A parfümök tanítottak meg élni

Kőkemény üzletasszony vagy érzékeny nő és odaadó anya? Molnár Judit megállta a helyét a multik világában, majd a saját vállalkozásában is. Ám igazán akkor teljesedett ki az élete, amikor az illatok hatására kilépett a komfortzónájából, és fel merte vállalni a lágy arcát is. Az élete hatalmas fordulatot vett, élményprogramjaival pedig ezt a tapasztalást osztja meg mindenkivel.  

Hangulatos budai kis szalonba csöppentem egy napsütéses szombat délután, hogy találkozzam Molnár Judittal. Egy nővel, akinek több éles kanyart is vett az élete, mielőtt megtalálta volna a boldogsághoz és a nyugalomhoz vezető utat, úgy a karrierjében, mint a magánéletében.

Az elegáns szoba hatalmas asztala körül a lehető legváltozatosabb korú és hátterű hölgyek ülnek. Háziasszony, nyugdíjas, laborban dolgozó vegyész, iskolai dolgozatát író nyolcadikos. Egyvalami biztosan közös bennük: mindannyian azért érkeztek, hogy megalkossák A PARFÜMÖT.

Judit ugyanis arra tette fel az életét, hogy segítsen az embereknek megtalálni a saját útjukat, és ebben nagy szerep jut annak, hogy illatok köré épülő élményprogramokat szervez. Az illatvacsorák és a Kréta szigeti illatos elvonulás mellett a parfümkészítő workshop az egyik legkeresettebb. Itt is alig van hely, ám szorítanak maguk közt, és már kezdődik is a bemutatkozó kör, melynek folyamán döbbenten veszem tudomásul: itt nem csak interjút, de parfümöt is készíteni fogok.

A parfümőr titkai
Miközben elnézegetem a sok apró, mindenféle illatesszenciával telt üvegcsét, azon tűnődve, vajon hogyan választom én ki ezekből a nekem szükségeseket, Judit vendége, a Franciaországban élő brazil parfümőr, Daniel Pescio mesélni kezd.

– Az orrunk különleges szerv: az általa szerzett információk nem egyenesen, hanem közvetetten jutnak el a tudatunkig. Az agyunknak tehát meg kell tanulnia megkülönböztetni és dekódolni a különböző illatokat. Ez azonban jó hír, hiszen így az orr az életünk végéig tanítható is! És miközben tanulunk, magunkról is egyre többet tudunk meg – fejtegeti.

– A parfümöket két módon szoktuk felépíteni. Vagy piramis alapján, ahol az erőteljes, sokáig tartó illatokat könnyedebb, hamarabb elillanó összetevőkkel egészítjük ki. A másik eljárás a spirál, ahol egy központi összetevőt erősít minden illat. Daniel megmutatja a saját készítésű parfümjeit, majd szabadjára ereszt minket az illatok között: az összes üvegcsét megszagolva ki kell választani a hozzánk legközelebb álló illatokat.

Villámgyorsan az élre

Fotó: Isza Ferenc

Az illatok között bóklászva végre van módom egy kicsit beszélgetni a szervezővel, Molnár Judittal is. – Kifejezetten messziről indultam: eredetileg színháztörténész, közgazdász és grafológus végzettségem van. Először a Duna tévénél helyezkedtem el szerkesztő-riporterként, majd egy reklámügynökséghez kerültem. Viszonylag hamar eljutottam a MOL marketing-vezetői pozíciójáig, majd a Tesco média-értékesítésén dolgoztam.

Mindig úgy dolgoztam, mintha a cég, ahol épp alkalmazásban álltam, a sajátom lenne: hatalmas lelkesedéssel és erőbedobással. Nem véletlen, hogy gyorsan haladtam előre – vázolta fel igazán impozáns karrierje kezdetét. – Nyolc évvel ezelőtt, 2011-ben felmerült bennem: mi lenne, ha saját céget alapítanék, és magamnak keresnék pénzt? Természetesen nem merészkedtem messzire a már jól ismert területről: marketing felületeket értékesítettem továbbra is, csak a saját cégemben. Hamar nagyra nőttünk, és külső befektetőt kerestünk, aki meg is érkezett. Azonban ő nem jött ki az akkori társammal, aki a magánéletem mellett a vállalkozásban is társam volt.

Amikor semmi nem jön össze

A nagy rózsaszín álom persze egyszerre foszlott szét. Juditék közös gyermeke mindössze 2 hónapos volt, amikor a problémák kezdődtek, és féléves, amikor szétváltak az útjaik. 

– Egyszerre értem el az anyagi és magánéleti mélypontra, hiszen a magánéleti gondok mellett a befektető társam is ellenem fordult. Úgy gondoltam, itt az idő, hogy belekezdjek valami újba, hogy egy kicsit kijöjjek a negatív spirálból.

Élményprogramokat szerettem volna szervezni nőknek. Mivel azonban én magam is eléggé elfoglalt voltam a baba miatt, így összeálltam két másik lánnyal. Ennek az lett a vége, hogy azon vettem észre magam, hogy a legtöbb energiát és főleg a pénzt már megint csak én teszem a dologba – folytatja Judit.

– Sajnos meg kellett élnem jó pár pénzügyi válságot, mire megtaláltam a saját utam. De nem adtam fel, mert tudtam, hogy meglesz, csak keresnem kell. Az It’s YOUR World végül 2016-ban indult el. Lecseréltem magam körül az embereket, és elkezdtem közösséget építeni. 

Olyanokkal dolgozom együtt, immár partnerként (a vállalkozásban egyedül vagyok), akiktől én is több leszek. S ma már nem csak programokat szervezek, de segítek a sorstársaimnak elindulni az önálló útjukon, beindítani a saját vállalkozásukat, mentorálok, üzletfejlesztésben segítek, mastermind csoportokat vezetek. 

Mindennapok egyszülős családban

A baba közben nagylánnyá cseperedett. Egy hetet Juditnál tölt, egy hetet pedig az édesapjánál, akivel mindkettejüknek jó a kapcsolata. A régi cég is megvan még, az innen jövő háttér anyagi biztonságot jelent, de Judit operatívan már nem vesz részt a munkában.  

– Néha nagyon komoly szervezést igényel, hogy egyszerre lehessek sikeres üzletasszony és odaadó anya. Azért, hogy ha kettesben vagyunk, teljesen jelen lehessek, van, hogy négykor kelek, és hajnalban dolgozom, mielőtt elmegyünk az iskolába. Ősszel egy időre külföldre költözöm, mert Magyarországtól távol fog tanulni egy szemesztert a lányom – fejtegeti Judit. – Minderre viszont csak akkor vagyok képes, ha önmagammal is foglalkozom. Megtanultam szeretni, tisztelni magam, és magammal lenni. Sokat változtam, és ezt egyenesen az illatoknak és a parfümöknek köszönhetem.

Az illat ereje

– Valaha egy kemény asszony voltam, aki mindig menekült az érzései elől. Az illatok hatására azonban kiléptem a komfortzónámból, megtanultam nem csak aggyal, de a szívemmel látni és dönteni. Most már meg merem engedni magamnak, hogy elérzékenyüljek, hogy sírjak – vallja be.

– Semmit sem a pénzért csinálok, hanem azért, mert jónak gondolom, és mert hajt valami vele kapcsolatosan. A rossz időszakaimban feléltem minden tartalékom, most pedig, mintha az égiek is segítenének, kérés nélkül érkezik a pénz. Úgy tűnik a magánéletem is alakul, s nem tagadom, az illatoknak és a parfümöknek van közük a dologhoz. Szóval, beindult az életem.

Tervezés és újratervezés

A kiválasztott illatokból Daniel útmutatása alapján elkészítettük a saját parfümünket. Majd mindenki megízlelte: vajon ez-e az, amire vágyott. Persze a legtöbbünké nem lett az igazi, ám ezután jött a varázslat. Daniel kérdezett, és segített az újratervezésben. Volt, akinek csak egy összetevő hiányzott, másnál karakteresebbé kellett tenni az alapillatot. Mindenki a saját illatát kereste profi idegenvezetéssel. Egymástól is tanultunk: az egyik esszencia annyira feldobott egy parfümöt, hogy más is kipróbálta. Más kérdés, hogy mennyire járható az egyik ember számára a másik útja.

Itt, az utolsó órában értettem meg, miért mondta Judit, hogy a parfümök megváltoztatták az életét: mert ez a délután nem csak egy illatról szólt, hanem az ösztöneim és megérzéseim szabadon engedéséről, és a saját utam kereséséről. És ha mindez ment az illatok világában, miért ne menne a való
életben is?

Kiemelt fotó: Molnár Judit saját gyűjteményéből

Vélemény, hozzászólás?