A legcsendesebb Szent Patrik nap

Hetekkel ezelőtt fellobogózták az ír kisvárost, ahol élünk. Minden kirakat zöldbe öltözött, mindenhol kint maradtak a „Paddy’s Day” szokásos díszei. Csak épp majdnem minden zárva van. Az idén a Szent Patrik nap, az írek legnagyobb ünnepe elmarad.

Ötven év után először zárva lesznek a kocsmák Szent Patrik napon. És utána is. A tegnapi nappal a kormány az egyébként alig 5 milliós lakosságú állam területén található 7 000 pub és bár bezárását rendelte el. Az időzítés nem véletlen: az ír állam védőszentjének ünnepére turisták százezrei özönlenek Írországba, hogy egy színes és látványos felvonulást követően a rengeteg kocsma egyikében hajnalig tartó sör, és whiskey-vedeléssel tisztelegjenek a szent életű szerzetes előtt.

Járvány ide vagy oda, még ezen a hétvégén is zsúfolásig voltak a dublini pubok, holott minden létező fórumon megjelenik, hogy mennyire fontos lenne, hogy kerüljük a tömeget. Indokolt tehát az eggyel szigorúbb lépés. Az ír szigeten 200-nál is több fertőzöttet tartottak nyilván március 16-án.

A vállalkozókat és a munka nélkül maradtakat is támogatják

Az ír kormány viszonylag gyorsan reagált. A fent említett intézkedések mellett március 12-vel bezárták az óvodákat, iskolákat és közintézményeket, és a korlátozásokat a legtöbb magánintézmény is alkalmazza magára nézve. Azonnal elkülönítettek 3 milliárd eurót, amiből 2,4 milliárdot a táppénzek és segélyek kifizetésére lehet fordítani, 200 millió eurót pedig a kisvállalkozók likviditási problémáinak áthidalására. A vállalkozóknak egyébként az áfát sem kell egyelőre befizetniük.

Mindenki, aki a járvány következményként akár alkalmazottként, akár vállalkozóként elveszti a munkáját, illetve a megrendelései érzékelhetően lecsökkennek, jogosult heti 203 eurónyi támogatásra hat héten keresztül, de akkor is lehet segélyért folyamodni, ha a munkáltató csak csökkentette a munkaórákat. Minden támogatási formára online lehet pályázni egyoldalas, egyszerűsített nyomtatványon.

Indokolt a kormányzati támogatás, miután az ír köztelevízió információi szerint már most 140 ezren (javarészt az óvodákban, illetve az éttermekben és pubokban dolgozók) veszítették el átmenetileg a munkájukat a járvány miatti bezárások és korlátozások miatt. Az állami óvodákban információink szerint teljes munkadíjat fizetnek a dolgozóknak, de Írországban rengeteg magánovi is található.

Magyar anyukák és az otthontanulás

Az otthoni tanulás vizsgája is hétfőn kezdődött élesben. Dublinban Cahill Laura és férje két középiskolás gyereket nevel. Az ír fővárosban az online tanítás infrastruktúrája biztosítottnak látszik, a Cahill-gyerekek iskolája már múlt hét csütörtökön felvette a szülőkkel a kapcsolatot és megszervezte az online oktatást. A gyerekek és az iskola a Microsoft Teams nevű programot használják, a diákok feladatokat kapnak magyarázattal ellátva, amit el kell küldeni a tanáraiknak.

Laura jogász férje otthonról dolgozik, ő maga pszichológusként még részben személyesen látja el a munkáját, de az egyetemi továbbképzését már online végzi a Zoom programon keresztül, mint mondja, előadás közben chaten kérdezhetnek a szintén otthon, a gépe előtt ülő tanártól.

A többgyerekes családoknál az jelenti a legnagyobb gondot Laura szerint, hogy annyi eszköz, laptop vagy tablet nincs általában a háztartásban, amennyire szükségük lenne ebben a helyzetben.

Ők például a nagyszülőktől kértek kölcsön egy gépet erre az időre.

Az ország déli partjainál fekvő Bantryban él Cronin Zsuzsa a családjával, ő is zökkenőmentes átállásról mesél. Három fia elég szerencsés: egyikük sem áll érettségi vagy kisérettségi előtt, az online tanulás ugyanis valószínűleg nagyon megnehezítené a vizsgákra való felkészülésüket. Zsuzsa szerint az ő kis településük eléggé függ az idegenforgalomtól, így biztosan érzékelni fogják a mostani szigorítások következményeit. Mint mondja, az idén háttérbe szorult a Szent Patrik nap, de sok ház így is fel van lobogózva, és az emberek jobb híján Facebook-csoportokban mutatják meg egymásnak, ki hogyan ünnepel a négy fal között.

Élet vidéken

Hogan Virág 23 éve él egy Dublintól nyolcvan kilométerre fekvő tanyán ír férjével és hat iskoláskorú gyermekével. Itt már csak azért sem olyan egyszerű a helyzet, mint a fővárosban, mert errefelé nemcsak az internetkapcsolattal akadnak problémák, hanem néha az áramellátással is. Virág ír férje még bejár a 25 kilométernyire lévő megyei lap szerkesztőségébe dolgozni, bár várhatóan már csak ezen a héten.

A család legnagyobb gyermeke 21 éves, ő egy budapesti egyetemen tanul, de már hazaköltözött, hiszen náluk is átálltak az online oktatásra. Mellette három középiskolás és két általános iskolás gyerekük tanul épp otthon. A gimnazisták iskolájában már két hete elkezdtek felkészülni a változásokra, így őket idejében megtanították arra, hogyan fog működni az online tanítás, a kisebbek pedig továbbra is könyvből tanulnak, a tanártól előre megkapták, hogy a tankönyv és munkafüzet mely oldalait kell feldolgozniuk.

A tanítóképzőt végzett anya szerencsére sokat tud segíteni a tanulásban a gyerekeknek, és azt is megbeszélték, hogy az iskolai tananyag mellett mit fognak még elsajátítani. A mintegy másfél hektár földterületen gazdálkodó, részben önfenntartó család kisebb tagjai gazdálkodást, főzést és biokertészetet is tanulnak majd otthon a szüleiktől.

Virág azt mondja, hogy ők hozzá vannak ahhoz szokva, hogy egymásra és a szomszédokra vannak utalva, ugyanakkor ezek csak az összezártság első napjai, így még nem könnyű megítélni, hogyan fog ez a rendszer működni, ha a karantén elhúzódik.

A mentális egészségük megőrzésében mindenesetre nagy könnyebbség, hogy sokat lehetnek szabad levegőn mindenféle veszély nélkül: ha elmennek sétálni, kilométereken keresztül mehetnek a természetben anélkül, hogy bárkivel találkoznának.

A turizmus is visszaesik

Mi (a szerző – a szerk.) egy turisztikai szempontból kiemelt, leginkább Egerhez vagy Székesfehérvárhoz hasonlítható középkori kisvárosban élünk, Dublintól 120 kilométerre. Már nálunk is van regisztrált beteg a megyei kórházban. Az egyik belvárosi hotel pedig vasárnap bezárt, miután a szállodában egy éjszakát eltöltő amerikai diákcsoport hat tagjáról kiderült, hogy fertőzöttek voltak.

Néhány héttel ezelőtt az állami Sport Ireland szervezet alatt működő helyi sportiroda felkért, hogy tartsak rendszeres edzéseket időseknek a legnagyobb városi sportközpontban. Még múlt héten sem volt egyértelmű az, aminek mára senki meg nem kérdőjelezné a létjogosultságát: az edzések bizonytalan ideig nem kezdődhetnek el, már csak azért sem, mert a sportkomplexum maga is bezárta a kapuit.

Ne felejtsük el: az idősek a legveszélyeztetettebbek, és bármennyire is áldásos lenne az immunrendszer szempontjából a rendszeres mozgás, senki nem kockáztatna egy zárt térben megtartott heti sportprogrammal, én sem. Még nem aggódom, hiszen ott vannak a magyar klienseim, akikkel online konzultálok, na meg a cikkírás.

Az ír utcák is kiürültek a koronavírus miatt.

A házak előtt ott parkolnak az autók egész nap, az emberek többsége, aki teheti, átállt az otthoni munkavégzésre. A gyerekek sem kint csatangolnak, hanem otthon tanulnak. A tágas lakónegyedben, ahol élünk, csak családi házak, illetve sorházak vannak, de már nem állnak le a kutyás ismerősök hosszas csacsogásra, ha találkoznak.

Itt még nincs karantén, nincs kijárási tilalom, persze ki tudja, meddig tart ez. A boltokat mindenesetre aznap kezdték először megrohanni, amikor a WHO kihirdette a világjárványt. Bár kézfertőtlenítő sehol nem kapható, az árukészletet minden bolt folyamatosan tölti.

Vannak nagyon klassz kezdeményezések, például a Lidl bejelentette, hogy mától délelőtt 9–11 között elsősorban időskorúak számára tartanak nyitva, és kérik a kevésbé veszélyeztetett korú embereket, hogy ne ekkorra időzítsék a vásárlásaikat.

Szent Patrik napján általában minden utcácska és pub zsúfolásig tele van ebben a történelmi kisvárosban. Az írek a munkaszüneti napok környékén általában elutaznak, és a mi településünk nagyon vonzó célpont előttük és a külföldiek előtt is. Most azonban embert, autót alig látni a fellobogózott városkában. A jelentős részben az idegenforgalomból élő település minden pubja és étterme zárva. Holnap nem lesz felvonulás a főutcán át a kastélyba, ami szintén napok óta zárva tart a nagyközönség előtt. Csendes, különös Szent Patrik napunk lesz az idén.

Vélemény, hozzászólás?