Hogyan készülj fel üzletileg egy karanténra?

Megtörtént, amire számítani lehetett, Magyarországra is megérkezett a koronavírus. Pánikolni nem érdemes, még idejében higgadtan végiggondolni, hogy egy karantén esetén működtethető lenne-e a vállalkozásunk, viszont igen. Szakértő mondja el, mire figyeljünk.

Míg kedden még csak találgattuk, hogy a Magyarországon is járt és koronavírussal diagnosztizált turistalányok fertőzhettek-e itthon, szerdán már a miniszterelnök jelentette be az első két hazai koronavírusos esetet. A diákok, akiknél azonosították a fertőzést, egy-egy hazai egyetemen tanulnak, és nemrég tértek vissza Iránból, ahol családjaikat látogatták meg.

Olaszországban már most nagy a vállalkozók vesztesége

Európában még mindig Olaszországban a legrosszabb a helyzet, de ez szerencsére nem érezhető az ország minden területén. Iványi Orsolya, a Neverordinary blog szerzője azt mondja, Pisától 20 percre minden olyan, mint korábban. Az emberek nem hordanak maszkot, a boltok polcai tele vannak.

Egy rendelkezés értelmében azonban az iskolák ma már mindehol zárva tartottak. 8 millió embernek kell otthon maradnia az oktatás leállítása miatt, ráadásul az egész országban felfüggesztik a csoportos rendezvényeket. – Első körben március 15-ig tartanak zárva az iskolák, rosszabb esetben tovább is. Aki dolgozik, most szívhatja a fogát, hova tegye a gyerekét. Aki, mint mi, gyerekekkel dolgozik, és nincs biztos szerződése, az épp elbukja a havi fizetését – mondja egy olvasónk név nélkül, aki férjével működtet Róma mellett egy színházi egyesületet, ráadásul tanít is. Náluk ugyan még nincs konkrét karantén, de a hatását már érezni. Fizetetlen kényszerpihenőként beszél a jelenlegi helyzetről, kicsit sem boldogan.

– Az egyesületünk eddig 1200 eurót bukott a karantén miatt. Diákokkal utaztunk volna egy nemzetközi fesztiválra, de így nem mehetünk sehová.

Ők nem a fertőzött területen élnek, ráadásul szellemi szabadúszók, ami még nehezebbé teszi a helyzetüket.

– A szellemi szabadúszók, mint mindig, csak úgy “vannak”. Ha egy bolt bezár, esetleg besegít az állam. Ha lefújtak egy konferenciát, koncertet vagy előadást, simán csak kiesik a bevétel. Én, aki magamnak dolgozom, nem tudom, hogy fogom behajtani a márciusi pénzeket. Elmaradnak az órák és kész. Kifizetik-a diákok a meg nem tartott órákat? Ha igen, mikor pótoljuk be a lemaradást? Esetemben a tanév vége fix, nem lehet csúszni. A heti órarendem tele van, nem fogok tudni duplázni áprilistól – mondja, és hozzáteszi reméli, tényleg csak erre a tíz napra függesztik fel a fizetéseket, és valamit még láthatnak a pénzükből. 

Nincs karantén, mégis van

– Van egy csoportunk, akinek időre kellett volna elkészülni a darabbal, de nem próbálhatunk. Van, aki nyelvvizsgára készül, nem fogjuk tudni befejezni az anyagot. Van 5000 euró értékben repülőjegye a csapatunknak, amit nem tudunk felhasználni, de nem biztos, hogy bárki is visszafizeti az árát, mivel hivatalosan nincs karantén, és betegek sem vagyunk, tulajdonképpen mehetnénk, csak persze nem. Az biztos, hogy sokan sokat bukunk. A turizmus romokban, az érintett területeken megállt az élet, a kicsi színházak, kisebb zenekarok a csőd szélén – részletezi. 

De itthon is feszült a helyzet: van, aki úgy szervez rendezvényt, hogy az előtérben kézfertőtlenítővel kínálja az esemény résztvevőit, és e-mailben arra hívta fel a figyelmet, hogy ne adjanak puszit egymásnak az ismerősök sem.

A koronavírus járvány okozta globális gazdasági következményeket egyelőre csak becsülni lehet, hiszen senki sem tudja, mikor sikerül megfékezni a vírust. Egyes kutatók már a következő világválságot prognosztizálják.

Az OECD, azaz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint a 2020-ra jósolt három százalékos GDP-arányos világgazdasági növekedés másfél százalékra csökkenhet, ami recesszióba taszítaná az EU-t is.

Mások inkább óvatosságra intenek. Egy biztos, a pánik a pénzpiacnak sem tesz jót.

Pánik helyett a felkészülésnek van itt az ideje

Hajnerné Dr. Horváth Barbara jogi és gazdasági tanácsadóként sem tanácsolja, hogy pánikba essünk. Az esetleges magyarországi karanténhelyzetre való üzleti értelemben vett felkészülést viszont okos ötletnek tartja.

– A pánik sosem jó tanácsadó, és bár nem tartom valószínűnek, hogy az egész országra érvényes karantént rendelnének el, azért azon érdemes előre gondolkodni, hogy ha érintene egy ilyen rendelkezés, akkor hogyan biztosíthatnánk a legoptimálisabban a működésünket – mondja.

Hozzáteszi, szektoronként más-más lehetőségeket lát megvalósíthatónak. A kereskedelemben vagy a gyártásban biztos komoly kiesést okozna egy leállás, és lennének cégek, amelyeknek nem lenne más választásuk, mint kényszerszabadságra küldeni dolgozóikat. De vannak szakmák, amelyekben karantén esetén is megoldható a zökkenőmentes működés.

Kényszer home office jöhet?

– Pozitív hozadéka lehet egy ilyen helyzetnek a home office intézményének megerősödése. Azokon a területeken ugyanis, ahol nem kell feltétlenül személyes kontaktus a munkavégzéshez, a technikai adottságoknak köszönhetően elméletben otthonról is gond nélkül lehet biztosítani a működést – emeli ki.

Megoldást jelenthet a home office. Fotó: Canva, Bongkarn Thanyakij.

Itthon több olyan cégvezetővel beszélgettünk, akiknél a kollégák az utóbbi időben jártak Olaszországban. A döntés mindenhol egyértelmű volt: két hét otthoni munkavégzés. Ezt erősíti meg egy szintén név nélkül nyilatkozó olvasónk is, aki életében először töltött hosszabb időt home office-ban.

Ő és néhány munkatársa az első olasz esetek megjelenése idején pihent az országban, hazatérésük után arra kérte őket a munkaáltatójuk, maradjanak otthon. Olvasónk esetén ez nem okozott túl nagy gondot a munkáltatónak, hiszen az ő munkája bárhonnan végezhető, volt azonban néhány kollégája, akiket pótolni kellett, ami így plusz pénzébe került a cégnek.

Ma már van olyan multi itthon is, ahol már leállították a külföldi utazásokat és a külsős tanácsadókkal való megbeszélést. Meetingeket is csak akkor tartanak külsős cégek megbízottjaival, ha az üzleti szempontból elengedhetetlen.

Valós probléma

Hajnerné Dr. Horváth Barbara elmondja, az, hogy mekkora gazdasági problémát okoz egy karantén az adott országban, attól is függ, hogy mekkora területet és milyen szektorokat érint, valamint, hogy milyen hosszú leállással kell számolni. Komoly pénzügyi vonatkozásai lennének például, ha beszüntetnék a munkát a hivatalok, hiszen akkor senki – se cégek, se magánemberek – nem tudnának ügyet intézni.

A probléma valós – véli –, akkor is, ha egyelőre el sem tudjuk képzelni, milyen hatásai lesznek ránk nézve. Éppen ezért tanácsolja, hogy tudatosan készüljünk rá, és higgadtan gondoljuk végig a lehetőségeinket.

  • Aki el tudja képzelni, hogy az alkalmazottai otthonról dolgozzanak, próbálja ki most, hogy ez valóban megoldható-e. Rendelkezésre áll-e a megfelelő technika minden munkavállaló esetén, és ha nem, akkor gondolja végig, hogyan oldható meg a probléma, ha éles helyzetben lesz szükség az átállásra.
  • Ha az otthoni munkavégzés nem megoldható, gondoljuk át, hogy kidolgozható-e valamilyen ügyeleti rendszer a munkavégzésre?
  • Keressünk megoldást a tervezés és a termelés átszervezésére. Legyen kész forgatókönyvünk!
  • Nézzük át a szerződéseket. Ha van bennük vis maior tétel, akkor megnyugodhatunk, hiszen a járvány tipikus vis maior helyzetnek minősül, ugyanis ellenőrzési körünkön kívül eső esemény. A vis maior, ahogy a nevében is benne van, olyan „nagyobb erőt” jelent, amely általános emberi mércével elháríthatatlan, ellenállhatatlan. Ha nincs ilyen kitétel a szerződésben, akkor is védelmet nyújthat a jog a „clausula rebus sic stantibus” elvével: ha a szerződés megkötésének idejében fennállott körülmények a részes felek által előre nem látott alapvető megváltozásáról van szó – a jogszabályban írt feltételek fennállása esetén –, módosíthatjuk a szerződés feltételeit.
  • Ha a napokban kötünk szerződést, frissítsük a korábbi formát! Fogalmazzuk bele, hogy pontosan milyen kondíciókkal tudjuk elvégezni a munkát egy esetleges karantén esetén, és zárjuk ki felelősségünket, ha ilyen esetekben (rajtunk kívül álló ok miatt) késedelmesen teljesítünk.
  • Legyünk tisztában a munkavállalókat megillető szabadsággal (napok számával), és kommunikáljuk a lehetőségeket. A fizetett szabadság bizonyos részével a munkáltató rendelkezik, akár szabadsággal is megoldható a dolgozók ideiglenes távolléte.
  • Ha hosszabb időről van szó, valószínűleg fizetetlen szabadságra kell küldeni az alkalmazottakat.
  • Az anyagi veszteség miatt kártérítésre ilyen esetben valószínűleg nem számíthatunk. Egyes elemzők szerint, ha recesszióba zuhan a gazdaság, akkor hitelkönnyítéssel vagy adósságátütemezéssel segíthet az állam, hogy senki ne menjen tönkre.

Nyitókép: http://www.freepik.com.

Vélemény, hozzászólás?