Barion Pixel Skip to content
diéta dilemma, eisberg, podcast

Diéta dilemma a plusz kilók elleni harcban – a dietetikus megmondja a tutit

Atkins, káposztaleves, 90 napos diéta. Az egészséges táplálkozás útvesztőiben bizony könnyű eltévedni. Különösen akkor, ha még kezdők vagyunk az életmódváltás területén. Az első lépések megtételében sokat segíthet az Eisberg Diéta Dilemma podcastja, melynek első adásában Péter Petra rádiós műsorvezető Shenker-Horváth Kinga táplálkozástudományi szakemberrel beszélgetett. Kingával már találkozhattatok a Változz velünk Anyukámban is. Izgalmas beszélgetésben együtt igyekeznek lerántani a leplet azokról a tényekről és tévhitekről, melyek hátráltatnak minket a plusz kilók elleni harcban és az egészség felé vezető úton.

Nem minden az, aminek látszik!

Shenker-Horváth Kinga szerint már apró változtatásokkal is sokat tehetünk az egészségünkért. Egyik jó példa erre, ha a fehér kenyér helyett egészségesebb alternatívát választunk. A teljes kiőrlésű pékáruk azért előnyösebbek, mint a fehér lisztből készült társaik, mert az előbbinél az egész gabonamag feldolgozásra kerül, így magasabb lesz a vitamin- és ásványianyag-tartalom, amit hasznosíthat a szervezet. Persze nem árt, ha jól megnézzük a termékek címkéit is, ugyanis a sima és a teljes kiőrlésű liszttel készült kenyerek esetében a kalóriatartalom között nincs nagy különbség.

A teljes kiőrlésű pékáruknak azonban magasabb a rosttartalma, ami fokozza a jóllakottság érzését, vagyis kevesebb is elég belőle, és később leszünk újra éhesek az étkezés után. Cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek különösen jó választás a teljes kiőrlésű pékáru, ugyanis ezek egyenletesebb vércukorszint-növekedést tesznek lehetővé.

A tudatos étkezés segít

Gyorsan bekapni pár falatot, közben megnézni a híreket, végig pörgetni a social médiát – ismerős helyzet? A felgyorsult életmódunknak köszönhetően legtöbbször mindent csinálunk, csak épp az étkezésre nem figyelünk, ami túlevéshez, majd plusz kilókhoz vezethet. Ahhoz, hogy jelezni tudjon a jóllakottság központ, kb. 15 percre van szükség, ezért javasolt nyugodtan, az ételt alaposan megrágva étkezni.

További tippeket Péter Petra és Shenker-Horváth Kinga táplálkozástudományi szakember beszélgetésében találtok. Ha útközben vagytok, ezen a linken a podcastot érhetitek el, de video is készült az izgalmas társalgásról. Érdemes rákattintani!

Támogatott tartalom.

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely