Barion Pixel Skip to content

Womenspiration – az önmegvalósító nők ihlete

Amikor elkezdtem böngészni a Womenspiration felületeit, eszembe jutott korábbi vállalkozásom, business-ötleteim, munkahelyi karrierépítésem. Arra gondoltam, ha tizenöt-húsz éve lett volna lehetőség hasonló cipőben járókkal megvitatni az ambíciókat és terveket, egy jó kis közösség keretében, talán máshogyan alakul a saját utam is. Ha merek kérni és kapok is tanácsot és hasznos ismereteket, talán nem bizonytalanodom el és akadok meg annyiszor. Együttműködő partnereket is könnyebben találok.

Ha akkor még nem is, ma már számos és jobbnál jobb nőknek szóló csoportot, programsorozatot és kurzus-lehetőséget – netán mentort – találhat, aki keres. Kíváncsi voltam, miben más az önmegvalósító nőknek szóló Womenspiration reggelije és kurzusai, miben segíthet, ezért megkérdeztem a két alapítót, Barta Nikolettet és Szlafkai Évát. Az ötletről, a megvalósításról és a tervekről is. Velük a Női Karrierváltó Fesztiválon is találkozhatnak az önmegvalósítást tervezők október 3-án.

Hogyan találtatok egymásra és hogyan lett ebből Womenspiration?

Évi: Minden egy kávéval kezdődött, ahogy általában sok klassz üzleti történet kezdődik.

Niki: 2017-ben lettem szabadúszó, abban az időben nagyon sokat dolgoztam otthonról és hiányzott egy inspiráló közösség. A női közösségek az elmúlt 10 évben egyébként is különleges szerepet töltöttek be az életemben (a női karrier menedzsmenttel foglalkozó Effemine diákszervezet, később a KAPTÁR vállalkozó női közössége és a Business Women’s Network). Abban az időben ismét azt éreztem, hogy nagyon szeretnék létrehozni egy olyan szakmai és inspiráló közeget, ahová jó érzés tartozni.

Viszont ezt nem szerettem volna egyedül csinálni. így, akkor még ismeretlenül írtam Évinek – akinek nagyon szerettem olvasni a Szikra blogját – hogy nincs-e kedve egyet kávézni, megismerkedni, beszélgetni és megnézni, hogyan tudnánk kapcsolódni. Szerencsére pozitívan fogadta a megkeresésem. A közös kávézást egy közös szerelemprojekt megálmodásával zártuk – így született meg a Womenspiration.

A Ti saját pályátok során kerültetek olyan helyzetbe, amikor jól jött (volna) külső segítség?

Évi: A külső objektív szem mindig jól jön, illetve hiszek a többféle nézőpont hatékonyságában.

Niki: Nekem egész életemben fontos volt, hogy egy közösség szerves részét képezzem, hogy azt érezzem, tartozom valahová. Így tudtam igazán sokat fejlődni mind szakmailag, mind emberileg.

Fontosnak tartom, hogy felismerjük, hogy egyedül nem értünk mindenhez, nem tudunk minden problémát megoldani. Sokkal gyorsabban tudunk fejlődni, ha külső segítséget veszünk igénybe, ezért hasznos, ha van egy olyan bizalmi közeg, akihez ilyenkor (is) lehet fordulni.

Hogyan dolgoztátok ki a módszert és az miben más, mint a többi?

Évi: A módszer a saját igényeinkből táplálkozott, amit nem tudtunk kielégíteni a jelenlegi választékból, hiszen a legtöbb esemény tréning vagy networking, netán meetup. Így létrehoztuk mindezek ötvözetét. Eseményeinken egyedülálló módszertant alkalmazunk: a témákat, a szakmai keretet és a kreatív témafeldolgozási technikákat mi hozzuk. Tartalommal pedig a résztvevő nők töltik meg, hogy saját (szak)tudásukkal, tapasztalataikkal ösztönözzék és fejlesszék egymást.

Mennyire telített ez a piaci rés és miért a Ti foglalkozásaitokat választják az érdeklődők?

Évi: Azt gondoljuk, hogy amíg a Womenspiration események a saját igényeinkből gyökerezve, de a közösség igényeire reagálva magas minőségi szinten működnek, addig biztos helyünk van ezen a piacon. Az őszi évad első reggelijére is pár nap alatt beteltek a helyek.

Niki: Azt tapasztaljuk, hogy egyre több olyan esemény van, ami szeretne minél szélesebb körhöz szólva tudást és információt átadni. A telítettség miatt így nehezebb kilátszódni a tömegből. A megoldás talán az lehet, ha szűkebb és konkrétabb célközönséghez szólunk, akiknek jobban tudunk azonosulni a problémáival, hatékonyabban ki tudjuk szolgálni az igényeit és így ügyesen lavírozhatunk a piacon.

Hogyan tudnátok megkülönböztetni magatokat a többi reggelitől/workshoptól?

Niki: A Womenspiration események interaktív jellegű, gyakorlatorientált programok, amelyek egyszerre ötvözik a networking események kapcsolatépítő célzatát egy színvonalas szakmai képzés élményével. Legyen szó akár az együttműködő partnereinkről, a reggeliken feldolgozott témákról, vagy a vizuális kommunikáció során használt elemekről, mindegyiknél törekszünk a magas minőségre, színvonalra és megbízhatóságra.

Kiknek szántátok kezdetben, és ehhez képest kik fordulnak meg a reggeliken? Jól látom, hogy a fiatal nők a célcsoport?

Évi: Alapvetően a 20-as, 30-as nőket céloztuk meg az induláskor, mert úgy éreztük, hogy a korban hozzánk hasonlókhoz tudunk hitelesen szólni, az ő problémáikkal, dilemmáikkal tudunk igazán azonosulni.

Az idő előrehaladtával azonban azt látjuk, hogy a 40-es, sőt, akár az 50-es korosztályból is érkeznek résztvevők, így alapvetően a kor kevésbé számít, sokkal inkább az értékrend és a szemléletmód. Így elsősorban azokhoz a nőkhöz szólunk, akik önmegvalósításra vágynak, fontos számukra a szakmai igényesség, a fejlődés és a kapcsolatépítés.

Mire gondoltok, amikor azt mondjátok, önmegvalósító nőkhöz szóltok?

Évi: Olyan nők, akik nem akarnak egy gépezet jól működő fogaskerekei lenni. Ha nem érzik benne jól magukat, inkább az önazonosságot, a szabadságot, kíváncsiságot választják.

Andrew Matters mondta, hogy “az olyan munka, amely örömet okoz nem a könnyű élet receptje, hanem inkább az érdekes élet receptje, amivel nagyon valószínű, hogy sokkal több problémát és felelősséget fogsz a válladra venni.” Mi olyan nőkhöz szólunk, akik értik ennek a mondanivalóját.

Hogyan viszitek ezeket az alkalmakat, kinek mi a szerepe?

Niki: Az utóbbi másfél évben, mióta együtt dolgozunk, szépen kialakult közöttünk a munkamegosztás, de sok mindent közösen csinálunk. Minden közös képzést, amit tartunk, egy több hetes felkészülési időszak előz meg. Mindketten elmélyülünk az adott témákban, olvasunk, kérdéseket teszünk fel, aztán összeülünk, hogy megvitassuk ezeket és összeállítsuk a programok menetét. A stratégiaalkotás, témameghatározás, a szakmai tartalom összeállítása és a programtartás mindig közös.

Barta Nikolett, a háttérben Szlafkai Éva.

Évi: Ezeken felül Niki inkább az események szervezését, a partnerekkel való kapcsolattartást végzi, hozzám pedig a szakmámból adódóan a weboldal alakítása, a kreatív anyagok összeállítása (arculat, tartalom) és a kommunikáció tartozik.

Melyek a legtöbbeket foglalkoztató témák, illetve miben kérnek/várnak a leginkább segítséget?

Niki: Az elmúlt másfél évben minden programunk teltházas volt, ami jól mutatja, hogy mennyire széles érdeklődési körrel rendelkező közösségünk van.

Sokat foglalkozunk önismerethez, öngondoskodáshoz, önbizalomépítéshez, hatákonyságnöveléshez, énidőhöz, női szerepekhez kapcsolódó kérdésekkel – ezek kortól, szakmai háttértől, pozíciótól függetlenül egyaránt érdeklik a nőket.

Azt látjuk, hogy a résztvevők a legtöbbet egymás történeteiből és tapasztalataiból tudnak meríteni. A felismerés, hogy nincsenek egyedül az őket érdeklő dilemmákban, hogy nagyon hasonló élethelyzetben vannak, óriási erőt tud adni ezeknek a nőknek és képes egyfajta sorsközösséget kovácsolni belőlük. Az egymásnak adott visszajelzések építik az önbizalmukat, az inspiráló példák pedig lendületet és hitet adnak nekik.

Lendületet adnak egy régóta dédelgetett álom megvalósításához, egy rossz kapcsolatból való kilépéshez, egy új élethelyzet elkezdéséhez, egy karrierváltáshoz, vagy önmaguk megtalálásához.

Évi: A 2019-es őszi évad eseményeit is igyekeztünk úgy összeállítani, hogy ismét egy új oldalról közelítsük meg a közösséget érdeklő témákat. Szeptemberben az önismeret lesz a téma, októberi reggelinken a tanulságos kudarcokat dolgozzuk fel, novemberben a mindennapi stresszkezelés témáját járjuk körbe, decemberben pedig górcső alá vesszük a kapcsolatunkat önmagunkkal és másokkal, közben pedig az időmenedzsmenttel is foglalkozunk egy egész napos workshop keretében.

Van sikertörténet, kaptok visszajelzést a résztvevőktől?

Évi: Sok kapcsolat alakul és fejlődik a visszajelzések szerint. Voltak, akik itt ismerkedtek meg és közös projektbe fogtak, ki-ki a saját szakértelmét adva hozzá. A tagok között barátságok és üzleti partnerségek is születnek, és ehhez platformot biztosítani igazán klassz dolog.

Hogyan álltak össze az online tananyagok? Tervezitek ezeket bővíteni?

Niki: Nagy vágyunk volt, hogy azokat a nőket is elérjük, akik személyesen nem tudnak csatlakozni a programjainkhoz, mert külföldön vagy vidéken élnek, viszont fontos számukra az önfejlesztés. Így született meg az online kurzusok gondolata.

Az online tananyagokat is, ahogyan a reggelik és workshopok anyagát, közösen állítjuk össze: hosszas kutatómunka, rengeteg felkészülés, a módszertani anyag összeállítása, saját tapasztalatok és a jó gyakorlatok megosztása jellemzi ezeknek a kurzusoknak a létrejöttét.

Az első kurzusunk a “Személyes márkaépítés alapjai” címet viseli, de még ebben az évben további 3 kurzussal bővítjük a kínálatot. A saját fejlesztésű anyagok mellett fontos számunkra, hogy lehetőséget adjunk közösségi tagjainknak is arra, hogy ők is elkészíthessék a felületre a saját anyagaikat.

Mik a tapasztalataitok? Hányan végezték el az online kurzusokat?

Niki: Annak ellenére, hogy az online kurzusok kommunikálására nem fordítunk sok időt, idén tavasz óta több tucat vásárlónk volt. Ők nagyrészt éppen annak a célcsoportnak a tagjai, akiknek szántuk ezt a platformot – külföldön vagy vidéken élő, önmegvalósító, fejlődni vágyó nők.

Mit tartalmaz a coaching? Hogyan néz ki?

Évi: Az online kurzus keretében adott a lehetőség egy egyórás Skype beszélgetésre velünk az adott témáról, aminek a feldolgozásához személyre szabott tanácsokat adunk.

Niki: A Womenspiration mellett tartok karrier coachingot, ami tulajdonképpen egy személyre szabott fejlesztési folyamat útkereső nőknek. Olyan fiatal nők keresnek meg, akik elakadást, megtorpanást éreznek a szakmai útjukban, akik szeretnék magukat jobban megismerni, megérteni a motivációjukat, vágyaikat és készek dolgozni saját magukon.

Milyen egyéb projektjeitek, közös terveitek vannak?

Niki: Rengeteg ötletünk és elképzelésünk van a Womenspiration továbbfejlesztésére. Minden félévben fontos számunkra, hogy a programjainkba belecsempésszünk egy kicsi újdonságot, hogy a résztvevők érezzék a folyamatos megújulást.

A reggelik, workshopok és online kurzusok gyarapítása mellett tervünk a közeljövőben egy több napos esemény megszervezése is. Ennek a részletei jelenleg még kidolgozás alatt állnak, de hamarosan fény derül mindenre, érdemes követni a közösségi felületeinket!

Kiemelt-, és belső képek: Pakó Petra.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely