A tornaóra, amit az anyukák is imádnak

Kádár-Papp Nóri, mielőtt megalapította az ország első kisgyerekes anyukákat megmozgató, online edzőtermét, egy évtizedet töltött a Malévnál. Innen ment el szülési szabadságra, melynek során –  testnevelő tanárként és nőként – egyre inkább zavarta, hogy már nem látta magát fittnek, és a gyerekek után húsz kiló ugrott fel rá. Nóri tehát saját problámájára is kereste a választ, amikor a Gyerünk Anyukám! ötlete kipattant a fejéből.

– Háromgyerekes anyukaként pontosan tudom és tapasztalom is, hogy sokszor egyszerűen semmi esély arra, hogy elszabaduljunk otthonról. Ha viszont otthon tornázhatsz, ráadásul úgy, hogy közben a háttérben halad a házimunka, nem kell menő edzőcuccokat magadra aggatnod és senki nem látja a kócos hajadat, a testmozgás helyett az otthoni teendőkkel és a megjelenéseddel kapcsolatos aggodalmaid maradnak el. Elsősorban saját magam miatt tettem nyilvánossá a tornáimat, ez segített abban, hogy biztosan mozogjak mindennap. Kitartást és lendületet ad, hogy más, hasonló helyzetben lévő anyukákkal is megoszthatom mindennapos harcaimat a testemmel – ez a helyzet motiválta a mozgalom, majd üzleti vállalkozás megszületését is

Ehhez az is kellett, hogy Nórának ne legyen lehetősége visszamenni az eredeti munkahelyére, ugyanis a Malév 2012-ben megszűnt.

– Amikor a Malév megszűnt, én otthon voltam az akkor nyolchónapos babámmal. Szerencsére nem kellett elkezdenem kapkodni és munkát keresni, hanem úgy döntöttünk, hogy jöjjön a második baba. Nálunk az elsőre nagyon sokat, közel három évet kellett várni, ezért is óriási meglepetés volt, amikor szinte azonnal terhes lettem, ráadásul kiderült, hogy ikreket várok – avat be.

– A Malévnál nagyon jól képzett csapat tagja voltam. Akikkel akkor dolgoztam, iszonyatos tapasztalattal rendelkeztek és a Malév leállása után szinte azonnal beültek a legjobb munkahelyekre. Egyre inkább egyértelművé vált számomra, hogy nem biztos az, hogy én valaha is el tudok helyezkedni a légiközlekedéshez kapcsolodó cégeknél  – meséli Nóri, hogyan vezette minden körülmény afelé, hogy elindítsa a saját cégét, ami eredetileg nem is cégként, hanem mozgalomként indult. De addig még rögös volt az út.

Három kicsivel otthon

– Otthon voltam tehát három gyerekkel, az ikrek akkor lehettek egyévesek. Nagyon nehéz időszak volt. Meghíztam körülbelül húsz kilót, nem a terhesség alatt, hanem utána. Szinte észrevétlenül mentem fel a harminchatos méretről negyvenkettesre – teszi hozzá. – Nagyon rossz állapotban voltam fizikailag és mentálisan is. Egy lakásfelújítás közepén voltunk és teljesen kizárt volt, hogy elmehessek edzeni valamilyen konditerembe. Aztán saját magamat kellett kiszedni ebből a válságból. Szerettem volna valamit csinálni és el akartam menni önkénteskedni valahova, de akárhova jelentkeztem, legtöbb helyről még választ sem kaptam.

Amikor  a lakással elkészültünk, elkezdtem közösségi tornákat tartani a közeli parkban. De egyre többször volt olyan, hogy esett az eső. És egyre több óra maradt el. És akkor támadt az az ötletem, hogy a tornákat élőben közvetítsem az interneten – avat be Nóra abba, hogy végülis hogyan született meg az online tornákat közvetítő vállalkozás.

Egyre többen kezdtek el azonban a rossz időben reménykedni, különösen a vidékiek, akik csak akkor fértek hozzá a tornákhoz, ha a résztvevők a rossz idő miatt beszorultak a lakásba. Az ikrek közben nőttek és Nóra elérkezettnek látta az időt arra, hogy komolyabban elgondolkozzon azon, hogy mit fog csinálni.

Hasonló élethelyzetből üzleti terv

– Ekkor találkoztam a játszótéren egy másik anyukával, akivel összebarátkoztunk, s nem mellesleg kiderült, hogy közgazdász. Neki nagyon tetszett a mozgalom és felajánlotta, hogy segít ebből üzletet csinálni. Ő is hasonló cipőben járt akkor, mint én, hogy otthon volt egy kisbabával és szeretett volna valamit csinálni – folytatja. Nóri örült a lehetőségnek és ebből született meg az üzleti terv. Öt hónapnyi tervezés után 2015-ben aztán ketten megcsinálták a céget. Elkezdtek nőni, egyre több edzővel kezdtek el dolgozni, akiket felszereltek kamerákkal és mikrofonokkal, hogy meg tudják tartani az akkor még élő online órákat. Az online elérhető torna csomagok ma már nem élőben mennek, de a forradalmi ötlet az, hogy csoportokat hoznak létre és a kurzusokat együtt kezdik el. A Gyerünk anyukám! nevű vállalkozás egyre sikeresebb lett, ami főképp annak volt köszönhető, hogy az órákakal együtt közösséget is építettek. A termékeket folyamatosan fejlesztették és mára számos csomag elérhető a weboldalukon.

– A titok az, hogy időzített videókat kapnak és noha otthon tornáznak, mégis egy közösségben érezhetik magukat.

– A zárt Facebook csoportokban ugyanis megosztják a tapasztalataikat. Van kismama tornánk, szülés utáni regeneráció, futóprogramjaink és a dietetikusunk étrendeket állít össze – mondja Nóra, aki ma cégtársával vezeti főállásban a céget. A cég nyereséges. A titkuk a közösségi élmény.

– Egy applikáció nem tudja megadni azt, amit nálunk megkapnak. Itt barátságok születnek és amellett, hogy online tornáznak itt közösséget is találnak a programban résztvevők. Nemrég a Hősök Terén tornáztunk, már a harmadik karácsonyi bulinkat szervezzük. Aki például az Ultrabalatont velünk futja le, annak a Gyerünk anyukám! a sportcsapata – részletezi, és már értjük, és ettől lesz hiteles a torna program és ez ad igazi motivációt a résztvevőknek, amire egy kisgyerekes anyukának tényleg szüksége lehet.

Ha szeretnél találkozni Nórival, gyere el az első Női Karrierváltó Fesztiválra

Fotók: Kádár-Papp Nóra

Vélemény, hozzászólás?