Így jótékonykodtok ti karácsonykor!

Örömtánc időseknek, fenyőfa a rászorulóknak, társasjáték a szűkösebb keretekkel dolgozó intézményeknek, „mentes” csomagok az ételallergiával élőknek – csak néhány azon jótékonysági akciók közül, amelyeket ti női vállalkozók indítottatok most karácsonykor.

Tavaly karácsonykor találtuk ki, hogy a család felnőtt tagjai ne adjanak egymásnak ajándékot, helyette inkább egy rászoruló gyerek ünnepét tegyük szebbé. Büszke dobozolók lettünk, és az előkészületekbe bevontuk a család legkisebb, akkor még csupán három és féléves tagját is, aki hatalmas lelkesedéssel segített a Jézuskának megfelelő ajándékokat találni.

Nem mondom, hogy azonnal mindenkit felhőtlenül boldoggá tett a változás, de ha a magam nevében kell beszélnem, akkor az igazság az, hogy velem tényleg történt valami. 

Mert bár adni jó, a fejvesztett rohanás miatt épp az maradt ki a karácsonyt megelőző időszakból, ami a legfontosabb lenne benne, a béke.

Kezdetnek tökéletes volt

Fotó: milli_lu, Pixabay

A kérdésre, hogy mit szeretnénk karácsonyra, évek óta úgyis egyenválasza volt mindenkinek: nyugalmat. Ezt viszont az ajándékok utáni ideges hajszában szinte sosem sikerült megtalálni. 

Hogy lehet-e még finomítani a rendszeren? Biztos. De nekem már ez elmondhatatlanul sokat adott. És, bár tudom, hogy vannak jó néhányan, akik szerint ez önző dolog, és csak az adományozóról szól, nem értek egyet vele. Ha csak annyira lenne önző mindenki, hogy bármilyen körülmények között is éljen, de gondol a rászorulókra, jobb hely lenne a világ.

Szerencsére sokan gondoljátok még hasonlóképp! A Mompreneurs – magyar vállalkozó anyukák facebook csoportban kérdeztünk rá pár hete, hogy akad-e olyan, aki nem csak eladni, de segíteni is szeretne karácsonykor. A válaszok pedig záporozni kezdtek, a teljesség igénye nélkül megmutatjuk nektek milyen szuperhősnők élnek köztünk!

Kézműves vásár és Jézuska járat

Egyik személyes kedvencem például Kálmán Eszter, aki az érdeklődőknek felajánlott egyéni és csoportos családállítás mellett, örömtánc foglalkozást ajándékozott idősek otthona lakóinak!

Smudláné Teller Andrea története pedig tényleg hatalmas és önzetlen szívről árulkodik. A Jótékony kézművesek oldal gazdája akkor szervezte az első karácsonyi vásárt a saját termékeivel, amikor 5 éve elvesztette a kislányát. A nekik segítő alapítványoknak, kórházaknak gyűjtöttek.

– Az évek alatt több kézműves is mellém állt, így év közben is tovább tudtunk gyűjteni, többnyire beteg gyerekek javára. Tavaly sajnos az egyik kézműves anyuka társam is elveszítette a kislányát betegségben. Azóta ketten szervezzük a vásárokat, segítő kézművesekkel – mondja.

Petrus Márta nyolc éve szervezi a Jézuska Járatot, amelynek segítségével nagyjából 1500 gyermek kívánságát váltják valóra. Az átadó ünnepségen teljesen személyre szabottan ajándékoznak, és a mozgalmat olyan példaképek támogatják, mint Tóth Vera vagy a Magna Cum Laude.

Fotó: Markus Spiske, Pexels.

Liszi-Fekete Gabriella az Éléskamra lisztek megálmodója a glutén-, és allergénmentes, paleo lisztjeiből küld a rászorultaknak, hiszen jól tudja, így táplálkozni sokkal drágább.  

Herczeg TG Andrea, a Csak a mentes vásárok szervezője szintén az ételallergiásoknak szeretne segíteni. Ő szintén olyan családoknak gyűjt és küld még karácsony előtt tartós élelmiszert, amelyben ételallergiával küzdő gyerekek élnek.  

A segítség értelmet ad az életnek

Vargáné Topor Erika karácsonytól függetlenül is minden évben jótékonykodik, de a Kertportál idén is meghirdette a fagyűjtő kampányát, amelyhez rengeteg építésziroda, építőipari cég is csatlakozott már felajánlóként, hogy téli tüzelőt kaphassanak a rászoruló családok.

Győri-Nádai Réka a Mit Játsszunk? vloggal minden évben karácsonykor 2 rászoruló intézménynek (iskolának, árvaháznak, óvodának, idősek otthonának) visz nagy dobozban társasjátékokat, amihez mozgósítja az ország összes kiadóját. – A társasjátékok minőségi szórakozás/fejlesztés/szellemi frissen tartás céljából kerülnek a helyekhez, hatalmas élmény, amikor megérkezünk a rengeteg játékkal és megtanítjuk a résztvevőket játszani velük – osztja meg velünk.

Imrik-Ferenczy Barbara pedig minden évben kampányt szervez, hogy a rászoruló családok is karácsonyfához jussanak. Idén Somodi Dóri segített ebben neki. De Pataki Zita felhívására csatlakoztak a Magyar Vöröskereszt Karácsonyi Szaloncukor Angyal kampányához is. Barbara úgy érzi, a jótékonyság, mások megsegítése értelmet ad a földi életnek.

– Ha már segíteni sem segítenénk egymásnak, akkor mi értelme lenne az egésznek? – kérdi.

Feleleveníti egy gyerekkori beszélgetését az édesapjával, akit az élet értelméről kérdezett. – Azt mondta, azért vagyunk itt, hogy támogassuk egymást. Legyen az egy-egy jó szó, tanács, anyagi-, vagy tárgyi segítség, és ez vonatkozik családra, barátokra, ismerősökre, ismeretlenekre is – meséli, és hozzáteszi, ő hiszi, egyszer elérhetjük, hogy olyan világban élünk, ahol mindenki segíti a másikat.

A Loffice és a Coworkid Alapítvány idén is gyűjtésre hív. Ebben az évben a fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) Befogadó Otthonaiban lakó több, mint 80 gyerkőcnek szeretnénekk élményt ajándékozni, és ehhez kérnek segítséget.

A Befogadó Otthonokba azok a gyermekek és kamaszok kerülnek, akik valamilyen krízishelyzet miatt, rendszerint átmenetileg, nem élhetnek családjukkal.

A jelenleg otthonokban tartózkodó, 3 – 18 éves gyerekek kívánsága, hogy cirkuszba, színházba és moziba mehessenek, így kb. 20 db cirkusz- és színházjegyre, valamint 60 db mozijegyre gyűjtenek. Nekik december 13-ig lehet segíteni,  vagy a helyszínen készpénz adománnyal, vagy átutalással a Coworkid Családi Munkaközösség Alapítványon keresztül (számlaszám: 16200106-11608798, közlemény: ADOMÁNY)

Nyitókép: jill111, Pixabay. 

Vélemény, hozzászólás?