Ezeket a tanfolyamokat kell bejelenteni ősztől!

Workshopokat, tanfolyamokat tartasz és te sem tudod, hogy mi lesz bejelentésköteles szeptembertől? Úgy tűnik, minden, ami képességek, készségek fejlesztésére irányuló ismeretet ad át. De mit jelent ez a gyakorlatban? Hajnerné dr. Horváth Barbara jogi, gazdasági tanácsadó, a HHB Consulting Kft. ügyvezetője segít eligazodni a témában.

Dr. Somogyi Patrícia lakberendezőként, közgazdász PhD és ingatlanbefektetőként, valamint az MSP Home Staging Akadémia alapítójaként több lábon áll. A Home Staging képzései egy részét személyesen, a többit pedig online felületen keresztül, kurzusok segítségével üzemeltette mindaddig, amíg a koronavírus közbe nem szólt. A gyors alkalmazkodás után viszont egy újabb nehézséggel találta szemben magát: a szeptembertől módosuló felnőttképzési törvénnyel. Az új módosítás következében ugyanis mind a szakképzés, mind pedig a felnőttképzés szabályai megváltoznak, és az érintett vállalkozások most szembesülnek majd azzal, hogy az új rendszer milyen komoly követelményeket támaszt velük szemben.

– Ez az év meglehetősen sok kihívást tartogat számunkra, hiszen miután a koronavírus bejött Magyarországra, lényegében az összes képzésünket az online platformra kellett terelni – már amelyiket lehetett, ugyanis a gyakorlati órákat sajnos ilyen keretek között nem lehetett megtartani. Nálunk szerencsére ezután is kedvezően alakultak a látogatószámok, de alig tudtunk fellélegezni, mert már a nyakunkon van a következő gyors alkalmazkodást kívánó feladat, ugyanis a szeptembertől életbe lépő változásokra már most fel kell készülni.

Az idő viszont egyre fogy és sajnos elég kevés információ áll még rendelkezésemre a témában, pedig már próbáltam utánajárni a kérdéseimnek. Kicsit homályosnak érzem ezt az új szabályozást, mert nem egészen derült ki számomra, hogy pontosan kire is vonatkozik? Vagy mi a vízválasztó az engedélykötelezettség és a bejelentési kötelezettség között? Vajon az időtartam, vagy inkább a képzés célja a meghatározó?

Egy kérdés, amit fel kell tenni magunknak

Patrícia kérdéseit Hajnerné dr. Horváth Barbara jogi és gazdasági tanácsadó segítségével igyekeztünk megválaszolni, aki ismertette a legfrissebb információit a témában és hasznos gyakorlati példákat is hozott nekünk.

– Nem az számít, hogy a képzés ingyenes vagy fizetünk érte, de még az időtartam és az online vagy offline forma sem lényeges. Sőt! Az sem mérvadó, hogy egy diáknak vagy többnek tartjuk az oktatást. Itt egy dolgot kell szem előtt tartani: hogy felnőttképzésnek minősül-e az általunk folytatott képzés, vagy sem? Magyarul: amennyiben olyan workshopot szevezünk, amely képes arra, hogy egy ember képességeit, készségeit fejlessze, akkor mi bizony képzési tevékenységet folytatunk. Amikor ugyanis használni tudja az átadott tudást, akkor kompetenciafejlesztés valósul meg.

Mondok egy egyszerű példát, hogy szemléletesebb legyen: ha egy őszi péntek délután 5-en leülnek együtt, hogy babákat készítsenek és mindenki olyan babát alkot, amilyet tud, akkor az nem számít képzésnek, ez egy kellemes időtöltés, hiszen ez csak egy hobbi tevékenység. Ha viszont a szervező azt mondja, hogy ő elmondja és megmutatja, hogyan kell babát csinálni, akkor ez már képzés. A tudás átadását követően ugyanis már bárki képes lesz önállóan is megalkotni a játékszert. Alapvetően az összes vállalkozónak ezt a szemléletet kell megértenie.

Az induló képzéseket is érinti a változás

Nem csupán Somogyi Patríciának, hanem a BENT Egyesületnek, vagyis a Balatoni Női Vállalkozók Közösségének is új kihívást jelentett az új eljárásokhoz való alkalmazkodás. Buzás-Kovács Anita, a szervezet alelnöke mesélt tapasztalatairól.

– Az egyesületünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy a balatoni régiók vállalkozásainak kapcsolódását és fejlődését elősegíthessük. Ugyanakkor a koronavírus már rugalmassá tett minket a változásokra, ugyanis a megváltozott helyzethez igazodva már tettünk lépéseket arra, hogy az előadásainkat, szakmai tanácsadásainkat az online térbe tereljük. „BENT Café” néven például heti rendszerességgel „ültünk össze” a webkamerák segítségével.

– Szerencsére nagyon sikeresek voltak ezek a kezdeményezések és megnőtt a kereslet az online workshopok iránt is, ezért már böngésszük a szeptembertől életbe lépő változásokat, hogy mire kell felkészülnünk, ha elindítjuk az online tanfolyamainkat. Egyelőre az is foglalkoztat minket, hogy van-e díja a különböző eljárásoknak, illetve még nem látjuk magunk előtt pontosan, hogyan néz ki a gyakorlatban az engedélyeztetés – számolt be a fejleményekről Buzás-Kovács Anita.

Jógaoktatók, nyelvtanárok, coachok, webinárok

Barbara szerint a legjobb megoldás, ha bizonytalanok vagyunk a témában a segítségkérés – a coachoknak kifejezetten tanácsolja, hogy egyénileg kérjenek útbaigazítást. Fordulhatunk az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, vagy szakértők támogatását is kérhetjük. Néhány szakmára vonatkozóan pedig ő maga is kért már hivatalos állásfoglalást.

– Azok az angoltanárok például, akik privátban oktatnak otthon, szintén bejelentési kötelezettséggel tartoznak, de ugyanez igaz a jógaoktatókra is, ha oktatókat képeznek. Érdekes lehet még a webinárok helyzete. Amikor letöltünk egy tudáscsomagot a netről, és azt saját magunk, konzultáció nélkül sajátítjuk el, akkor az nem minősül képzésnek. Abban az esetben viszont, ha biztosítják hozzá a mentori vagy konzultációs segédletet, már képzésről beszélhetünk.

Bejelentési kötelezettség

Hajnerné Dr. Horváth Barbara elmondta, hogy azoknak a vállalkozóknak, akik több képzést is indítanak, elég egyszer megtenniük a tevékenységük bejelentését – természetesen ettől később még az összes workshopra vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség. 

– Talán a legfontosabb változás, hogy az eddig szabadpiaci szolgáltatásként végzett képzésekre is vonatkozik majd a felnőttképzési törvény, így ezeket is be kell jelenteni az államigazgatási szervnek, és számos előírásnak is meg kell majd felelni a jövőben. A felnőttképzést csak kétféleképpen lehet majd folytatni: vagy bejelentés, vagy engedély alapján.

Engedélyeztetni kell a jogszabály szerinti szakmai képzést, vagy a részszakmára felkészítő szakmai oktatást, a költségvetési, vagy európai uniós forrásból megvalósuló oktatást, képzést is.

Az engedélyeztetés feltételei

Az engedélyezés nem könnyű feladat és meglehetősen összetett is, mert kidolgozott minőségirányítási rendszerrel, ügyfélszolgálati és panaszkezelési rendszerrel, vagyoni biztosítékkal, és a létesítő okiratban, működési engedélyben, vagy az egyéni vállalkozói nyilvántartásban oktatási, képzési tevékenységgel kell rendelkezni. Barbara elmagyarázta nekünk, hogy pontosan hogyan működik a bejelentés folyamata, és azt is, hogy milyen kötelezettségeknek kell eleget tenni.

– Nagyon sok vállalkozót fog érinteni az új szabályozás, ezért nem árt, ha tudják, hogy a bejelentést a Felnőttképzési Államigazgatási Szervnél tudják megtenni (ezt a tevékenységet a Pest Megyei Kormányhivatal látja el) online formában vagy a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszer (FAR) használatával – itt lehet egyúttal az engedélyezési eljárást is kérelmezni.

– Jó, ha tudjuk, hogy a bejelentési ügyintézésnek is van határideje, ez a kérelem beérkezésétől számított 8 napot jelent, az engedélyezési eljárás esetén pedig 60 napot tesz ki.

Fotó: Freepik.

Vélemény, hozzászólás?