“A világjárvány nem válogat” – vállakozónők az összefogás erejéről

Fel kell készülnünk a következő válságra – mondják már évek óta a szakemberek –, de, hogy egy világjárvány robbantja majd ki, arra valószínűleg kevesen számítottunk. Itthon első körben a rendezvényekhez köthető szakmák képviselőit érte el a baj, de már látszik, a járvány nem válogat. Panyi Zsuzsi, iparművész marketingszakértővel,  Szuchy Zsuzsannával, a C38 Studio filmrendezőjével, és a Csak a Mentes rendezvényeket alapító Herczeg Andival beszélgettünk az összefogás és a pozitivitás erejéről. 

Az új helyzet és lehetséges következményei azonban jóval túlmutatnak ezen. Most mindenki aggódik, okkal tartunk attól, mit hoz jövő. Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának vezetője, Maarten Verwey szerint a legvalószínűbb, hogy 2020-ban az euróövezet és az EU növekedése is jelentős mértékben nulla alá esik, és feltehetőleg negatív tartományban is marad. A súlyos gazdasági következmények tehát elkerülhetetlenek, és ezt ki erősebben, ki gyengébben, de már mindannyian érezzük a bőrünkön.

Az első feladat: segíteni

Első körben a vendéglátóipar, a rendezvényeket kiszolgáló vagy azokat szervező vállalkozások, a turizmus és a kommunikációs szakma rogytak meg, de a sornak itt egészen biztosan nincs vége. Csak a legszűkebb ismeretségi körünkből többen váltak egy-két nap leforgása alatt munkanélkülivé, és a közösségi oldalakon működő vállalkozói csoportok üzenőfalai is gyorsan tele lettek elkeseredett posztokkal. De segítségnyújtást, együttműködést, ingyenes szolgáltatást felajánló üzenetekkel is. A női közösségek megint ötösre vizsgáztak emberségből.

A nagyobb rendezvények betiltása és az iskolák, óvodák, bölcsődék bezáratása után olyan erőt adó összefogás kezdődött, amire ritkán van példa. Egyesek szerint, ha vége lesz ennek az egésznek, akkor egy elfogadóbb, szeretőbb, emberibb világra ébredünk majd. Szerintem már másnap arra ébredtünk.

Közösségi kampány egymásért

Panyi Zsuzsi, iparművész és marketingszakértő, az iparművész és kézműves vállalkozásokat segítő Mákgubó alapítója, és a panyizsuzsi márka tulajdonosa meg sem állt egy közösségi kampány kidolgozásáig. A #legyetekkedvesek kezdeményezés célja nem kisebb, mint hogy nőként, egymást segítve összefogjunk a nehéz időkben.

– Elsősorban mindenki az egészségéért, a szerettei egészségéért aggódik. Azonban ennek a világjárványnak gazdasági következményei is lesznek, sőt már vannak is. A világjárvány nem válogat – mondja.

– Meg fogja érezni ezt a milliárdos cég és a sok kis vállalkozó is, többek között azok a női kisvállalkozók, akik eddig is erőn felül dolgoztak, háztatást vezettek és gyereket neveltek – véli. – A járványhelyzet kihirdetésével itthon is azonnal megállt az élet, és eltűntek a megrendelések. Már most érezzük a bőrünkön a koronavírus-helyzet gazdasági hatását. Éppen ezért egy dologban bízhatunk: az összefogásban – mondja, és hozzáteszi, tudja, hogy a vállalkozó nők kivétel nélkül nagyon erősek és le fogják küzdeni ezt az akadályt is, mégis hiszi, egymást segítve sikerülhet ez a legkönnyebben.

Célkeresztben a nők

A #legyetekkedvesek kampány kiemelten a női iparművész-  és kézműves közösséget célozza meg. – Az anyák most nem egyszerűen csak home office-ba kerültek, de házvezetőnők, tanárnők és óvónők is lettek egyben. Nem tipikus válsághelyzetről van szó, amikor egyszerűen csak többet kell dolgozni és minden rendbe jön. Erőn felül kell megoldani az adódó helyzeteket, és közben életben tartani egy vállalkozást, ami önmagában sem könnyű feladat – mondja, és rámutat, ő maga is 13 éve vállalkozik online, így pontosan tudja, milyen pici gyerekek mellett, szabad időnkben dolgozni.

– Ha a kampány segítségével csak egy-két nappal kerül közelebb a túléléshez egy női vállalkozás, már megérte – emeli ki.

Arra kéri a női mikro- és kisvállalkozásokat, hogy amíg tart a járvány, hetente többször taggeljenek be a közösségi média csatornáikon 5 olyan női kisvállalkozót, akinek szeretik a termékeit, a filozófiáját vagy valamiért felnéznek rájuk, és minden ilyen poszton, sztorin használják a #legyetekkedvesek hashtaget, valamint viszonozzák egymás posztjait! Arra biztatja őket, hogy mutassanak be más vállalkozó nőket a saját csatornáikon a rajongó táborunknak, hogy a követőik is megismerjék és kövessék ezeket a fantasztikus nőket!

A művészet segít túlélni

A C38 Studio és a Prompt Média is az elsők között volt, akik valami pozitívumot próbáltak csempészni az elkeseredésbe. Ők karöltve, egyedülálló módszerrel próbálják meg átvészelni az elkövetkező időszakot. Azt mondják, ha nem juthatunk el színházba, vigyük haza azt. Azt vállalták, hogy segítenek megteremteni a kapcsolatot a művészek és a közönség között kreatív videós megoldásaikkal.

Mert a művészet segít élni.

­– Nagyon sok rendezvényt és forgatást mondtak le vagy halasztottak el. Ami egyrészt érthető, másrészt mindannyiunkat érzékenyen érint – mondja Szuchy Zsuzsanna, a C38 Studio filmrendezője, és kiemeli, tudja, hogy a cégeknek ilyenkor a megelőzésre és az alkalmazottak biztonságának megőrzésére kell fordítaniuk minden energiájukat, és ezzel egyet is ért.

Szuchy Zsuzsanna.

– „Békeidőben” van idő kitalálni és megszervezni egy forgatást. Válsághelyzetben ez senkitől sem várható el. Mi image-, employer branding-, HR- és belső kommunikációs filmeket is forgatunk, de most nyilván nem erre lesz szükség. Igyekszünk persze a cégeknek is segíteni, kidolgoztunk egy olyan megoldást, amivel például belső Híradót vagy más felvételt tudunk készíteni biztonságos körülmények között – folytatja, és hozzáteszi, per pillanat még nem tudják pontosan felmérni a történtek gazdasági hatását.

Nem látható, mekkora lesz a veszteség

A veszteség attól is függ majd, hogy a most félbehagyott vagy elhalasztott projektekből később mennyi valósulhat meg mégis.

Nem titkolja, aggódik, de úgy véli, csak akkor találhatjuk meg a kiutat, ha előre nézünk, és a váratlanul kapott szabadidőnket arra használjuk fel, hogy kilépjünk a komfortzónánkból és kreatív megoldásokon gondolkodjunk.

Addig is viszont, míg ezekre rátalálunk, kezdeni kell valamit a felszabaduló energiaforrásokkal. ­– Azt szerettük volna, hogy a művészek és a közönség megtalálják egymást. Tudjuk, hogy online nem lehet átadni a teljes színházi élményt, de a művészet még így segíthet túléli a válságot – fejti ki. – Meg kell próbálnunk teljes életet élni a megváltozott körülmények között is. És ha mi tudunk tenni azért, hogy ez sikerüljön, akkor érdemes csinálni – folytatja.

Nagy tanulság: nem szabad egy lábon állni

Márpedig muszáj lesz megtalálni valahogy a jót a rosszban, különben a veszteségek tényleg maximalizálódnak. Herczeg Andrea, a Csak a Mentes rendezvények alapítója szintén kiesésről számol be. Mindemellett azonban fontosnak tartja, hogy gondoljunk egymásra a bajban, így ő is megosztotta az összes eddig megjelent magazinja elérhetőségét, hogy bárki tudjon informálódni belőlük a váratlan helyzetben, és élő videókkal kezdett segíteni a mentesen élőknek.

Herczeg Andrea már a kormánydöntés előtt lemondta áprilisi rendezvényét.

– Nekem egyébként is több munkával indult az év, hiszen egyedül vezetem tovább a céget, és rengeteg új fejlesztésbe vágtam bele – kezdi Andi. – A Csak a Mentes tehát egyébként is teljes átalakulás előtt áll, miközben a fő bevételi forrást a rendezvények jelentik – folytatja, és kiderül, ez azt jelenti, hogy minden más bevételt visszaforgatnak fejlesztésre és fenntartásra.

Azt, hogy az áprilisi rendezvényt lemondja, már a kormányhatározat előtt eldöntötte. – Muszáj volt. Csak a kampányra egymillió forintot kellett volna költeni. Nem mertem megkockáztatni a bukást. Így a rendezvény elmaradása miatt kieső pénzzel együtt is több milliós lesz a veszteség – mondja –, és elárulja, ma már tud aludni, de csak gyógynövényes stresszcsökkentők segítségével.

Pozitívan szabad csak hozzáállni

És hogy Andi számára mi a tanulság? Az, hogy nem állhat egy lábon. – Eddig is sejtettem, hogy új utakon is el kell indulnom, ezért egy ideje ezerrel fejlesztjük a webshopot. Most viszont már biztos vagyok benne, hogy nem függhetek tovább csak a rendezvények bevételétől, nem állhatok egy lábon ­– mondja.

– A kiboruláson már túl vagyok, a megoldáson gondolkodom, és mivel hiszek benne, hogy minden rossz után valami jó történik, képes vagyok pozitívan állni a jövőhöz.

Szakmai partnerekkel egyeztetek, hátha az összefogás mindannyiunk túlélését segíti, és remélem, májusra rendeződik a helyzet, hogy megtarthassuk az elmaradt rendezvényt – fejezi be.

Nyitó fotó: Panyi Zsuzsi.

Vélemény, hozzászólás?