Barion Pixel Skip to content

Újratervezés Ausztriában… ebben segít a Femspace!

Országot és karriert váltó nők a tagjai az osztrák Femspace közösségnek. Nők, akiknek külföldre költözve újra kell tervezniük az életüket és a karrierjüket. Őket segíti a Tóth Erzsébet Fanni által alapított közösség. Ma már társaival, Pöőr-Tóth Krisztával, Tanczer Vikivel és egy egész önkéntes csapattal dolgoznak azon, hogy mindenkinek, akinek a költözés hatására újra kell építeni a szakmai életét, sikeresen, ismét megtalálja önmagát.

A 2017 elején indult Femspace-t a kétgyermekes egyetemi oktató, társadalomkutató Tóth Erzsébet Fanni indította útjára. Azoknak a magyar nőknek, akiknek Bécsbe költözve sokszor újra kell indítaniuk a szakmai életüket. Az indulást hatalmas érdeklődés övezte, az első pár hónapban már havi egy-két rendezvényük is volt. Későbbi társát, Pöőr-Tóth Krisztinát úgy ismerte meg, hogy Kriszti interjút kért Fannitól a blogjára.

– Találkoztunk, két órát beszélgettünk és azt javasoltam neki, hogy inkább videós interjúkat készítsen – kezdi a visszaemlékezést Fanni. – Kriszti először elutasította az ötletet. Aztán pár óra múlva írt, hogy gondolkozott a dolgon és belevágna, ha én is jövök.

Felpörögtek az események, Bár nekem erős félelmem volt a kamera előtti szerepléstől és attól, hogy utána látnom kell magam. Fejest ugrottunk egy kalandba, amiről először nem is sejtettünk, hogy mennyire komplex dolog. – mondja Fanni.

Napokon belül kint volt az első közös videójuk a Youtube-on, amit Fanni akkor még a mobiljával vett fel és a telefonján található ingyenes vágóprogrammal vágott meg. Innentől együtt tervezték és vezették a Femspace online tevékenyégeit.

A mozgalom másik lelke, Pöőr-Tóth Kriszti 5 évvel ezelőtt költözött férjével Bécsbe, aki kint kapott állásajánlatot. Magyarországon a reklámszakmában dolgozott, Ausztriába szinte nyelvtudás nélkül érkezett. Mivel angolul jól beszélt, egy hotelben kezdett dolgozni.

– Másfél évet voltam egy 5 csillagos szállodában – mesél Kriszti a kezdetekről -, mellette tanultam a nyelvet. A szakmámból nem hagytam magam kiejteni, esténként és a szabadnapjaimon bedolgoztam Magyarországra. Mindig is szerettem írni, és egy hirtelen ötlettől vezérelve (mint egyfajta hobbi) elkezdtem blogolni és interjúkat készíteni olyan hölgyekkel, akik elhagyták szülőföldjüket, Ausztriába költöztek és itt építették fel újra életüket.

Fanni felhívását a Femspace közösség indulásáról 2017 februárjában látta meg Kriszti a Facebookon és mindenképpen szeretett volna a blogjára egy interjút készíteni vele. Pár nap múlva találkoztak, és nem volt kérdés többé, hogy együtt folytatják tovább.

Miért Lean in Femspace?

– A kicsit furcsának tűnő név az első találkozók egyikéről jött, ahol először beszéltem a jelenlévő 30 hölgynek a nemzetközi Lean in mozgalomról. – mondja Tóth Erzsébet Fanni.

– A Femspace pedig az ott elhangzott beszélgetésből jött, mert egy női teret alkottunk, nemzetközi közegben voltunk-vagyunk-dolgozunk, ezért angolra fordítottuk és megszületett a Femspace név. Az első pillanattól fontos volt számunkra, hogy a magyar nyelv mellett angolul és németül is kommunikáljunk. Ezért a blogunkat is eleve 3 nyelven indítottuk.

Az első fél évben rendeztünk angol és német nyelvű rendezvényt is, de mivel tagjaink nagy része magyar származású (de nem feltétlenül magyar állampolgár már-még), a magyar lett a fő működési nyelvünk.

Az indulásról Fanni azt mondja, hogy 2017 év elején már egyre erősebb igényt érzett magában ahhoz, hogy egy támogató női közösséghez tartozzon Bécsben.

– 2008 óta éltem-tanultam-dolgoztam már Bécsben, ismertem az expat és a magyar közösségeket is. Részt vettem egy amerikai mentor programban, de hiányzott “valami”, ami magyarul nyújtotta volna ugyanezt. Hónapokig kerestem a helyem, de nem elégített ki a Ringatók utáni fél óra, amikor az anyukák egymással (főképp gyerekeik fejlődését összehasonlítva) beszélgettek.

Önkénteskedtem nemzetközi csoportokban is (fundraisere voltam például a Vienna Families Networknek, melynek körülbelül 5000 expat család a tagja), best practice-eket gyűjtöttem a világból. Aztán 2017 februárjában egy bécsi magyar baba-mama online csoportban megkérdeztem, hogy ha lenne egy ilyen kezdeményezés, akkor érdeklődnének-e iránta.

Özönlöttek a pozitív válaszok, és néhány óra múlva a bécsi Loffice is mögénk állt. Felajánlották, hogy három alkalomra miénk a rendezvénytermük. Ez az abszolút jelzés volt a számomra, hogy bele kell vágni. Pár nap múlva megszerveztem a kick-offot, ahol 30-an ültünk a Loffice-ban, többségüket akkor még nem is ismertem.

Elmondtam mit szeretnék, a többi között mentorprogramot, szakmai workshopokat, több online csatornát és nemzetköziséget. És sorban jöttek a hölgyek, hogy ők csinálnák a honlapot, egyebet.

Mivel korábbi tudományos projekt-koordinációi és rendezvényszervezői tapasztalatom is volt, tudtam, hogy látszani kell. Megkértem egy kezdő vállalkozó hölgyet, hogy fotózzon. Három nyelvre fordítottuk a blogbejegyzésünket és egy hatalmas lavinát indítottunk el a lelkesedésünkkel. Két hét múlva már egy HR szakember tartott nekünk előadást. Egy hónapon belül volt egy sikeres networking reggelink, aztán belekóstoltunk az angol nyelvű online workshopba és megállíthatatlanul robogott a Femspace.

Mindeközben én egy pár hónapos baba és egy 2,5 éves kislány anyukája voltam – folytatta Fanni, aki a lányok 3 hónapos korában részmunkaidőben visszament oktatni, és doktori iskolát koordinálni az egyetemre.

Kriszti körülbelül 4 hónappal a Femspace indulása után csatlakozott Fannihoz és kezdték el közösen a vlogolást.

– Akkor már 11 éve voltam a marketing szakmában és Fanni megkért, hogy a videók mellett vigyem a közösség online kommunikáció részét. Így most mindkét Facebook-oldalt, Instagram-oldalt én gondozom. A videókat közösen készítjük el, van, hogy én vágom őket, van, hogy Fanni, ez megbeszélés kérdése.

Kiket vártok a közösségetekbe és hányan vagytok már?

– Alapvetően ausztriai magyar női közösségként indultunk – folytatja Tóth Erzsébet Fanni, de mivel nagyon erős az online tevékenységünk, így szinte az első percben átléptük az országhatárokat. Tagjaink számát nehéz megsaccolni, mert mindegyik csatornánkon más-más réteget érünk el, de követőink száma több ezerre tehető.

– Minden olyan hölgyet várunk, aki szeretne fejlődni, továbbtanulni, érdekli a nőkkel kapcsolatos témák, szeretne szakmai vagy baráti kapcsolatokat építeni – veszti át a szót Kriszti. Ahogy Fanni is említette a két év alatt egy igen erős és interaktív közösség alakult ki az online csatornáinkon.

A Femspace Facebook-oldalon komolyabb, a nőket érintő, foglalkoztató témákat, motivációs gondolatokat, blog cikkeinket és a Femspace pillanatait osztjuk meg, itt kapnak felületet a rendezvényeink is. Az Auslanderin Facebook oldalán, – ami a Femspace testvéroldala- jelennek meg Youtube videóink, érdekességek Ausztriáról, Bécsről.

A legtöbben Magyarországról és Ausztriából követnek minket, de népszerűek vagyunk Romániában, Svájcban, Németországban, Angliában, sőt, Amerikából és Ausztráliából is vannak lelkes követőink.


Vannak online eseményeitek is?

– Több online csatornán kommunikáljuk a tevékenységünket – válaszol Fanni, de online workshopot nem rendezünk (még!). Bécsi és Bécs környéki tagjaink nagyon igénylik a személyes találkozásokat, ezért főképp az offline rendezvényekre fókuszáltunk. A távolabb élő közönségünknek azonban mindig készítünk írott, és nagyon gyakran videós összefoglalót is a rendezvényekről.

A profi fotós nálunk alap. Fotódokumentációnkra és a két hivatásos fotósunkra, (akik nemzetközi tapasztalattal rendelkező, nagyon más szakmát kitanult, mára hivatásos fotósok és magyar anyukák), Sárfi Nikire és Varga Nórára, különösen büszkék vagyunk.

Eventjeinket három nagy csoportra lehet osztani: készségfejlesztő-tájékoztató workshopok (pl. álláskeresés, szakmai újrakezdés, pénzügy, jog és egyéb témakörökben), networking estek és kulturális események. Igyekszünk minden hónapban legalább egy rendezvényt szervezni, és olyan helyszínekkel-vállalkozókkal, együttműködni, akik ugyancsak magyar származásúak, és a legtöbb esetben maguk is nők/anyák.

A közösséget önkéntesként többen is segítik

Viki, Kriszti és Fanni

Fanni és Kriszti mellett még van néhány kulcsember, akik nélkül nem működne ilyen olajozottan a Femspace. Ilyen Tanczer Viki, a csapat content managere és a bloggere, két kislány anyukája. De rengeteg önkéntesük van, akikre a rendezvények koordinálásánál, fordításban, blogbejegyzések írásában is számíthatnak. Mivel a csapatnak nincs még saját irodája és rendezvényközpontja, mindenki otthonról vagy a munkahelyéről dolgozik. És online kapcsolódnak egymáshoz.

– A legintenzívebben Fanni (operatív vezetés, nemzetközi kapcsolatok), Kriszti (marketing, pr, rendezvények) és Viki (blog, hírlevél, fordítások koordinálása) vesszük ki a részünket a munkákból – sorolja a feladatokat Kriszti. Ugyanakkor van egy stabil háttérbázisunk, akik például mindig fotóznak, a weblapot szerkesztik és programozzák vagy a mentorprogramból veszik ki aktívan a részüket. Fontos hangsúlyozni, hogy mindegyikünk teljesen önkéntesen, a szabadidejében végzi ezt a munkát.

A mentorprogram

– Bennem az első perctől fogva bennem volt, hogy ha elindul egy ilyen közösség, annak szerves része legyen egy mentorprogram – kezdi a program ismertetését Fanni. Személyesen is kipróbáltam évekkel korábban egy amerikai programban, hogy mekkora ereje van egy mentornak és egy mentorált, hónapokon át tartó együttműködésének.

Az X-faktoros benyomásokon kívül nem igazán ismerték akkor még a hölgyek ezt a módszert. Apró építőelemenként raktuk össze és a bécsi magyar, majd később 6 országból származó magyar hölgyek igényeire szabtuk ezt a programot. Elsők voltunk, amikor 2017 őszén útnak indítottuk az első programunkat, amit az is jelez, hogy azonnal voltak Svájcból, Magyarországról és Szlovákiából is mentoraink és mentoráltjaink.

Az első programjainkat 15 mentor és 15 mentorált összehangolt tevékenységével indítottuk, és a visszajelzések és tapasztalatok alapján fokozatosan csiszoltuk a keretfeltételeket. Mára már alkalmazunk egy senior mentort, aki a mentorok mentora. Meetingeken és videókban is oktatunk. Szuperviziót kínálunk a mentorainknak, hogy minél hatékonyabban tudjanak segíteni a mentoráltjaiknak.

Csak olyan mentorokkal dolgozunk, akik szakmailag már bizonyítottak, akik elfogadják a Femspace küldetését. A mentoráltakat szintén interjúztatjuk az elején, és figyelünk, hogy a lehető leginkább passzoló mentor-mentorált párosok alakuljanak ki. Az elmúlt közel 2 évben már a 4. programunk fut és fantasztikus eredményeink vannak.

 

Meg lehet a Femspace közösség építéséből élni vagy ez egy szerelemprojekt jelenleg? – adódik a kérdés, hiszen az látszik, hogy a Femspace közösség sikere mögött órási munka van. 

– Egyelőre önkéntes alapon fut a programjaink jelentős része – válaszol Fanni, bár az utóbbi hónapokban elkezdtük monetarizálni a tevékenységünket. Már nem szervezünk ingyenes rendezvényeket (mint az első évben), és a mentorprogramunk is fizetőssé vált, mégpedig azért, hogy a Femspace-be munkát fektető hölgyek szakmai munkáját és idejét honorálni tudjuk.

Hosszútávon így véljük fenntarthatónak a közösséget. Szerelemprojekt, valószínű mindig az is marad, de folyamatosan növekszik és változik. Támogatóink rengetegen vannak – ők az önkénteseink. Keressük azonban azokat a szponzorokat, akik nagyobb összeggel is támogatni tudnák a rendezvényeinket, programjainkat, hogy azoknak is lehetővé tegyük a részvételt, akiknek jelenleg még anyagi nehézségeik vannak.

Közösségi találkozó Bécsben

– Másfél év kellett ahhoz, hogy rájöjjünk: a Femspace annyira kinőtte magát, annyi felületen vagyunk elérhetőek, és annyian keresnek minket együttműködésekkel, megbízásokkal, hogy ezt teljes gőzzel pénz nélkül nem lehet csinálni. – vesz át a szót Pöőr-Tóth Krisztina. 

2019-től olyan projektjeink vannak – köztük a mentorprogram -, amelyek fizetősek. Ez komoly döntés volt részünkről, amit sok beszélgetés előzött meg. Minden nap kapjuk a megerősítést a környezetünktől és ismeretlen követőtől, hogy fantasztikus, amit csinálunk. Ez ad akkora löketet, hogy még többet tegyünk bele ebbe az egészbe.

Nagy élharcosai vagyunk annak, hogy mindenki munkája, ideje sokat ér, és ezt a saját bőrünkön tapasztaltuk. Éjszakákon, hétvégeken át dolgoztunk/dolgozunk azon, hogy a Femspace-t egyre több hölgy megismerje és meg jobb közösség legyen. És ebbe már nem fér bele az, hogy pénz nélkül csináljuk, hiszen valahogy meg kell lennie az egyensúlynak. 

Melyek a távolabbi céljaitok a közösséggel?

Rengeteg álmunk van! – válaszolja energikusan Fanni. Szeretnénk szakmailag még nívósabbá tenni a tevékenységünket, és a digitális technológia segítségével azokhoz is eljuttatni ezt, akik fizikailag nem tudnak jelen lenni Bécsben. Rengeteg külföldi megkeresést kapunk, hogy szervezzünk náluk is programokat. Ezeket kapacitás hiányában eddig nem tudunk vállalni, de dolgozunk az ügyön.

Szeretnénk nagyobb kaliberű rendezvényeket is szervezni egy állandó helyen – egy Femspace közösségi térben. Tervezünk további kutatásokat is (nálam ez szakmába vágó dolog), illetve további nemzetközi projektekbe bekapcsolódni. Van egy futó Erasmus+ projektünk az iFempower, és meghívtak a FemCities nemzetközi közösségbe is, továbbá Viki révén TedX conversation eventeket is szervezünk idén.

Az Év Anyavállalata 2019. versenyen első helyezettként szakmai díjat nyertünk haladó vállalkozás kategóriában. Van egy úgynevezett FemShop-unk, a Facebook oldalunkon, ahol kreatív vállalkozó hölgyek Femspace logóval/felirattal ellátott termékeit lehet megvásárolni.

 

Mit ad nektek ez a közösség?

A Femspace egy életérzés, életmód, közösség. Támogatást, kapcsolatokat, énidőt, kimenőt, szakmai előrelépési lehetőséget, önmegvalósítást, fórumot ad, ahol együtt lehet gondolkodni és alkotni – sorolja lelkesen Fanni.

– Ez a közös gyermekünk és ez tényleg szerelem is. – válaszolja mosolyogva Kriszti. Olyan, mint egy függőség, nem tudsz leállni, folyamatosan kattog az agyunk, ötletelünk, és napjában tízszer írunk egymásnak, hogy milyen kreatív dolgot találtunk ki. Mit jelent nekem? Énidő, önmegvalósítás, kikapcsolódás, kreativitás, közösség, kreatív tér, együttműködés, szakmai és baráti kapcsolat.

Mint minden nagyszabású kezdeményezés, a Femspace esetében is meg kell említeni a támogatók kiemelt szerepét. Azokét, akik a háttérből, a rivaldafényt mellőzve segítenek, hogy egy projekt azzá tudjon válni, ami. Gyakran nem beszélünk a családtagokról, akik a gyerekekre vigyáznak, amíg mi workshopot szervezünk, és akikkel meg lehet beszélni az éppen készülő új program koncepcióját.

De ugyanúgy fontosak azok az impulzusok is, amelyeket a távolban élőktől kapunk, akiknek nincs lehetőségük Bécsig utazni, hogy részt vegyenek egy-egy rendezvényünkön, de egy-egy blogbejegyzésünk vagy videónk nagy hatással vannak rájuk.

Tudjuk, hogy példaként szolgálunk sokaknak – több hasonló kezdeményezés nőtte ki magát magyarul beszélő hölgyek között Közép-Európában, akiknek mi voltunk és vagyunk a folyamatos inspirációi. És éppen ez az egész kezdeményezésünk lényege: hogy támogató közeget teremtsünk, ahol az ötletek teret és szárnyakat kapnak.

Kiemelt fotó: Nicigraphy

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely