Barion Pixel Skip to content

Karikó Katalin Nobel-díjával történelmet írt

A legfontosabb, hogy örömmel végezzük a munkánkat – mondta Karikó Katalin hétfőn újságíróknak, azt követően, hogy bejelentették, Drew Weissmannal megosztva nekik ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

A biokémikus újságíróknak és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetőinek a bejelentést követően azt mondta, a fiatal diákoknak azt üzeni, fontos, hogy megőrizzék a fizikális és mentális egészségüket, tanulják meg a stresszt kezelni.

karikó katalin
2022. április 13-án készült a kép Karikó Katalin magyar biokémikusról, kutatóbiológusró és amerikai kutatótársáról, Drew Weissmanról, amikor a Japan Prize nevû japán tudományos kitüntetést vették át Tokioban.

Az SZTE kutatóprofesszora azt tanácsolta a fiataloknak, élvezzék azt a munkát, amit végeznek, mert ha így tesznek, egyre jobbak lesznek benne. A stressz kutatójaként ismertté vált Selye Jánost idézve hangsúlyozta, arra kell koncentrálni, amin tudunk változtatni.

Karikó Katalin visszaemlékezett arra, hogy édesanyja minden évben meghallgatta, kinek ítélték oda a Nobel-díjat, bízva benne, egyszer a nevét olvassák be. Pedig előfordult olyan időszak, amikor sem állása, sem csoportja nem volt, csak szorgoskodott a laborban.

Szabó Gábor akadémikus, az SZTE korábbi rektora úgy fogalmazott, az idén Nobel-díjjal elismert kutatás társadalmi hatásai jóval erősebbek, mint a korábbi években díjazottaké.

A fizikus professzor – aki Karikó Katalinnal egy időben végzett az SZTE elődjén, a József Attila Tudományegyetemen – úgy vélte: láthatóan a kutatónő személye is lenyűgözte a Nobel-díj bizottságot. Tudományos eredményei mellett elképesztő kitartásáért különdíjat érdemelne, hiszen az mRNS-hez kapcsolódó első kísérleteit a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végezte, majd ezt a munkát folytatta az Egyesült Államokban, ám néhány év múltán kutatásai támogatását megszüntették.

„A tudományban a legnagyobb örömet a laboratóriumban, a kutatóasztal mellett elért kisebb-nagyobb győzelmek jelentették számomra. Sokszor, amikor csalódott voltam, hogy nem sikerült a kísérletem, a labor falára írt Leonardo da Vinci idézet felvidított. A következő állt rajta: ’A kísérletek sosem tévednek, csak az elvárásaid. Tehát nincs kudarc, csak kritikusan kell gondolkodnunk” – összegezte tapasztalatait Karikó Katalin, amikor díszdoktorrá avatták a Radboud Egyetemen.

Karikó Katalin olyan kutató, akit példaképül lehet állítani a fiatalok elé – hangsúlyozta az akadémikus. 

Magyar vagy magyar származású Nobel-díjasok (1905-2023)

1905 Lénárd Fülöp;
1914 Bárány Róbert;
1925 Zsigmondy Richárd;
1937 Szent-Györgyi Albert;
1943 Hevesy György;
1961 Békésy György;
1963 Wigner Jenő*;
1971 Gábor Dénes;
1986 Polányi János*;
1986 Wiesel, Elie;
1994 Oláh György;
1994 Harsányi János*;
2002 Kertész Imre;
2004 Herskó Ferenc*;
2023 Karikó Katalin* * megosztva.

Fotók: MTI

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely