Tetovált arcú maori külügyminiszternő és meleg miniszterelnökhelyettes – Egyre jobban imádjuk Jacinda Ardernt! 

Meleg miniszterelnök-helyettes és tetovált arcú női külügyminiszter – lehetnének egy az elfogadást népszerűsítő mese szereplői is, de nem azok. Új-Zélandon színesnek, másnak lenni ugyanis nem bűn. Jacinda Ardern kormányában csak az számít, hogy mit tettél le az asztalra. Nem lehet őt nem imádni!

Ki a legnépszerűbb miniszterelnök a világon? Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha mindenféle adat előzetes ellenőrzése nélkül Új-Zéland másodjára megválasztott vezetőjére, Jacinda Ardernre tippelünk, aki két hete a szavazatok 49 százalékának megszerzésével aratott hihetetlen győzelmet.

Tudjátok, ő az, aki tavasszal empátiájának, szakértelmének és transzparens kommunikációjának köszönhetően az elsők között vezette ki országát a koronavírus-járvány okozta helyzetből. Mi több, sikerült elérnie, hogy a COVID–19 mindössze 1 600 regisztrált fertőzéses esetet és 25 áldozatot követeljen az ötmilliós országban.

De az is ő volt, aki a világ arcába mosolyogva mutatta meg, hogy egy kisgyermekes anya a szoptatás-pelenkázás-játszótér szentháromságon kívül egy ország elirányításával is könnyedén megbirkózik. Frissen szült anyaként, babával a karján jelentette be legújabb családsegítő intézkedéseit, hol máshol, mint a Facebookon?! Ráadásul már a gyermekágyas időszak után visszatért a politikába, úgy kommunikálva azt, hogy az élettársa maradt otthon a gyermekükkel, mintha az a világ legelfogadottabb dolga lenne. Amikor pedig három hónapos kislányával érkezett az ENSZ New York-i rendes közgyűlésére, történelmet írt.

És úgy tűnik, nem fejezte be: a szigetország történetének legszínesebb kormányát állítja épp össze, amelyben nyolc nő, öt maori, illetve három LMBT-személy is helyet foglal. Mi pedig csak ámulunk, hogy így is lehet! Az ország első női külügyminiszterének Nanaia Mahutat, az állán maori őslakos tetoválást viselő politikust nevezte ki. De szintén maori Kelvin Davis is, aki a gyerekek ügyeivel foglalkozó tárcát fogja vezetni.

Jacinda Ardern és Nanaia Mahutat. Fotó forrása: https://www.facebook.com/jacindaardern

S bár Jacinda remek kommunikációs szakember, biztosak lehetünk benne, hogy az, hogy az őslakosoknak is helyet biztosít a kormányban, nem csupán felszínes gesztus. Már kamaszkorában megérintette az elnyomott maori nép helyzete, és már akkor eldöntötte, hogy tenni fog az egyenlőtlenségek felszámolásáért. Kislánya középső nevének kiválasztásában is az őslakosok iránti tisztelet vezette. A kicsi Neve Te Aroha Ardern Gayford néven látta meg a napvilágot, amiből a Te Aroha maori nyelven azt jelenti, szeretet.

Jacinda egyébként egy végletekig elfogadó, de messzemenően konzervatív mormon család gyermekeként nevelkedett, ami csak még jobban árnyalja a róla alkotott képet. Édesapjától már korán megtanulta, nem minden fekete vagy fehér, az ember sokféle lehet, és mindenki megérdemli, hogy esélyt kapjon egy teljes életre. Az ő országában talán egy percig sem meglepő, amire nálunk – túl a könyvdaráló botrányon – mindenki felkapja a fejét. Miniszterelnök-helyettesnek a pénzügyi tárca vezetőjét, a vállaltan meleg Grant Robertsont nevezte ki.

Jacinda Ardern és Grant Robertson. Fotó forrása: https://www.facebook.com/jacindaardern

És hogy mit mond erről Jacinda Ardern? Egyszerűen csak annyit, hogy ez egy olyan kabinet, amelybe érdemeik szerint kerültek be politikusok, és ha történetesen még rendkívüli sokszínű is, arra ő nagyon büszke. Megértjük. Mi is azok lennénk!

Nyitókép forrása: https://www.facebook.com/jacindaardern.

Vélemény, hozzászólás?