Elszámolható a távmunka a veszélyhelyzet ideje alatt

Rugalmasabbá válnak a távmunka szabályai egy nemrégiben megjelent kormányrendelet szerint, írja az MTI. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint a veszélyhelyzet idején a munkáltatók és a munkavállalók a Munka törvénykönyve távmunkavégzésre vonatkozó előírásaitól eltérően is megállapodhatnak. Úgy vélik, ez segítheti a vállakozások talpon maradását. 

Biztonságosabb munkavégzés és csökkentett egészségügyi kockázat – ezt ígéri az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a rugalmasabbá váló szabályok eredményeként. Hozzáteszik, az átmeneti szabályozás hozzájárul ahhoz, hogy a vállalkozások a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt is talpon maradjanak, ezzel védi a magyar gazdaságot és munkahelyeket.

A kormány célja, hogy minél korszerűbb szabályozással segítse elő a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését. A koronavírus-járvány első hullámának tapasztalatai szerint a távmunka sok területen bevált, egyaránt előnyös a vállalkozások és a foglalkoztatottak számára – állapította meg az ITM. A kormány rendelete számos könnyítésre teremt lehetőséget, így a munkavégzés helye szabadon választhatóvá válik, a távmunka akár részlegesen, a munkanapok egy részében is megvalósulhat.

A munkáltató távmunkavégzés esetén költségtérítés formájában hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz: ennek mértéke havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka – 16 100 forint – lehet.

A munkáltató köteles tájékoztatni a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól, a munkavállalónak pedig ezek teljesülésére figyelemmel kell megválasztania a munkavégzés helyét.

A cégeknek érdemes a távmunka mellett dönteniük, ha tevékenységi köreik, működési sajátosságaik ezt lehetővé teszik, és az átállás nem gátolja munkavállalóikat feladataik teljes értékű elvégzésében – hangsúlyozta az ITM közleménye.

Forrás: MTI. Nyitókép: Freepik (pvproductions).

Vélemény, hozzászólás?