhiányt okozhat. Ezzel szemben a véletlenszerű bontás esetén talán több gyerekkel megtörténhet, hogy nem tudja tehetségét kibontakoztatni.

Az, hogy valakit melyik csoportba osztanak be tanárai, akár önbeteljesítő jóslatként is funkcionálhat.

A konferencia egyik előadásában a budapesti Piarista Gimnázium 2022/23-ban futott mesterséges intelligencia szakkörét mutatták be.

A szakkörökön olyan témák kerültek elő, mint például a mozgáselemzés (elesés-felismerés), az arc- és hangulatfelismerés (különös tekintettel a rosszkedvűen közelítő tanárok észlelése), saját mini-ChatGPT vagy éppen társasjátékos MI-k készítése.

Az előadásban élőben is megmutatták a résztvevők által megalkotott programokat és javaslatokat fogalmaztak meg arra nézve, hogyan lehetne a mindennapjainkat robbanásszerűen átalakító mesterséges intelligencia alapjait már a középiskolában oktatni.

A Tőzsdejáték című előadáson bepillantást nyerhettek a résztvevők a gyorsan változó részvények világába. Különböző termékekkel kereskedhettek úgy, hogy minél nagyobb profitra tegyenek szert. A különböző kereskedési stratégiák megtárgyalásán keresztül megvitatták, hogy milyen módon segíthet a matematika a tőzsde világában.

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is. 

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely