Képes vagy rá!

Minden gyermek jó valamiben, vallja Petőné Honvári Jolán, aki a biztos tanári pályát hagyta el azért, hogy gyerekeket fejlesszen. Hisz benne, hogy  aki egyszer megtapasztalja a ‘képes vagyok rá’- érzést, az utána egész életében jobban teljesít majd. Éppen ezért indította el Magyarország első ‘Képes Vagy Rá!’ coaching szemléletű iskola-előkészítő csoportját. Petőné Honvári Jolán mesél az idáig vezető útról.

A Női Váltóról az autóra, mint közlekedési eszközre asszociálok elsőként. Ha a saját, és több nőtársam életét nézem, ez egy remek társítás. Hiszen – életünk útján haladva – lassítunk, rohanunk, elakadunk, tolatunk, váltunk.

Váltottam én is, és közben sokat változtam, egyre több tapasztalatot szereztem magamról,  környezetemről, embertársainkról. 

Sokszor a sorserők hoznak olyan helyzetbe, hogy váltanunk kell. Ez  gyakran fájdalmas, de hiszem, hogy mindennek elrendelt ideje van életünkben. Én középiskolás éveim alatt döntöttem el, hogy olyan pályára szeretnék lépni, amely az emberi kapcsolatokról, segítésnyújtásról, kreativitásról szól.

Így lettem pedagógus, és több mint 20 év után ezt a biztos pedagóguspályát hagytam el a változás reményében. Először egy alapítványnál szereztem tapasztalatot, majd később – 2016-ban –  megalapítottam a Képes Vagy Rá fejlesztőházat Dunaharasztiban.

Hiszek abban, hogy minden gyermek képes tanulni, és abban is, hogy minden gyermeknek jár egy olyan lehetőség, ami optimális mértékben segít kibontakoztatni az értelmi-, és érzelmi képességeit.  A ‘képes vagyok rá’- érzés megtapasztalása óriási lelki immunizációt jelenthet mindenki életében.

A gyermekeknek történő segítségnyújtás központi szerepet tölt be az életemben. Két gyermek édesanyjaként, feleségként és sok csemete-, szülő-, valamint kolléga támogatójaként az érzelmek széles tárházával gazdagodom.

Személyes érintettségről is beszélhetek, hiszen egyik gyermekem diszlexiás. Ma már felnőtt férfi, de hosszú út vezetett odáig, hogy kiheverje azt a sok traumát, ami tanulmányai során érte.

Belevetettem magam a tanulásba és önfejlesztésbe, hogy minél több gyermeknek, szülőnek és kollégának tudjak segítséget nyújtani. Tettem és teszem mindezt azért, mert hiszem, hogy minden gyermeknek és felnőttnek jár a sikerélmény, valamint az, hogy jól érezze magát, és az önbizalma se sérüljön.

2018 szeptemberében elindítottam Magyarország első Képes Vagy Rá coaching szemléletű iskola-előkészítő csoportját. A saját programoknak, játékoknak köszönhetően hónapról-hónapra egyre ügyesebbek lettek a gyermekek, önbizalmuk, részképességeik szépen fejlődtek. Erről bővebb információ itt olvasható

Szintén az elmúlt év őszén útjára indítottam a PISZE (Pozitív Identitású Szülői Est) programot is, melynek keretei között minden hónapban tartunk egy olyan délutánt, ahol egy kötetlen beszélgetés során nyíltan tárgyaljuk meg a felmerülő neveléssel kapcsolatos kérdéseket. Mindezt különböző szituációkat bemutatva játékos módon tesszük, olyan gyakorlatokkal fűszerezve, amit a szülők hatékonyan beépíthetnek a mindennapi életükbe, ha kényes nevelési helyzetekről van szó.

hónapra más tematikával dolgozunk, a témák rugalmasak és a résztvevők igényeihez igazítva kerülnek kidolgozásra.  A helyszínt szintén a szükségletekhez igazítom, Dunaharasztin kívül  Nyíregyházán is találkoztunk már az érdeklődőkkel.

A tanév ideje alatt előadásokat, továbbképzéseket tartok szoros együttműködésben a Műszaki Könyvkiadóval. Hálás vagyok, mert nagyon sok helyre kaptam meghívást. Az országban minden megyében, több mint 24 helyszínen, közel 1500 szakember vett részt prezentációkon, tanfolyamokon. 

 

A Lakihegy Rádió vendégeként havi rendszerességgel folytatunk beszélgetést gyermekekkel kapcsolatos témában.

Sokan kérdezik, honnan van ennyi erőm? Óriási támogatás a biztos családi védő hálom, a gyermekeim, a férjem, a barátaim, a kollégáim, akik mindig biztatnak. Erőt ad továbbá a hitem, a gyermekek és szakma iránti alázatom, szeretetem, a folyamatos fejlődés és tanulás iránti vágyam, elköteleződésem.  

Mottóm: Minden gyermek jó valamiben, és ha megtaláljuk, és reagálunk erre a jóságra, képességre, akkor olyan valósággal lépünk kötelékbe, amitől maguk a gyermekek és a felnőttek is gazdagabbak lesznek. A ‘képes vagyok rá’- érzés megtapasztalása, és tanítása nemcsak szárnyakat, de bátorságot is ad a repüléshez.

 

Kiemelt kép: Designed by Freepik

Vélemény, hozzászólás?