Szülés után jönnek a problémák, mégsem beszélünk róluk

Tíz év. Általában ennyi ideig bolyonganak az egészségügyi rendszerben azok a nők, akiknek szükségük lenne a kismedence betegségeivel foglalkozó szakemberre. Ennyi idő alatt sokan feladják, ellátatlanok maradnak. Ennek oka részben a szégyenérzet, hiszen erről nem illik beszélni, másrészt az információ hiánya. Vagyis sokan egyszerűen nem tudják, hogy van visszaút, van tartós megoldás – hangzott el a régió első Kismedence Gyógyászati Központjának sajtótájékoztatóján a nőgyógyászokból, urológusokból, sebészekből és gyógytornászokból álló orvoscsapattól.   

Kutatási adatok szerint a 30 év feletti nők kb. 30%-ának volt már úgynevezett inkontinens epizódja, illetve érintett valamilyen mértékben a kismedence problémákban. A vizelet- és széklettartási problémák szinte népbetegségnek számítanak az idős nők mellett azoknál, akik természetes úton szülték meg a gyermeküket.

Ebből is látszik, hogy a régió első Kismedence Gyógyászati Központjában hiánypótló szolgáltatásról van szó, hiszen országos szinten is mindössze néhány nőgyógyász foglalkozik kismedence betegségekkel, holott a nők több, mint a negyedét érintik természetes szülés után a vizelettartási problémák vagy a székrekedés. A medencefenék rendellenességek komplex kezelését orvosokból és gyógytornászokból álló csapat látja el októbertől a Kismedence Gyógyászati Központban, amely rögtön 2 helyszínen is elérhető.

Ez az intézmény külföldön nem ismeretlen: az elmúlt húsz évben egyre több kismedencei centrum nyílt a tengerentúlon és a nyugat-európai országokban. Az Egyesült Államokban egy korábbi felmérés szerint a felnőtt nők 24 %-a küzdött már legalább egyszer élete során medencefenék problémával. Ez az arány a 80 évnél idősebbeknél már 50 %.

A sajtótájékoztató résztvevői: Dax Kinga marketing manager, dr.Willner-Haring Péter, dr.Pácsa Szilvia, dr.Sipos Attila, Rigóné Tavaszi Piroska, Sterczer Hilda érintett és Fábián Gergely operatív igazgató, TritonLife Csoport.

– Éppen ezért nem meglepő, hogy a tengerentúlon minden nagyobb kórház mellett van egy kismedence ambulancia. Magyarországon most jött el az ideje annak, hogy a medencefenék problémákkal fokozottabban foglalkozzunk, hiszen a mi társadalmunk is öregedő.

Az átlagéletkor nő, a hölgyek hosszabb ideig élnek, mint a férfiak. Senkinek sem mindegy, hogy a nyugdíjas éveit milyen életminőségben éli meg – vélekedik Dr. Willner-Haring Péter proktológus, sebész, a TritonLife Róbert Magánkórház sebészeti részlegének vezető főorvosa.

A medencefenék betegségek számát növeli az is, hogy a nők egyre később vállalnak gyermeket. Minél inkább kitolódik a szülés időpontja, annál nagyobb az esély arra, hogy a szülő nők hüvely körüli kismedencesérüléseket szerezzenek. A megelőzésnek a kismedence problémáknál is hatalmas szerepe van. A prevenció leghatékonyabb módja a kismedencei torna, ami egy speciális gyógytorna. Minden szülő nőnek lehet tartani kismedencei tréninget, felkészítve szervezetüket a szülésre, csökkentve így a sérülések kockázatát.

– Szeretnénk egy új szemléletet bevezetni arra, hogy a kismedence problémákkal küzdők tudjanak kihez fordulni. Felállítottunk egy csapatot, amely nőgyógyászokból, urológusokból, sebészekből és gyógytornászokból áll. Így van arra lehetőség, hogy a komplex eseteknél konzultálni tudjunk egymással, közösen találjuk ki a legoptimálisabb megoldást. Célunk az életminőség javítása, és alternatívákat kínálni a gyógyulásra, hiszen nem kell ezekkel a problémákkal együtt élni, van megoldás  – tudtuk meg Dr. Willner-Haring Pétertől, aki a kismedence gyógyászati team oszlopos tagja.

A felkészült szakemberekből álló komplex szolgáltatást nyújtó központ első körben két helyszínen, a TritonLife Róbert Magánkórházban és a TritonLife Medical Center Hegyalján elérhető.

A megnyitót itt meg is nézhetitek: 

Vélemény, hozzászólás?