Barion Pixel Skip to content
pezsgőkrém, pezsgő, szilveszter

Pezsgő bubi nélkül? Lehetséges, és még finom is!

Malac, lencse, kocsonya. Kimaradt valami a szilveszteri menüből? Új sorozatunk negyedik részében kiderül, mi lehet az. A Terézanyu- és kétszeres amatőr Ország Cukormentes Tortája különdíjas szerzőnk, Raffer Gabriella pezsgőkrémet készít nekünk.

Fodroshájba göngyölt, kolbásszal töltött tüskepecsenye. Szélesre tárt spejzablaknál dermedő kocsonya és diós, mákos, lekváros, leveles hájastészta. Mindezek mellé mindig valami aprószemű étel köretnek, a sok pénz reményében. Ilyen volt gyerekkoromban az év utolsó napja.

Miért a gyerekkoromra emlékezem? Nosztalgiázásnak tűnhet, miközben csupán arról van szó, hogy arra nem emlékszem, mit is ettünk az elmúlt évben, vagy években szilveszterkor. Mert az lett a tradíció, hogy mindig valami újdonságot, érdekességet készítek az év utolsó napjára.

Fincsi újdonság a tányérokon, és a pohárban?! Mint mindenkinél, nálunk is pezsgő.

Pezsgő kanállal. Hosszú, kecses pezsgőspoharak, felfelé gyöngyöző buborékok. Olyan elegáns, akár egy hercegnő. (A következő sorok a nyugalom megzavarására alkalmas képeket is tartalmazhatnak. Azt hiszem, valahogy így szokták kiírni…)

Szeretem a pezsgő zamatát, viszont azok a csodás, gyöngyöző buborékok nem a barátaim. Ezért általában kanállal a kezemben várom, hogy éjfélt üssön az óra, és gyorsan kikutyulhassam a pezsgőben lévő buborékokat, majd koccinthassak egy boldog új év reményében.

Hogy milyen évet is szeretnénk magunk mögött tudni, sokan megírják majd. Úgyhogy én inkább azt árulom el, hogyan emelhetjük a poharunkat úgy a magasba, hogy elkerüljük a neheztelő pillantásokat a kanalunk láttán.

Pezsgőkém:

3 tojást kettéválasztunk úgy, hogy egynek a fehérjét megőrizzük. (A maradékot akár le is fagyaszthatjuk.) A szétválasztott tojások sárgáját 4 dkg cukorral fehéredésig habosítjuk, majd hozzáreszeljük egy bio citrom héját. Hideg vízben áztatunk 3 lap zselatint. 0,75 dl pezsgőt felmelegítünk, felolvasztjuk benne a zselatinlapokat, és a meleg, zselatinos pezsgővel hőkezeljük a tojások sárgáját. Újabb 0,75 dl pezsgővel visszahűtjük a tojáskrémünket. A félretett tojásfehérjét 1 dkg cukorral és 1 csipet sóval szép fényesre felverjük, majd 1,5 dl tejszínt szintén felhabosítunk. A visszahűlt pezsgős alapokhoz lazán hozzákeverjük a tejszín és a tojásfehérje habját.

pezsgő, pezsgőkrém, szilveszter
Az isteni pezsgőkrém

A választásom most egy klasszikus, metszett pezsgőskehelyre esett. Így 4-6 kehelyre elegendő krémet kapunk. Megtöltjük a poharakat a zamatos pezsgőkrémmel, és pár órára a hűtőbe tesszük dermedni.

Amíg hűl, elkészítjük a díszítésre szánt elemeket.

Én most egy kis újdonságot készítettem, ha már kézközelben volt a pezsgő dugója.

A kályhánk melegének segítségével fehér csokoládét olvasztottam, majd egy fóliával borított márványlapra kis csokoládégolyókat nyomtam. Előzőleg egy éles késsel egyenesre vágtam a parafadugó tetejét, majd végignyomdáztam vele a csokoládékupacokat. Hűtőben pár pillanat alatt újra megkeményedett, hogy aztán aranyporral ünnepi külsőt varázsolhassak rájuk.

pezsgő, dugó

1 dl tejszínt egy kiskanál porcukorral felvertem, a megdermedt pezsgőkrémekre pedig laza hullámokat kanyarítottam. Pretty woman óta tudjuk, hogy a pezsgőnek jól áll az eper, ezért a díszítésre liofilizált epret is használtam az aranyozott csokoládékorong és a karácsonykor félretett habcsókok mellett. Végül vágott pisztáciával szórtam meg.

Így emelem a magasba és kívánok minden jót a jövő esztendőre!

Nyitófotó: A szerző felvétele. 

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is. 

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely