Barion Pixel Skip to content
Szivárványcsaládokról mesél a Micsoda család!

Micsoda család! – Megjelent az első Szivárványcsaládokról szóló mesekönyv Magyarországon

Micsoda család! címmel gyereknapon jelent meg az első olyan gyerekkönyv Magyarországon, amelyben szivárványcsaládok szerepelnek. A kétanyás illetve kétapás történetek elsősorban azoknak a gyerekeknek hiánypótlók, akik maguk is ilyen családokban élnek, hiszen fontos, hogy a gyerekek a mesék világában is találkozzanak azzal a családmodellel, amelyben élnek.

“A KSH legutóbbi, öt évvel ezelőtti adatai alapján Magyarországon közel ezer szivárványcsalád él, de minden valószínűség szerint mostanra ennél több azonos nemű pár nevel gyereket. A húszas, harmincas korosztályból pedig egyre többen tervezik  családalapítást” – mondta el Pál Márton, a Szivárványcsaládokért Alapítvány képviselője. – “Szerintünk minden kisgyerek, így a szivárványcsaládokban élő gyerekek is megérdemlik azt, hogy egy mesében önmagukra és a szüleikre ismerhessenek.”

A szivárványcsaládok hétköznapijait mutatja be a mesekönyv

A meséket Lawrence Schimel amerikai író írta, akinek több mint 120 könyve jelent már meg. Legtöbb nyelven a Micsoda család!, amely már 16 különböző kiadást ért meg, és további nyolc várható.

A mesék sikerének egyik kulcsa, hogy új megközelítésben: egyszerű, hétköznapi jeleneteken keresztül mutatja be a szivárványcsaládok életét. A történetek így minden gyereknek izgalmasak, nemcsak a szivárványcsaládban élőknek. A meséket Szabó T. Anna, József Attila díjas költő fordította, a kötet szerkesztője pedig Nagy M. Boldizsár.

A könyv megjelenését hatnapos kampány előzte meg az Alapítvány Facebook oldalán, amelyben kortárs magyar írók, költők, meseírók és műfordítók vallottak arról, hogy számukra mit jelent a család, miért sokfélék a családok, és mit jelentenek a gyerekeknek. A hétfőtől szombatig tartó akcióban többek között Parti-Nagy Lajos, Dragomán György, Szabó T. Anna, Fiala Borcsa, Péterfy Gergely, Péterfy-Novák Éva, Grecsó Krisztián, Dániel András és Nádasdy Ádám is megszólalt a Szivárványcsaládokért Alapítvány felkérésére.

Kampánnyal a szivárványcsaládokért

A “család az család” kampány 2020. novemberében indult. Igazi civil kezdeményezés, néhány kisgyerekes család közös ötleteléséből született. A kampány célja, hogy minden kisgyermeket nevelő magyar családnak azonos jogok, lehetőségek és támogatás járjon. A kezdeményezők szerint egy kisgyermek számára az a legfontosabb, hogy szeretetteljes környezetben nőjön fel, a család fogalma pedig sokkal színesebb, mint amit a jelenlegi törvények elismernek.

A “család az család” kampányt több mint 150 cég, márka és nagykövetség támogatja. Vannak köztük nemzetközi és hazai nagy cégek, például az Ikea, az RTL Magyarország, a Sziget, a Levi’s, az HBO, a Netpincér vagy a Cinema City, de a kezdeményezés céljait hazai kis- és közepes vállalkozások is támogatják, például a Női váltó is.  A kampány mellett tíz nagykövetség, a többi között az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Spanyolország budapesti képviselete is kiállt.

A könyvet 2021. május 31., hétfőtől a könyvesboltokban lehet megvásárolni illetve megrendelhető a acsaladazcsalad.hu honlapon.

Tények a Szivárványcsaládokról: 

A KSH legutóbbi, 2016-os mikrocenzusában 681 szivárványcsaládot vett nyilvántartásba Magyarországon. Ennél azonban minden bizonnyal többen vannak, mert a statisztikákban nem szerepelnek az egyedülálló meleg szülők, és azok sem, akik valamiért nem vállalták vagy vállalhatták fel, hogy egy párt alkotnak. A legutóbbi adatgyűjtés óta ráadásul öt év telt el, a mostani harmincas korosztályból pedig egyre többen alapítanak családot.

Bár a gyermeket közösen nevelik, jogi értelemben csak a vérszerinti vagy az örökbefogadó szülő számít szülőnek. A pár másik tagja nem fogadhatja örökbe a partnere gyermekét. Még akkor sem, ha bejegyzett élettársi kapcsolatot kötöttek, és együtt döntöttek a családalapítás mellett. Mivel az egyik szülőnek nincsenek szülői jogai, a gyermek jogai és érdekei sérülnek. Ez számtalan helyzetben hozhatja nehéz helyzetbe a kisgyerekes családokat.

Az azonos nemű párok gyermekvállalását több mint négy évtizede kutatják. Az eredmények alapján a szexuális irányultság egyáltalán nem befolyásolja, hogy milyen szülő lesz valakiből, az azonos nemű párok által nevelt gyerekek pedig nem teljesítenek rosszabbul a társaiknál, az átlagosnál nem vonzódnak gyakrabban a saját nemükhöz, és érzelmi szempontból is olyanok, mint bármelyik kisgyerek. Mivel a kutatások a világ minden pontján következetesen erre jutnak, ezeket a megállapításokat tudományos konszenzus övezi.

Fotó: Szivárványcsaládokért Alapítvány. 

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is.

 

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely