Hagymaleves! Hetente akár többször is asztalra kerülhet ez az egyszerű, de nagyszerű étel. A Terézanyu- és kétszeres amatőr Ország Cukormentes Tortája különdíjas szerzőnk, Raffer Gabriella sajtgaluskával tálalja. Recept!
Napról napra szélesebb palettája jelenik meg a zöld színnek, ha kinézek az ablakon. Frissek és harsogók. Vágyom ezt a frissességet nemcsak látványában, de ízében is. Az ősszel elduggatott fokhagymám ugyan már nagyarasznyi méretűre nőtt a magaságyásban, de az újhagyma még várat magára a kertemben, nem úgy a zöldségesem polcán. Póré, újhagyma és vöröshagyma egymás mellett, már a konyhámban is.
A hagymaleves ez idő tájt hetente több alkalommal kerül a tányérunkba, főleg, ha sajtgaluskát szaggatok bele. És ha nem a levesbe szaggatom, akkor alaplében kifőzve remek kísérője a szintén harsogó zöld spenót-, sóska-, vagy medvehagyma-főzelékünknek.
A hagymaleveshez kiválasztjuk a tetszőleges hagymát. Jelen esetben póré- és újhagyma került válogatásra. Felkarikázzuk, és kevés vaj és olaj keverékén megfonnyasztjuk. Sóval és borssal ízesítjük, majd felöntjük zöldség- vagy húsleves alaplével. Míg összefőnek az ízek, addig elkészítjük a sajtgaluska alapját. 5 dkg reszelt sajthoz 1 tojást és 1 evőkanál lisztet számolunk. Természetesen arányaiban lehet emelni az adagot, én már minimum a dupláját készítem. Miután összekevertük a hozzávalókat, ízesítjük sóval, borssal, és kisebb méretű evőkanállal a levesbe szaggatjuk, majd alacsony lángon tartva készre főzzük.
Érdemes kipróbálni ízesített sajtokat, sokféle finomsággal lehet találkozni piacokon a kistermelők standjain.
Fotók: A szerző felvételei.