Barion Pixel Skip to content

Ők a legmenőbb hazai antiinfluenszerek – A @nemakarokbeleszolni története

Három 20 és 40 év közötti édesanya négy hónap alatt több mint százezer rajongót szerzett az Instagramon. Holott nem tesznek mást, csak humorral ábrázolják a mindenki számára oly ismerős „beszólogatókat” és „megmondóembereket”. Olyan társadalmi jelenségekre mutatnak rá nagyon viccesen, amelyek nélkül mindannyiunk élete sokkal könnyebb lenne.

A huszonéves lányom a kanapén hever, a telefonját nyomkodja és hangosan hahotázik. „Mama, te ismered ezt a nemakarokbeleszólni oldalt?” – kérdezi. A válaszom nem, de megnézem, és én is jókat nevetek, miközben arra gondolok: ilyen máshol nincs.

A három nő, vagyis a nemakarokbeleszolni Instagram-oldal alapítói – Bányainé Nagy Judit, Fancsikai Eszter és Tapasztó Orsolya – ugyanis kimondják, amit mi nem merünk, vagy nem tudunk kimondani. Tavaly október elsején posztoltak először közös oldalukon, és már most több mint százezren követik őket. Rövid, komikusokat is megszégyenítő videóikban fricskát mutatnak a mesterkélt és agyonhájpolt influenszer világnak, a modorosan idealizált anyaságnak, ráadásul a politikai témákat sem kerülik. Ahogyan Freud óta tudjuk, a humort érdemes néha véresen komolyan venni, a vicces jelenetek nagyon is komoly mondanivalót tartalmaznak.

Ők lepődtek meg a legjobban

– Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ebből ez lesz. Csak akartunk egy olyan oldalt, ahol tipikus magyar jelenségekkel foglalkozunk és azt gondoltuk, hogy majd pár ezren bekövetnek minket talán – kezdi Eszter, és a többiek a szavába vágva lelkesen helyeselnek. – Egy hatalmas piaci rést töltünk be azzal, hogy kimondjuk, amit senki más – mondja Judit.  – Mert az emberek általában nem szólnak be a rokonaiknak. Nem illik – folytatja.

Négyen vagyunk a Zoom képernyőjén, és azt gondolnám, hogy életem legszórakoztatóbb interjúja következik, közben mégis szorongok, mert attól tartok, hogy egy óra kevés lesz ahhoz, hogy e három mérhetetlenül izgalmas nőről eleget megtudjak. És kevés is volt, pedig igyekeztek segíteni, mert ők a valóságban is olyan jó fejek, mint az Instán. Legnagyobb meglepetésemre kiderül, hogy tavaly októberben még nem is ismerték egymást személyesen: Eszter, Judit és Orsi az Instagramnak köszönhetik a közös oldalt és a barátságukat is, itt találtak ugyanis egymásra.

– Az emberek szomjaznak az őszinteségre, és arról szeretnének beszélni, ami valójában történik velük, nem pedig arról, ami rózsaszín és tökéletes. Ezt éreztük meg, és szerintem ezért szeretnek minket annyian – mondja Orsi.

Az ő fejéből pattant ki Zsorcika anyukájának karaktere is, ami a közös Insta oldal alapját adta, és amihez Zsorcika anyukájának két barátnője is csatlakozhatott.  – Olyan ez a sztori, mint egy háromszög, három  egyenlő oldallal – vallja Orsi arról, hogy Eszterrel és Judittal mennyire tökéletes hármast alkotnak.

Eszter szerint az a sikerük titka, hogy ezek az élethelyzetek, amelyeket bemutatnak, mindenki számára ismerősek és gyakran irritálóak. – Mindenki találkozott már azzal, amikor az anyós, a testvér, a nagymama osztja az észt, és előadja, hogyan kellene jól csinálni a dolgokat, miközben az interneten azt látjuk, hogy másoknak, például az úgynevezett influenszereknek tökéletes az élete. Emiatt az emberek azt érezhetik, hogy ők valamit rosszul csinálnak. Mi nagyon figyelünk arra, hogy ne osztogassunk tanácsokat, csak a saját problémáinkat meséljük el, hiszen mi is ugyanazokkal a gondokkal küzdünk, mint bárki más – mondja Eszter, aki Budapesten él, és a filmes szakmában dolgozott, mielőtt gyereket szült.

Gyerekszínészből YouTube influenszer

Eszter hétévesen gyerekszínész volt és Földessy Margit Színjáték- és Drámastúdiójába járt. A Károli Gáspár Református Egyetem Kommunikáció szakán végzett, majd kis kitérő után a filmes szakmában helyezkedett el.

Gyermeke születése előtt hozta létre a Vegamama YouTube csatornát, ahol nyíltan beszélt a gyerekvállalás nehézségeiről. Eszter és férje, Dávid nagyon sokat küzdöttek a sikeres fogamzásért, több mint egy éven keresztül. De az élete a gyermekük születése után sem volt felhőtlen, mert gyermekágyi depressziótól szenvedett. Egyik élethelyzet sem anyaálom, ráadásul nem is felel meg a társadalom elvárásainak.

Akkor vagy ugyanis jó nő, ha könnyen teherbe esel, és ha a gyerek születése mérhetetlen boldogsággal tölt el. De ez nagyon sok esetben nincs így, ahogyan Eszter is sírógörcsökkel küszködött.

– Én akkor éreztem meg, hogy mennyire tabukérdés ez, amikor nekünk nem jött össze egy éven keresztül a gyerek. Mindig is nyíltan beszéltem a nehéz kérdésekről, így a depresszióról és a teherbeesés komplikációiról is, de nem mindig volt jó a fogadtatás. Viszont azt is láttam, hogy humorral azért sokkal nagyobb sikerre számíthat az őszinteség. És azt gondolom, hogy a nemakarokbeleszolni ettől durrant ekkorát, mert mi a humort őszinteséggel ötvözzük – mondja.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@nemakarokbeleszolni által megosztott bejegyzés

Antiinfluenszerek az infuenszerekről

A hirtelen jött népszerűség miatt ők maguk is influenszerekké váltak mindössze pár hónap alatt, és nem maradtak el a reklámajánlatok sem. Egészen a legutóbbi időkig nem adták be a derekukat. – Egyelőre azt gondoljuk erről, hogy nem akarunk elköteleződni, és inkább megvárjuk azt az együttműködést, azt az ajánlatot, amelyre tiszta szívvel rá tudunk bólintani. Csak akkor szeretnénk ilyen partnerséget vállalni, ha az egyezik az elveinkkel. Hiszen alig pár hónapja indultunk, meglátjuk, mi lesz ebből! – mondja Orsi.

A napokban jelent meg aztán az első fizetett együttműködésük, mégpedig a Hintalovon Gyerekjogi Alapítvánnyal. A kampány témája a szülők felelőssége azzal kapcsolatban, hogy miket töltenek fel gyermekeikről a közösségi médiafelületekre. Vagyis a tudatos posztolás, amely nem sérti a gyermekek jogait.

Mind a hárman készítettek egy-egy, a témába vágó videót, és egymáshoz kapcsolva töltötték fel őket. Ironikusan közelítik meg a témát, de sokan magunkra ismerhetünk, ahogyan az eddigi videóikban is. Mert bizony ki ne esett volna már abba a hibába, hogy merő büszkeségből „eldicsekedett” a gyerekével a Facebook oldalán, olyan képet posztolva, amiről a gyerek akár már most is azt gondolhatja, hogy „ciki”. Ráadásul ez sem elég: arra is gondolnunk kell, hogyan érintheti majd az internetre feltöltött gyermekkori kép felnőttkorában.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely