Barion Pixel Skip to content

Hibrid oktatást és a döntés szabadságát kérik a szülők

Több iskolában a szülői munkaközösségek kérvényezik az iskola vezetésénél, hogy ha vissza kell menniük a gyerekeknek április 19-én az iskolába, vezessék be a hibrid oktatást, vagyis a szülői döntés alapján otthon maradó gyerekek is követhessék az órát egy webkamerán keresztül – tudta meg a Női váltó. A pedagógus szakszervezet szerint a tanárok sem szeretnének bő egy hét múlva zsúfolt tanteremben a diákok előtt állni. Eközben a gyermekkórházakban egyre több a koronavírus-fertőzött gyermek.

Elkapta a koronavírust két hete az egyik olvasónk és három gyermeke. A legkisebb, kétéves fiúcska négy napig feküdt közel negyven fokos lázzal otthon, minden nap rezgett a léc, hogy be kell menniük a kórházba. Legyengültek, de jobban lettek. Múlt héten pénteken azonban a Heim Pál Gyermekkórházban kötöttek ki, amikor a háromból kettő gyermek ismét belázasodott. Az egyik a kétéves fiúcska volt.

– Öt órán át vártunk a vizsgálatokra a gyermekkórház ambulanciáján, annyi a beteg gyerek – mesélt Éva, az anyuka arról, amit átéltek. – Az orvosok és a nővérek fantasztikus, ember feletti munkát végeznek, kedvesek, alaposan kivizsgálták a fiúkat. Vérvétel, tüdőröntgen, minden volt. Közben arról beszéltek, hogy míg az első hullámban egyáltalán nem volt beteg, a másodikban alig, most nagyon leterheltek: sok gyermek fertőződik meg, és nem ritka a súlyos eset sem. Folyamatosan érkeznek a szülők a beteg gyerekekkel, ezért kell ennyi ideig várni az ellátásra.

Múlt héten mi is megkérdeztük olvasóinkat, hogy jó szívvel engedik-e gyermekeit április 19-én óvodába, iskolába. Vegyes a kép: az biztos, hogy a túlterheltség és a közösség hiánya miatt sokan már küldenék a gyerekeiket, mások a szülők hiányzó oltása és a kicsikre is veszélyes vírus miatt inkább otthon maradnának velük. A szülők szerint az a kétségbeejtő, hogy úgy érzik, nem dönthetnek erről szabadon. Pedig a PDSZ szerint dönthetnek úgy, hogy otthon tartják a gyerekeket.

A Pedagógusok Szakszervezetének képviselője vasárnap arról beszélt az RTL Klub Híradójában , hogy a szülők alapos indok esetén kérvényezhetik a távolmaradást, amit indoklás nélkül el kell fogadniuk az iskoláknak. (A Resuli Alapítvány szerint ezzel a nyomtatvánnyal lehet az iskolákhoz fordulni.)

Nemcsak a krónikus beteg gyerekek tartoznak ide – hangzott el az interjúban, hanem az egészségesek is, amennyiben erre alapos okuk van a szülőknek, és az élet és egészség védelme alapos indok. Ha valaki így dönt, arra ügyelniük kell, hogy a gyermeküknek elegendő jegye legyen ahhoz, hogy a tanév végén lezárható legyen.

Mindezt Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is megerősítette múlt héten pénteken a Hír Tv Magyarország élőben extra című műsorban: „(…) ha egy szülő úgy dönt, hogy a járványügyi helyzetre hivatkozva ő a gyerekét aztán nem viszi be az iskolába, akkor egyébként ez igazolt hiányzásnak tekinthető.”

Közben a szülői munkaközösségek sem tétlenkednek: információink szerint több iskolában az SZMK-k arra kérik az iskola vezetését, hogy oldják meg a diákok hibrid oktatását: vagyis, aki szeretné, vigye a gyermekét óvodába, iskolába, de az otthon maradottaknak is biztosítsák egy webkamerán keresztül, hogy részt vehessenek a tanórai munkában.

A PDSZ egyébként érthetetlennek tartja, hogy míg az üzletekben kötelező a maszkviselés és 10 négyzetméterenként csak egy ember tartózkodhat, addig az óvodákban és az iskolákban ennél nagyságrendekkel több gyerek lehetnek egy légtérben, akár több órán keresztül. Ezekben az intézményekben pedig még mindig nem kötelező a maszkhasználat – írják. 

Fotó: Freepik.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely