Nagymamám, Ucu

Szerelem első látásra. Konczos István malomtulajdonosnak szerencséje volt. Választottja, nagy szerelme szintén földbirtokos lánya volt, így a házasságnak nem volt akadálya. Amikor azonban 17 évvel később mindez az ő lányával történt, már nem volt ilyen megértő. A romantikus családi történetet az unoka, Ámon Henriette írta meg.

Konczos István pitvarosi malomtulajdonos, földbirtokos, egyik vasárnap úgy gondolta, átugrik a szomszédos nagyobb faluba Tótkomlósra, ahol „tánczos múlatság” volt. Ekkor 1918-at írtak.

A nagymamám Ucu
Konczos István

Az eseményen csak egy lány volt, aki miatt úgy érezte érdemes átmenni, és akiről egy percig sem vette le a szemét. Ő volt a dédanyám, Asztalos Anna (aki egyébként 1900.január 1-jén látta meg a napvilágot). Annus szintén földbirtokos család sarja volt, így nem volt egyik família ellenére sem, ha a birtok egyesül és a fiatalok egymáséi lesznek. 1919-ben házasságot is kötöttek. Még abban az évben megszületett az elsőszülött Ancsi, majd két évre rá Zsuzsanna, az én drága nagyanyám. Ucu, akit édesapja nevezett így el még csecsemő korában, a legszebb lány volt a határban, sőt azon túl is. 17 éves volt, amikor a pesti Rózsák terén lévő Magyar Királyi Óvónőképző Tanintézet nyári szünetében hazament Tótkomlósra.

Éppen Fagylalt estet tartottak, itt látta meg őt Papp Gyula, aki akkor már egy éve Ucu nővérének, a szintén csudaszép Ancsinak udvarolt. Ám mikor meglátta az ifjabbik Konczos lányt, egész este csak együtt táncoltak, el nem engedték volna egymást egy percre sem. Lett is ebből nagy ramazuri! Ancsi halálosan megsértődött Ucura (ami csak a háború után oldódott fel), a Konczos szülők többé nem akarták látni az ifjú Papp Gyulát, aki ekkor már 24 éves volt és vakon szerelemes.

Ucu / Ámon Henriette fotógyűjteményéből

Hamar elszállt így a nyár, Zsuzsanna vissza is jött Pestre, az iskolába. De Gyula nem hagyta annyiban, ostromolta a lányt, neve napjára dobozban küldött fel szerelmének 17 szál vörös rózsát! Tavasszal a híres szegedi prímás, Fátyol Jancsi zenekarával adott szerenádot a pesti internátus előtt. Persze minden lány az ablakban lógott és sikongatott… Nagyanyám csak csendben mosolygott lovagjára. Mindeközben folyamatos levélváltásban voltak egymással.

Nagymamám, UCU
Papp Gyula / Ámon Henriette fotógyűjteményéből

Természetesen nem lehetett az iskola címére küldeni a szerelmes leveleket, hisz a Konczos család szigorúan kikötötte, hogy tilos minden levél fogadása Papp Gyulától! A fiatalok persze megoldották. Ucu egyik osztálytársnője, a pesti Pálma otthoni címén folyt a szerelmes levelek váltása. Gyula azt akarta, hogy szerelme hagyja ott az iskolát, hisz ha elveszi feleségül, nem kell majd dolgoznia. Ucu már akkor is határozottan tudta mit akar és kikötötte, övé lesz, ha megkapja a diplomáját.

Érettségi után hazament a családi házba, ahol szorosan fogták, hiszen tudták, még mindig nem adta fel a Papp gyerek! Egyik nap fodrászhoz indult nagyanyám a cselédlánnyal, Jucival, akit nagyapám lefizetett, hogy „nézzen félre”. A fodrász előtt egy lovaskocsi várta őket, ami „elrepítette” – így mesélte nekem nagyi – Pitvarosra, nagyapám albérletébe.

Ucu, Gyuszika és édesanyám / Ámon Henriette gyűjteménye

A megszöktetés után itt vártak 2-3 hetet a diszpenzációra (engedélyre, mert Ucu akkor még nem töltötte be a 18. évét). Amint megkapták, 1939. július 4-én összeházasodtak. Miután Konczos papának a szeme fénye a kisebbik lánya volt, hamar megbékélt a tudattal, hogy leánya Papp Gyulával boldog. Csanádalbertiben a templomi esküvő után ő állta a nagyszabású lakodalom költségét. Dédanyám és a nővére nem jelentek meg az esküvőn…

Vélemény, hozzászólás?