Barion Pixel Skip to content

Ne legyen tabu a menstruáció! – Hátrányos helyzetű lányoknak segít a Motiváció Műhely

Menstruációs szegénység – egy újabb tabu, ami fiatal lányok életét teszi tönkre továbbra is, ha nem kezdünk el nyíltan beszélni róla. A NőCik – Női Ciklus Projekt keretein belül a szegedi Motiváció Műhely most a legveszélyeztetettebb korosztályba tartozó lányokon próbál meg segíteni. Te is támogathatod a munkájukat! 

Világszerte problémát jelent, hogy fiatal lányok és nők sok esetben nem tudják megengedni maguknak a menstruáció idején használható higiéniai termékek megvásárlását, emiatt gyakran kénytelenek kihagyni egy-egy napot az iskolából vagy munkahelyükről. A helyzetet súlyosbítja, hogy a hiányzások oka általában ki sem derül, mert a rászoruló lányok, nők nem szeretnék felfedni a problémájukat. A betétet, tampont helyettesítő vatták, rongyok használata nagyfokú önbizalomhiánnyal, kényelmetlenséggel, rossz közérzettel, fertőzésveszéllyel, akár meddőséggel járhat. Magyarországon a becslések szerint minden negyedik nő számára problémát jelent a menstruációs higiéniai eszközök megvásárlása.

A higiéniai termékek nélkülözése mellett a menstruációs szegénység kialakulásához hozzájárulhat a tiszta víz és tisztálkodószerek, valamint a női ciklussal kapcsolatos információk, a megfelelő oktatás hiánya is. Napjainkban a menstruáció még mindig sok esetben tabuként, a köztudatban gyakran nyűgként, akár egyfajta betegségként, „havibajként” jelenik meg. A női test természetes folyamatairól szóló hiteles és széleskörű kommunikáció nagyban elősegítheti a közösségekben élő hiedelmek és tabuk lebontását, illetve a lányok és nők méltóságának megőrzését. A probléma megoldása emellett további széleskörű cselekvést kíván a gazdasági szektortól az szociális szférán át az oktatásig.

A NőCik – Női Ciklus Projekt keretein belül a Motiváció Műhely szeretne a szegedi és balástyai tanodáiba járó, hátrányos helyzetű lányoknak információkat átadni a női létről, női ciklusról, illetve megoldást kínálni számukra, hogy az egészségük megőrzése érdekében megfelelő higiéniai eszközöket használjanak az elkövetkezendő években.

Adománygyűjtő kampányukban menstruációs dobozok összeállítását tervezik, ami a női létről szóló foglalkozássorozat végén kerül majd átadásra. A dobozok összeállításában főtámogató az Emilla, aki a mosható betéteket rendkívüli kedvezménnyel biztosítja, ezzel hozzájárulva a kampány sikerességéhez. A csomagba kozmetikumok és egyéb hasznos kiegészítők is kerülnek, amik támogathatják a lányokat ciklusuk komfortos és örömteli megélésében.

A dobozokra szánt összeg 50%-a már összegyűlt, ami hatalmas segítség a Motiváció Műhely csapatának és a tanodás lányoknak.

A csomagok összeállításában adományoddal Te is segíthetsz! Itt:

https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/nocik-noi-ciklus-projekt-2345

Kövessétek a Motiváció Műhely Facebook és Instagram oldalát, ahol az adománygyűjtő kampány mellett információkat osztanak meg a női lét, női ciklus kihívásairól és a menstruációs szegénység problémaköréről.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely