Barion Pixel Skip to content
tanár-kiállás-sztrájk

Egy budapesti iskola tanári kara állt ki a jogaiért!

Feketébe öltöztek a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium pedagógusai, hogy kiálljanak a jogaikért. A 21 tanár többek között kevesebb tananyagot, de több tudást, érdemi párbeszédet, kevesebb tanórát, szabad tankönyvválasztást és diplomájukhoz méltó fizetést kér.

A csípős téli reggelen a pedagógusok arcán a kétségbeesést felváltotta az elszántság, miközben Babits Mihály: Fekete ország című versére csupa feketébe öltözött minden pedagógus és fekete ragtapasszal betapasztott szájjal adtak nyomatékot helyzetük súlyosságának. A színházi jelenet díszletét, az iskola ablakaiból kilógó lepedők és a járdára festett követelések adták:

  • Érdemi párbeszédet!
  • Kevesebb tanórát!
  • Szabad tankönyvválasztást!
  • Diplomáinkhoz méltó fizetést!
  • Kevesebb tananyag- több tudás!
  • A sztrájk alapjog

tanár-kiállás-sztrájk

Az előadás végén Herold Eszter felolvasta a tanári kiállásuk nyilatkozatát, és a jelenlegi problémák felsorolása után kiemelte, hogy: 

Hisszük, hogy széles szakmai – társadalmi összefogással és szolidaritással a diskurzus létrejöhet, az iskolák szabadsága visszaszerezhető, a tanári hivatás presztízse megmenthető és európai szintűre emelhető. Így a fiatalok valódi esélyt kaphatnak, versenyképes tudást értékes, boldog, sikeres jövőjük – és az ország jövőjének – megalapozásához.

A tanári kiállás teljes szövege itt olvasható.

Az iskola ismert arról is, hogy már jóval a mostani tanársztrájk előtt egyértelműen megfogalmazták hitvallásukat, ami nem csak egy papírfecni a fiókban, hanem azóta is a mindennapi munkájuk alapját adja. Részlet a dokumentumból:

Olyan iskolában hiszünk és kívánunk tanítani,

  • “amelyben tanárnak és diáknak is becsülete van,
  • amely a gyermeket korának megfelelő mennyiségű és minőségű kihívás elé állítja, életszeretetét táplálja és sikerélményhez juttatja,
  • ahol az irodalom tanár lassít, kevesebb példával, de mélyebb megértéshez vezet, kompetenciákat fejleszt, aktív és társas tanulásra nevel, órái többségét kooperatív módszerek mentén szervezi.”

tanár-kiállás-sztrájk

A tanári kiállás látványos része annak a polgári engedetlenségi hullámnak, amihez országosan egyre több tanár csatlakozik, és aminek a célja a sztrájkjog igazságtalan korlátozása.

A tiltakozáshoz csatlakoztak már óvodai dolgozók, tanárképzős hallgatók és szülők is. Az utóbbi csoport a napokban kezd egyre több iskolában kiállni a tanárok jogaiért és gyermekeik jövőjéért.

Ehhez a  Szülői Összefogás Közösség nevű civil kezdeményezés készített segítségül egy sablon nyilatkozatot (ITT letölthető), amivel a szülők kifejezhetik a pedagógus felé a támogatásukat a sztrájkban. Ehhez nem kell mást tenni, mint online összeírni a támogatásban résztvevő szülők nevét és a nyilatkozatot elküldeni a tantestület mellett az alábbi szervezetekhez, így segítve összesíteni az ország minden területéről beérkező nyilatkozatokat:

Fotó: Horváth Péter, Todoroff Lázár

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is. 

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely