Álláskeresés az őrület határán – Podcast!

Állást keresni akkor sem egyszerű, ha nem süllyed épp recesszióba az egész világ, hát még most, a COVID első hulláma után! Csak Magyarországon több százezer ember próbál talpra állni. Fekete Judit Az őrület határán című könyve épp egy ilyen időszakról mesél. Főhőse, Lili mindent megtesz, hogy újra dolgozhasson, s hogy végül sikerül-e neki, Oláh Andrea beszélgetéséből kiderül. Podcast!

Imádja a munkáját és ki sem látszik belőle Fekete Judit, az Animus Kiadó és a Centrál Könyvek marketing- és PR-vezetője. De nem volt ez mindig így. Az ezt megelőző nyughatatlan, kissé zűrzavaros időszakának a lenyomata, némiképp krónikája is Az őrület határán című könyv. Az „álláskereső napló” ugyan három éve jelent meg, de nem véletlen, hogy ugyanúgy ajánlgatják egymásnak a könyves oldalakon, mint az első hónapokban.

– A munkanélküliség mindig aktuális téma marad, sőt most talán megint egyre inkább az. Másrészt bárkinek az életében előfordulhat, hogy elakad, és mindegy, hogy munka vagy párkapcsolat terén, de jól jön a segítség: egy könyv, ami megerősíti, hogy nem szabad sokáig egyhelyben toporogni, kezünkbe kell venni a sorsunkat – kezdi Judit. – Ehhez nyilván szükség van egy nagy adag önismeretre, jó tisztában lenni azzal, hogy mi is az a csomag, amivel az ember rendelkezik, és mit lehet ezzel kezdeni harminc-, negyven-, de akár ötvenévesen is. Ráadásul a vírus okozta leállások és elbocsátások miatt ez most nehezített pálya. Attól félek, most még nehezebb lesz munkát találni, hiszen a cégek is stagnálnak, ezekben az időkben nem jellemző a munkaerőfelvétel – mondja Judit.

Egy szerző jó esetben találkozókon, dedikálásokon kap visszajelzést az olvasótól, Juditnak azonban folyamatosan jönnek a reakciók.

– Az elmúlt években rengeteg visszajelzést kaptam, ezek között volt néhány megdöbbentő is. Például, amikor azt írta valaki, hogy konkrétan a könyvem hatására mondott fel a munkahelyén, pedig bár iszonyatosan rosszul érezte magát, évek óta nem merte meglépni. Aztán elolvasta a könyvem, és azt gondolta, tényleg váltani kell. Felmondott és talált egy tökéletes állást, azóta is ott dolgozik – avat be Judit.

– A másik fontos reakció a könyvemre, ami nagyon jól esik, hogy az olvasók egyfajta lelki mankót kaptak általa. Ma nem igazán találunk olyan fórumot, ahol a munkanélküliek tapasztalatot cserélhetnének és motiválhatnák egymást, ahol úgy érezhetnék, nincsenek egyedül, így a könyv egy rést tapasztott be ezzel. Többen írtak arról is, hogy Lili története után határozottabbak voltak az állásinterjún, nem áldozatnak, vesztesnek érezték magukat, hanem megpróbáltak nagyobb önbizalommal fellépni. Sőt olyan is volt, aki vett egy nagy levegőt és beiratkozott egy újságíró tanfolyamra, ami régi álma volt. A könyvben van ugyanis egy rész, ahol a főhősnő blogot indít és úgy dönt, hogy saját lábra áll, ami sokaknak megadta az utolsó lökést ahhoz, hogy kipróbáljanak valami újat – osztja meg velünk.

Bár a borító elég csajos, maga a történet férfiaknak is szól, hiszen az álláskeresés időszaka nemtől függetlenül nyomasztó lehet, a szerzőre jellemző önirónia és humor pedig ellensúlyozza, hogy tulajdonképpen egy fiatal nő sztoriját olvassuk. A podcast elején egyébként kiderül, hogy a főszereplő nagyon elszánt, a legmorbidabb helyzetektől sem riad vissza.  

A beszélgetést itt hallgathatod meg:

Vélemény, hozzászólás?