Barion Pixel Skip to content
Állami kézbe kerülhet az össze meddőségi centrum.

Csak állami intézményekben folyhatna meddőségi kezelés egy új törvényjavaslat alapján

Hamarosan kizárólag állami meddőségi klinikákon végezhetők majd meddőségi kezelések – legalábbis, ha elfogadják a nemrégiben benyújtott törvényjavaslatot, amely kitér a reprodukciós eljárásokra is. Ezzel befejeződhet a két éve megkezdett munka, amelynek eredményeképpen hat intézmény már 2020. januárjában állami kézbe került. 

“Magyarországon a demográfiai kihívások állami szerepvállalást igényelnek, ezért a jövőben az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások elvégzése kizárólagosan állami fenntartású egészségügyi szolgáltató, valamint az egységes állami egészségügyi irányítás részét képező, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény szerinti klinikai központ hatáskörébe kerül” – áll a parlamenthez benyújtott vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosításai között, amire az  Mfor.hu  figyelt fel. 

A portál megjegyzi, hogy a 2020-as államosítások után már csak három meddőségi centrum, illetve egy inszeminációs intézmény van itthon magánkézben.

Ha a törvényjavaslat módosítását elfogadják,  nagy valószínűséggel ezeket az intézményeket is átveszi a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Ha így lesz, 2022. július 1-től meddőségi kezeléseket csak az állam végezhet majd, a többi szolgáltató engedélye 2022. június 30-án hatályát veszti. 

Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely