PCOS és IR – Zitának is meglepetést okoztak

Policisztás ovárium szindróma és inzulinrezisztencia – két betegség, amit vezető meddőségi okként ismerünk, de ami Zitát szerencsére nem érintette. Ahhoz, hogy mégis beszélni tudjon róla a Meddőnek nyilvánítva! sorozatban, a nulláról kellett kezdenie a felkészüllést. Megtette, és most elmeséli nektek, mi lepte meg a legjobban. Videó!

IR, PCOS – Ahogy a pajzsmirigyről, úgy erről a két rövidítésről sem tudtam semmit addig, amíg gyermeket nem szerettünk volna. 

A PCOS-szel, azaz a policisztás ovárium szindrómával az utóbbi hetekben ismerkedtem meg közelebbről, szerencsére nálam nem diagnosztizálták ezt a betegséget. Emiatt tartottam is a témát érintő epizód forgatásától, de hamar rájöttem, ha tanulok, olvasok róla, kérdezni is tudok majd. Persze így épp úgy viselkedem, mintha engem is PCOS-szel diagnosztizáltak volna, vagyis kerestem, kutattam az okokat. Kiderítettem, mivel jár ez a betegség, és mit tehetek magamért, hogy jobban legyek.

Szerencse, hogy ma már kutathatunk

Ezt csináljuk! És higgyétek el, óriási szerencse, hogy megtehetjük.

20 éve még esélye sem volt egy nőnek, hogy ennyi mindent ilyen gyorsan kiderítsen a testéről, mint most.

Ha ma begépeled a keresőbe, hogy „szőrösödés, menstruációs zavar”, szinte biztos, hogy az első találatok között lett a PCOS is, mint lehetséges ok. Elkezdhetsz kutatni a saját tüneteid alapján, és ha gyanakszol, elmehetsz az orvoshoz ezzel a felkiáltással: szerintem nekem PCOS-em van! 

És jól is teszed, mert valószínűleg ez lesz a leggyorsabb út. Az nem biztos, hogy a legkönnyebb is, hiszen az orvosok valamiért nem veszik jó néven, ha így érkezünk hozzájuk. A tapasztalatom az, hogy jobb ilyenkor nagyon egyenesen, nagyon öntudatosan elmondani, hogy a web jótékony oldalát használtad időmegtakarítás céljából, és ha tévedsz, az csak jó hír, de mindenképp szeretnél utánajárni, mire utalhatnak a tüneteid. Semmiképp se hagyd magad, a saját testedért ugyanis neked kell vállalnod a felelősséget, nem neki. A saját tested neked okoz elviselhetetlen, rossz, kiborító tüneteket, nem neki. Neked fontos, neki nem, vagy kevésbé.

Egy könyv segítette a felkészülést

A Policisztás ovárium szindróma című könyvet egy forgatás alkalmával kaptam a Semmelweis Egyetemen. Hamar kiolvastam, hajtott a határidő, a forgatás, és roppant érdekesnek bizonyult a sok latin kifejezés ellenére is.

Megint, e tanulási folyamat során is ugyanarra jutottam. Ez az a betegség, amelyen igazán jól szinte csak maga az érintett tud segíteni. Az orvos felírja a szükséges gyógyszereket, elmondja, hogy menj vissza rendszeresen ellenőrzésre, és ha profi, akkor ellát életmódbeli tanácsokkal, dietetikushoz küld, és edzőterembe.

Innentől kezdve magadra vagy utalva, egyedül maradtál. Keményen küzdened kell nap mint nap.

Ez a betegség az elejétől a végéig egy nagy szívás. 

Nem mindig ismerjük fel azonnal a tüneteket

Éled az életet, és egyszer csak kimarad a menstruációd. Gondolod vársz még, nem rohansz azonnal nőgyógyászhoz. Amikor már régóta kimarad, bejelentkezel az orvosodhoz. Beszámolsz a menstruációs zavarodról, megvizsgál, meglátja a petefészkedet, és közli, cisztákat lát, ez bizony PCOS.  

A PCOS névadó jellemzője jól látható az ultrahangképen, ez nagyszámú 2–9 mm átmérőjű, a fejlődés különböző stádiumában lévő follikulusokat, azaz tüszőket jelent, külön-külön az ováriumokban, vagyis a petefészekben.  A diagnózist a panaszok, a klinikai tünetek, és a fizikális vizsgálat alapján veszik fel. Ezek után jönnek a szükséges laboratóriumi vizsgálatok, fel kell mérni metabolikus állapotodat (szénhidrát-, és lipidanyagcserédet, kardiovaszkuláris kockázatot stb.) és nőgyógyászati státuszodat.

Ez talán a leggyorsabb út, de a hormonrendszeredben keletkező zavar jellemzően nem egyik pillanatról a másikra jelentkezik, a tünetek legtöbbször hosszú időn át, folyamatosan alakulnak ki. Egyéntől függően előfordulhat az is, hogy nem az összes, csak egy-két tünet jelentkezik.

A háziorvos szerepe is nagy

Például lehet, hogy már régóta zavart a pattanásos bőröd, de a kozmetikusod nem mondta, hogy ez nincs rendben.  Hullik a hajad, lehet már férfias jelleggel kopaszodsz, de betudod annak, hogy anyukád is ilyen volt, ilyen a hajad, és kész.

Veszel jó sok hasztalan terméket, sampont, balzsamokat a hajad megerősítésére. Híztál is, de hát ettél is.

Ráfogod a csokira, a péksütikre, és a mozgásszegény életmódodra, és amikor már indokolatlan a hízás, már le sem tudod adni, még cikibbnek érzed, hogy ezzel elmenj orvoshoz. 

Az is lehet, hogy mégis elmész a háziorvosodhoz valamelyik tüneteddel. Ő laborvizsgálatokat kér. Kiderül magas a koleszterined, megnövekedett vérzsír- és vércukorértékeid vannak.  Egy háziorvos számára a diagnózis felállítása nagyon nehéz, mert sokszínű a kórkép, az eszközei ehhez korlátozottak, ugyanakkor azt gondolom, hogy mégis jelentős szerepe van a PCOS betegek felkutatásában, kezelésében és gondozásában is. 

A legmeglepőbb tények

A következő mondatok, tények leptek meg leginkább ebben a könyvben:

  • „Hogy mennyire »gyermekcipőben« jár még a tudomány ebben a betegségben, jól jellemzi, hogy néhány éve még identitás nélküli kórnak is nevezte egy klinikus.”
  • „A PCOS az egyik leggyakoribb, de a leginkább elhanyagolt endokrin megbetegedés.”
  • Valójában már 1721-ben leírták. Antonio Vallisneri fedezte fel, amikor így jellemzett egy esetet: „fiatal, Földműves nő, mérsékelten pufók, házas, de infertilis (terméketlen – a szerk.), az ováriumok nagyobbak a normálisnál, olyanok, mint a galambtojás, felszínük dudorokkal borított, fényes és fehéres.”
  • 1921-ben két tudós is jelezte a szakállas, cukorbeteg nők problémáját, és vetették fel – minden komolyabb ismeret nélkül – az összefüggést az inzulinrezisztencia és a hiper androgénizmus között.
  • Ehhez képest a PCOS legelső diagnosztikus kritériumrendszere, konszenzus alapján, az USA-ban született meg 1990-ben. Közben az évek alatt kiderült, hogy a betegek ennél szélesebb körét érinti a betegség, ezért 2003-ban a hollandiai Rotterdamban új kritériumrendszert alkottak.
  • A PCOS genetikai hajlamosságot mutató betegség, melynek kialakulását és klinikai képét a környezeti tényezők jelentősen módosíthatják.
  • A PCOS-ben fokozott a kockázata a menstruációs zavaroknak, az infertilitásnak, a vetélésnek, gyakori szövődmény a magas vérnyomás, lipid-anyagcserezavar, a kardiovaszkuláris megbetegedések, az endometrium rák. A PCOS-es betegek legtöbbje metabolikus szindrómában is szenved, jellemző az inzulinrezisztencia, a betegek 50–60 százaléka elhízott.
  • A fokozott androgén és ösztrogén hatás miatt is emelkedett a prolaktin szint vagy a prolaktin válasz. Az emelkedett prolaktin-koncentráció miatt is magasabb az endometrium rák kockázata.

PCOS-ben a betegség következményei miatt nem meglepő módon a betegek gyakran terhelődnek pszichés stresszel. Erre utal az is, hogy a stresszhormonok szérumszintje emelkedett PCOS-es nőkben.

Kezelés: Életmódváltás, testsúlycsökkenés.

Mondtam, hogy szívás. 

A Meddőnek nyilvánítva! 10. részét itt is megnézheted: 

 

Vélemény, hozzászólás?