Barion Pixel Skip to content
Kresák Ágnes _4 kutyasuli

Ha a gazdi változik, a kutya is – Kresák Ágnes viselkedésterápiás oktató szerint ez a kulcs, ha a kutyánkkal gond van

Kresák Ágnes menő HR-guru volt, amikor egy szép napon mindent feladott, hogy négylábúaknak és gazdáiknak segítsen. Nem mindennapi váltás, de az élet őt igazolta. Ma már kutyaiskolát vezet és viselkedésterápiás oktatóként nehezen kezelhető ebeket terel jó útra. 

Chiara nyolc hetes volt, amikor végre hazahozhattuk. Egy édes kis szőrgombóc, gyűrött pofival, muszáj volt egész nap babusgatni. Hamar kiderült, hogy a cukimuki boxernek álcázott kiskutya valójában egy velociraptor, akit igen vehemens természettel és elképesztő makacssággal áldott meg a sors. Sajnos engem pedig túl lágy szívvel és nulla következetességgel.

Azt hiszem, ebből sejthető, hogy néhány hónapon belül lett egy tökéletesen önfejű házi kedvencünk, aki gyönyörűen a fejünkre nőtt. Nem hallgattam a szakember hasznos tanácsára, hogy mihamarabb vigyem kutyaoviba, iskolába…

Mikor megjártam miatta a sebészetet és intézett nekem egy tetanuszt is, tudtam, hogy ez nincs rendben két gyerek mellett, és ha minden így marad, akkor lehet, hogy nem mi leszünk a megfelelő család számára.

Chiara, kolléganőnk kutyája.

Ekkor mutattak be Kresák Ágnesnek, az Őrmezői Kutyaiskola vezetőjének, aki elismert viselkedésterápiás oktató. Magabiztosan, határozottan és elképesztő nyugodtsággal vett kezelésbe minket – igen, nem csak a kutyát, hanem engem is! -, úgyhogy feltűnt a fény az alagút végén. Spoiler: Chiara nem cuccol másik családhoz…

Az igazat megvallva, előtte nem igazán tudtam elképzelni, mit csinál egy viselkedésterápiás oktató és mikor érdemes hozzá fordulni… Az első alkalommal elkeseredetten mentem a tréningre, de Ági úrrá lett a pánikomon.

Megfigyelte a kutyát, elmagyarázta, mi a gond, és hogy ha kellő munkát teszek bele, akkor jó kis pajtás válik majd belőle.

Sok erőt adott nekem, hogy tényleg segíteni akar, és megfejti Chiara viselkedését. Mert itt már régen nem arról van szó, hogy milyen ügyesen ül vagy fekszik parancsszóra.

A gazda-kutya viszonyt is rendezni kell, ez az Ági által oktatott Tükör Módszer egyik alapja.

Ő maga is pontosan tudja, milyen fontos ez, hiszen 16 négylábúval él, a legtöbbet mentette. Volt olyan, amelyiket felakasztva találta és olyan is, amelyik egy éves koráig nem látott napfényt.

Kresák Ágnes Kutyasuli, kutya

Körülbelül 20 esztendős lehettem, amikor kaptam ajándékba egy kiskutyát. Jó gazdi módjára próbáltam nevelgetni, de kifogott rajtam, ezért kutyaiskolába mentünk. Eleinte csak azt szerettem volna megfejteni, hogy lehet póráz nélkül sétáltatni. Mikor már jól boldogultam vele, beszereztem mellé egy pulit. Vele még többet jártam iskolába, agilityztünk, terelni hordtam.

Már ekkor “behúzott” a kutyázás, de még csak hobbiszinten. Évek múlva találtam egy gazdátlan ebet, megmentettem. Ezzel elkezdődött… Jöttek sorban a gazdátlan kutyák, foglalkoztam velük és befogadókat kerestem.

Azóta működöm együtt a Kóborka Állatvédő Egyesülettel, a vezetője jó barátnőm lett, általa ismertem meg a Tükör Módszert is. A lényege, hogy

az állat viselkedése visszatükrözi a miénket, ezen visszajelzések alapján tudunk mi is változtatni.

Nagyon megtetszett a módszer, elvégeztem a kiképző vezető tanfolyamot, majd belemerültem a viselkedésterápiába.  Magával ragadott ez a világ, és azon kaptam magam, hogy

hétköznap késő délutánig dolgozom egy szoftverfejlesztő cég HR-eseként, az összes szabadidőmben viszont csak kutyákkal foglalkozom. Eljött az a pont, amikor döntenem kellett. – mutat rá.

Ági környezete pontosan tudta, mekkora szerelem a nő életében a kutyakiképzés, de úgy voltak vele, hogy a „fancy” multis pozíció elhagyása csak egy hóbort, majd elmúlik.

– Kíváncsi voltam, hogy megállom-e a helyem kutyásként és mindent egy lapra tettem fel. 2011-ben felmondtam a munkahelyemen, és bejött. Az Őrmezői Kutyaiskolában tanultam és 2016 óta a vezetője is vagyok.

A számomra legfontosabb emberek, a szüleim, a barátaim támogattak, mert látták, hogy a munka már összeér az álommal, a hobbival. Egyébként a munkahelyemről is úgy jöttem el, hogy megmaradt a barátság. – meséli.

Ági szerint mindennek a kutyakommunikáció az alapja, ami egy nagyon érdekes tudomány. Akkor lehet segíteni egy állatnak, ha tudjuk őt olvasni.

A viselkedésterápiával pedig elképesztő mélységekből lehet visszahozni egy-egy állatot.

– Régebben leginkább traumatizált egyedek érkeztek hozzám, manapság viszont az a jellemző, hogy

az emberek rosszul választanak. Gyakran csak tetszik nekik az adott fajta külleme, de nincsenek tisztában a jellemével, az ösztönkészletével. Komolyan mondom, sokan egy tornacipőt is átgondoltabban vásárolnak…

Pedig nagyon fontos lenne, hogy egy házi kedvenc természete kompatibilis legyen a gazdi életvitelével.

Tipikus példa a border collie, mindenki tudja, hogy milyen intelligens. Ez így van, de ha csak kiteszik a kertbe biodíszletnek, akkor nem csoda, hogy viselkedésproblémái lesznek.

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy mindig vegyük figyelembe a kutya jellemét, mozgásigényét, alapvető ösztöneit! Ez igaz akkor is, ha tenyésztőtől vásárolunk és akkor is, ha menhelyről fogadunk örökbe. A skála elég széles.

Sok pánikolós vagy agresszív négylábú fordul meg nálam, sok közülük nem tud kommunikálni, szociális hiányosságokkal rendelkezik. Ki kell őket mozdítani a gödörből.

Előfordul, hogy a terápia csak egy bizonyos szintig működik, és egyszerűen nem tudsz továbbhaladni. Volt egyszer nálam egy keverék kiskutya, aki komoly, örökletes idegrendszeri problémával született, amelyet mai tudás szerint nem lehet gyógyítani. Mindenkinek – embernek, állatnak – nekiment, akivel találkozott. Rendkívül veszélyes volt mindenkire nézve, és bevallom, nekem is beletört a bicskám, nem tudtam rajta segíteni. El kellett altatni, és a lelkem egy darabja is meghalt vele együtt.

kresák ági, kutyaiskola

Pályafutásom során azért van bőven részem csodában is. Egy “páciensem” például öt évig nem volt más kutyák között, de megfelelő kezeléssel egy idő után tökéletesen be tudott illeszkedni. Egyébként mindig vannak új kihívások,

20 év után még mindig találkozom olyan esettel, amikor megvakarom a fejem és körbejárom, mi lehet a megoldás. – mondja Kresák Ági.

Amikor Chiarával dolgozni kezdtünk, nem csak egyéni oktatáson vettünk részt, beiratkoztunk az alapfokú tanfolyamra is, ahol azonnal feltűnt, hogy mennyi női tréner dolgozik. Mivel ebben nem volt túl nagy tapasztalatom, valamiért úgy gondoltam, hogy a kutyakiképzés inkább férfias foglalkozás, főként annak tükrében, hogy akadnak hatalmas és kevésbé szelíd négylábúak is…

– Egyre több nő szeretne kutyakiképző lenni és ez nagyon jó! Régebben ez férfias szakma volt, és persze, van, amihez fizikai erő kell, de

léteznek olyan technikák, amelyekkel a hölgyek is tudnak operálni. Bennük megvan az az érzékenység, odafordulás a gazda felé, ami elengedhetetlen.

Az mondjuk tény, hogy őrző-védő segédnek még magamat sem tudnám elképzelni, ott azért komoly fizikai behatások érik az embert. – avat be Ági.

A kutyasuliban a profizmus mellett egyébként jó hangulat uralkodik, összeszokott csapat gondoskodik arról, hogy a résztvevők tényleg megtanulják a legfontosabb dolgokat. Elmagyarázzák, mit miért tesznek a kutyák és hogyan kell nekünk reagálnunk. Fontos tudni, hogy akár csoportos oktatásra megyünk, akár viselkedésterápiára, a szakember soha nem csak a kutyával foglalkozik…

A gazda és kedvence „csomagban” járnak. Az emberrel dolgozunk, ettől változik majd a kutya is. Fel kell nyitunk a gazdi szemét bizonyos dolgokkal kapcsolatban, és amikor megérkezik a felismerés, onnantól elkezdődik köztük az együttműködés és nagyon jó látni, ahogy ők ketten összeérnek.

A lexikális tudás és a szakmai rész is nagyon fontos természetesen, de a lényeg, hogy támogassuk az iskolába érkezőket. Abból lesz jó oktató, aki segíteni akar, nekem is ez a legfőbb motivációm. – magyarázza Ági. 

Az Ági által is vezetett, Tükör módszer Kutyaiskola legújabb fejlesztése az Online Kölyökkutya Program, amely már akár két hónapos kortól segít tanítani a kiskutyákat – abban a „szivacskorban”, amikor a tudás még tiszta lapra íródik.

A hároméves munkával kifejlesztett online tanfolyam videóiból megtanulható, hogyan teremtsünk stabil kapcsolatot a kutyával, hogyan alakítsuk benne az önkontroll, a késleltetés képességét – ez kell például ahhoz, hogy helyben maradjon vagy ne rángassa a pórázt séta közben.

Az Online Kölyökkutya Programot, azaz a közös tanulást akár már a kutya nyolchetes korában el lehet, sőt, érdemes is elkezdeni. A tanfolyam olyan, 8 hetes és 6 hónapos közötti életkorú kutyák gazdájához szól, akik szeretnének felelős kutyatartóvá válni.

Az Online Kölyökkutya Programot, azaz a közös tanulást akár már a kutya nyolchetes korában el lehet, sőt, érdemes is elkezdeni. A tanfolyam olyan, 8 hetes és 6 hónapos közötti életkorú kutyák gazdájához szól, akik szeretnének felelős kutyatartóvá válni.

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is. 

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely