Barion Pixel Skip to content
Green Fox-20220729-Ladies' coding night-web

Ladies’ Coding Night: „Teljesen rendben van valamit nem tudni”

Biztos, jól fizető karrierút, mégsincs elég női jelentkező az IT-s képzésekre, állásokra. Ezen próbál meg segíteni évek óta a Green Fox Academy. Ezúttal egykori nyelvtanár, közgazdász és dietetikus hölgyek meséltek a karrierváltásukról a cég Ladies’ Coding Night eseményén. A résztvevők őszintén elmondták tapasztalataikat arról, hogy milyen volt részt venni egy bootcamp képzésen.

Az IT szektor rendkívül dinamikusan fejlődő terület, ahol számos új pozíció nyílik, és hosszú távon is remek karrierlehetőségekkel kecsegtet. Ennek ellenére még mindig kevés a női fejlesztő: az Eurostat adatai szerint Magyarországon mindössze 10% körüli a női IT-alkalmazottak aránya.

Ráadásul a tech szférában is egyre inkább felértékelődnek a soft skillek, mint a kommunikációs készség, problémamegoldás vagy a csapatmunka, amiben pedig a nők jellemzően erősek.

Mindemellett magát a programozószakmát is számos tévhit övezi, ezek eloszlatásában ezúttal fejlesztőként dolgozó nők – többek között a Green Fox végzett hallgatói – segítettek, akik elmesélték karrierváltásuk történetét, és gyakorlati tapasztalataikat is megosztották. 

Green Fox-20220729-Ladies' coding night-003 (2)

Nem számít a háttér

A beszélgetésben öt hölgy vett részt, akik bár mind más háttérrel érkeztek az informatikába, mindannyian megtalálták számításaikat új szakmájukban. Nagy Bogi, aki online végezte el a Green Fox képzését, a megszűnt nyelvtanári munkája helyett választotta a programozást, mert olyan szakmát szeretett volna, ahol nemcsak anyagilag érezheti magát biztonságban, de időtálló tudást is szerezhet. Kovács Margó az újságírásban töltött hosszú évek után, egy korábbi Ladies’ Coding Night eseményen hallottak után tette le voksát a programozás mellett. Ma már Front-end fejlesztőként dolgozik.

Szántó Dia dietetikusként döntött úgy, hogy új kihívásokra vágyik, és informatikus barátai buzdítására kezdte eleinte önállóan képezni magát a programozásban, majd pár hónap múlva jelentkezett a Green Foxhoz, ma pedig Back-end fejlesztőként dolgozik egy magyar cégnél.

Bolyki Fanni közgazdász pályáról váltott IT-ra, majd Data Engineerként találta meg számításait az Aliznál. Dér Leonóra (Nóri) már tudatosan ebbe az irányba indult, egyetemen sajátította el a szakma alapjait, ma pedig Full-stack fejlesztőként vezető beosztásban dolgozik a Sprintformnál, és emellett a Fejlesztőlány nevű blog elindítója, szerkesztője.

Minden kezdet nehéz

A résztvevők arról is meséltek, hogy a karrierváltás során nagyon sok kétellyel küzdöttek, egyáltalán nem voltak biztosak önmagukban, és abban, hogy képesek lesznek más háttérrel sikeresen elsajátítani a programozást. Többen is kiemelték a mentorokkal és pszichológusokkal folytatott beszélgetések jelentőségét, akik a Green Foxnál segítik a hallgatók karrierváltását.

A szakemberek visszacsatolást és lelki támogatást biztosítottak a hallgatók haladásával kapcsolatban.

Emellett a hallgatók egymást is támogatták, így nemcsak új szakmára, de lelkes közösségre is találtak a képzés alatt.

Melyik programnyelvvel érdemes kezdeni?

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy nincs egy univerzális nyelv, ami mindenkinek elsőre beválik. Azzal érdemes kezdeni, ami elsőként felkelti az érdeklődést.

Akik kicsit tudatosabban választanának, azoknak érdemes végiggondolni az érdeklődési körüket: ha például valaki szeret vizualizálni dolgokat, akkor a front-end, ha viszont az adatbázisok izgatják a fantáziáját, akkor a data engineering terület lehet a jó választás.

Azt is kiemelték, hogy a későbbi pályát nem feltétlen határozza meg az elsőként elsajátított technológia, a második és esetleges további programnyelveket már könnyebb elsajátítani, mert hasonló logikára épülnek.

Mennyire stresszes?

Az előadók szerint ugyan vannak stresszes időszakok, de jellemzően kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat korábbi szakmájukhoz képest. A nehezebb időszakok között a fejlesztésben jellemző sprint időszakokat, a projektzárást említették, és azt, amikor kijön egy új fejlesztés, amit meg kell tanulni használni.

Ugyanakkor IT területen jellemzően nagyon támogatják az otthoni munkavégzést és a részmunkaidős foglalkoztatást. Emiatt a rugalmasság miatt kisgyermekes anyukáknak is kifejezetten jó karrierválasztás lehet.

Karrierváltók az IT-ban

Felmérések szerint a karrierváltók zöme leginkább a hosszú távú, biztos karrierlehetőség miatt vált IT területre. A Ladies’ Coding Night közönsége is hasonlóan látja: az esemény előtti felmérésben részt vevők közül a legtöbben, 38,6% is elsősorban ezért váltana IT területre.

 A résztvevők tapasztalata szerint a karrierváltók esetében nem a korábbi háttér számít, többet nyom a latba a szorgalom és az agilitás. Ezen a területen folyamatosan fejlődni kell, új dolgokat megérteni és elsajátítani, hiszen időről-időre megjelennek frissítések, újítások, és gyorsan fejlődik a technológia. “Mindegy, hogy karriert váltasz-e, nem leszel lemaradva a régi motorosokhoz képest. Nőként érezhetjük úgy, hogy jobban kell bizonyítanunk, de teljesen rendben van valamit nem tudni” – fűzte hozzá Nóri. Az ő kivételével az előadók sem gondolták volna magukról, hogy az IT-ban kötnek majd ki, de mindannyian megtalálták a helyüket a programozásban.

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is. 

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely