Barion Pixel Skip to content
Válótársas - Nőiváltó

„Pokol lesz az életük, ha nem ezt utat választják” – Válótársas előadások sikere

Hány ponton mehet félre a kommunikáció egy válófélben lévő pár között? Pokorny Lia és Schmied Zoltán ad egy kis ízelítőt belőle abban a kisfilmben, amelynek eredetijét színdarabra írta egy mediátor pár. Pontosan azért, hogy megmutassák, milyen buktatók nehezítik a válás szélén álló párok helyzetét. 

Színházi előadásnak indult, majd a nagy sikert követően film lett a Válótársasból, melyet Gönczi Dorka és Varga Zsolt mediátorok készítettek, bemutatva egy valós mediációs helyzetet. Egy párét, akik már beszélgetni sem tudnak egymással, miközben nem vágynak másra, mint hogy a gyerekeikkel együtt minél kevesebb sérüléssel kerüljenek ki az embert próbáló helyzetből. Abból, amelyben bármilyen ártatlan megjegyzés bombaként robbanhat…

„Pokol lesz az életük”

Nem párterápia, nem meditáció, nem tréning – sok a tévhit a fejekben a mediációval kapcsolatban, amely a kommunikációs technikák mentén foglalkozik a párokkal, legyen a cél a konfliktusok feloldása vagy a békés válás. A kifejezetten megoldásközpontú folyamat során a szakember segít megszüntetni a kommunikációs elakadásokat, s megtanítani azokat a technikákat, amelyek mentén megszülethet a hőn áhított megegyezés.

„Mi hidat képezünk két ember között, akik között elakadt a kommunikáció; közvetítőként segítjük őket, hogy az út végén békésen, a lehető legkevesebb sérüléssel és rossz érzéssel váljanak el. Ezzel nemcsak a fájdalmat enyhítjük, hanem a továbblépést is könnyebbé tesszük számukra, hiszen egy békésen lezárt kapcsolat után könnyebb újra felépíteni az életüket „– avat be Gönczi Dorka párkapcsolati és válási mediátor, a film ötletgazdája.

Nos, a filmet nézve hihetetlennek tűnik, de ez még egy elfajuló szakítás után is sikerülhet. Igaz, sok-sok könny és kompromisszum árán. De lehetne sokkal rosszabb is…

„Én nem áltatom a hozzám forduló párokat, rádöbbentem őket, mi vár rájuk, ha megegyezés helyett hosszas pereskedésbe kezdenek: pokol lesz az életük, és nemcsak az övék, hanem a szeretteiké is” – mondja a szakember.

Katartikus mélypont

S hogy hol jön el az a pont, amikor a kölcsönös vádaskodás és a sérelmek sorolása után felcsillan a remény a békés végkifejletre? Abban a katartikus pillanatban – ezt is megpillantjuk a Válótársasban -, amikor a két ember elkezdi valóban meghallani egymást.  

„Szerettük volna megmutatni, milyen apró dolgokon el tud csúszni a párbeszéd két ember között. Ez lehet egy-egy félreértett mondat, vagy akár – mint a filmben is – egy külső körülmény okozta félreértés. Megmutatjuk, hogyan zajlik egy mediáció, milyen érzelmek kerülnek ilyenkor felszínre. S nemcsak a szerep kedvéért: a forgatás végére Liának és Zolinak is könnyek ültek a szemében, és ezek nem színészkönnyek voltak… „- mutat rá Gönczi Dorka.

válótársas válás nőiváltó

Annak ellenére, hogy a negyvenperces film kifejezetten szórakoztató, a könnyezés esélyes a képernyő másik oldalán is, hiszen szinte mindenki átélt már nehéz elválást, volt részese elfajuló veszekedésnek, áldozata súlyos félreértéseknek, ki nem mondott – vagy rosszul kimondott – gondolatoknak.

„Megdöbbentő, milyen félelmek befolyásolnak”

Pokorny Lia ugyan saját bevallása szerint ennyire szélsőséges helyzetbe nem került élete során, de a Válótársas válságba került feleségének szerepét így is tanulságos volt átélni. „Néha nem árt végigfuttatni egy-egy ilyen helyzetet magamon, mert ilyenkor rádöbbenek, milyen félelmek befolyásolnak minket, mennyire nem merünk segítséget kérni, és hogy emiatt képesek vagyunk benne ragadni akár egy durva konfliktushelyzetben is…

Komoly önismeretre van szükség, hogy ne essünk bele egy ilyen csapdába. S annak tudatára, hogy nem törvényszerű, hogy egy válás elfajuljon, ki lehet belőle jönni úgy is, hogy a helyzethez képest mindkét félnek jó legyen. Nem mindenkinek adatik meg, hogy barátként váljon el a párjától, de az igen, hogy az elválás egymás és egymás döntéseinek tiszteletben tartásával történjen – mondja a színésznő. Hozzáteszi: ha a válásig nem is történt meg, ezen a ponton már időszerű a felelősségvállalás is.”

Nem szabad elfelejteni, hogy egy kapcsolatban mindig két ember van benne, s bár kiderülhet, hogy egy adott helyzetben az egyik fél tisztességtelenebb, becstelenebb, mindkettejüknek vállalniuk kell a felelősséget azért, ami történt. Csak így tudják rendezni az életüket, nem hurcolva tovább a fájdalmat és a sértettséget, ami megnehezíti a gyógyulást, a továbblépést.

A vonalbíró nem ítélkezik

A Válótársas jeleneteiben egy fontos szereplő nem jelenik meg: a mediátor. Tudatosan, hiszen a két szakember saját bevallása szerint nem képes színészként visszaadni a valós helyzeteket. Helyette egy-egy jelenet után narrátorként avatnak be a mediáció kulisszatitkaiba, hogy jobban megértsük, mi történik Pokorny Lia és Schmied Zoltán, azaz a válófélben lévő házaspár között.

„Nem kell félni a mediációtól! Ez nem vizsgahelyzet, a mediátor pedig nem minősít és ítélkezik, hanem segít mederben azt a kommunikációt, ami valahol elakadt a két ember között. Mi vagyunk a vonalbírók a pályán, akik nem döntik el a meccset, de ha a labda vonalon kívül megy, visszaterelik a szabályos keretek közé” – mondja nevetve Gönczi Dorka.

A Válótársas előadásai ma már hatalmas sikerrel futnak. A következő előadás időpontjáról a Válótársas Facebook oldalán tudakozódhattok.

Kiemelt fotó: Gál Gábor

Hasonló tartalmat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely