Így segít a védjegy, ha visszaélnek az ötleteddel

Ha a terméked vagy szolgáltatásod rendelkezik védjeggyel, az segít abban, hogy megkülönböztesd magad másoktól, ráadásul minőségi garanciát is jelent. Ezt a jelzést kizárólagosan csak te használhatod, ha más teszi, az törvénybe ütközik. Mit is jelent pontosan a védjegyoltalom? Miért fontos? Hogyan segít, ha visszaélnek a márkáddal? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ jogi szakértőnk segítségével.

A védjegy olyan grafikailag ábrázolható megjelölés, amely alkalmas áruknak vagy szolgáltatásoknak más áruktól vagy szolgáltatásoktól való megkülönböztetésére, és amelynek használata kizárólagos jelleggel a védjegyoltalom jogosultját illeti meg. Csak az adott márkára jellemző tulajdonságokat, mondhatjuk nyugodtan, hogy az esszenciát érdemes levédetni, hiszen ez lesz az, ami mindenhol fémjelzi a termékeinket. Gondoljunk csak arra a bizonyos lila tehénre, vagy éppen az almás logóra, senkinek sem kell elmagyarázni, hogy miről is van szó, hiszen mindenki jól tudja, melyik mely márka sajátja. Védjegyoltalomban nagyon sok minden részesülhet, például egy telefonos csengőhang, vagy egy szó, egy szóösszetétel is.

– A védjegy birtokosának kizárólagos joga van arra, hogy a jelölést árukon alkalmazza, felhasználja, illetőleg másnak engedélyt adjon a használatára. Védjegyhez úgy juthatunk, ha a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához kérelmet adunk be és kifizetjük a levédetési eljárás díját. Az ügyintézés ideje 10-11 hónap ­– tudtuk meg Hajnerné dr. Horváth Barbarától, jogi, gazdasági tanácsadótól, a HHB Consulting Kft. ügyvezetőjétől. Kiderült az is, hogy a lajstromozást követően a bejelentés napjára visszamenőleges hatállyal kapjuk meg a védjegyoltalmat 10 évre, mely ezt követően 10 évente meghosszabbítható. A jogok átszállhatnak és átruházhatók. 

Levédetési eljárás díja (hivatali eljárási díjak) nemzeti védjegy igénylése esetén:

  • Normál eljárás díja 60.000 Ft.
  • Gyorsított eljárás (4-5 hónap ügyintézési határidő) díja 120.000 Ft.
  • Különleges gyorsított eljárás (1,5 hónap ügyintézési határidő) díja 150.000 Ft.
  • A költségek attól függően is változhatnak, hogy hány áruosztályra nyújtjuk be a védjegyoltalom-kérelmet. Lehet olyan termékünk/szolgáltatásunk, mely több áruosztályt is érint, így annak logója/jelmondata több áruosztályba is tartozhat.

Bár a törvény feketén-fehéren leírja, hogy mit lehet és mit nem, ennek ellenére még a legnagyobb márkákkal is előfordul, hogy a védjegyüket jogosulatlanul használja valaki. Nem is kell messzire mennünk azért, hogy példát találjunk erre. A Magyar Termék védjegyek ma mindenki számára ismerősek, olyan jelzések, amik itthon, főleg hazai alapanyagokból készült termékekre utalnak. Tanúsító védjegyekről van szó, amit „ki kell érdemelni”. A MAGYAR TERMÉK Nonprofit Kft. jogosult arra, hogy számunkra engedélyezze a használatot, persze csak abban az esetben, ha a tanúsítási eljárása során minden feltételnek megfeleltünk.

– Még a mai napig is előfordul, hogy az engedélyünk nélkül tüntetik fel termékeken a Magyar Termék védjegyeket. Míg 10 évvel ezelőtt csupán 13 cég használta, ma 170 cég csaknem 4.000 termékén jelenik meg valamely védjegyünk, így egyre nehezebben vesszük észre, ha valaki jogosulatlan védjegyhasználó.

– Szinte minden esetben kisebb vállalkozás bitorolta a védjegyünket, és amikor elküldtük nekik a felszólító levelünket, hogy vegyék le azt a termékéről, arra hivatkoztak, nem tudták, hogy annak használata engedélyhez kötött – mesélt a tapasztalatokról Benedek Eszter, a MAGYAR TERMÉK Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Hozzátette, hogy minden esetben azt feltételezik, hogy az illető jóhiszeműen jár el, sosem támadnak le senkit. A felszólító levélben két lehetőséget ajánlanak fel a védjegybitorlók számára: vagy leveszik a jelzést a termékükről, vagy alávetik magukat a tanúsítási eljárásnak és ők is védjegyhasználók lesznek. Sokan döntenek az utóbbi lehetőség mellett, hiszen a Magyar Termék védjegyek olyan megkülönböztető jelzések, amelyek megbízható minőséget jelölnek, az eredeten túl jogszabályi megfelelőséget is tanúsítanak, segítséget nyújtva ezzel a vásárlóknak a választásban.

Hajnerné dr. Horváth Barbara (balról) és Benedek Eszter.

– Tizenöt évvel ezelőtt, a bevezetés időszakában fontos volt, hogy a Magyar Termék védjegy oltalmat kapjon, különben nehéz lett volna megvédenünk magunkat a jogosulatlan használóktól. A másik indok, hogy a védjegy számunkra jóval több, mint egy szimpla eredetjelző, maga a márkánk is. Szükségünk volt tehát egy olyan jelölésre, ami iránytűként szolgál, mindenki ismeri, és ha valaki bitorolja, nem kell bizonyítanunk, hogy a miénk, mert le van védetve. Éppen ezért tettük ugyanezt a most futó kampányunk jelmondatával és logójával (piros-fehér-zöld szív közepén Magyarország térképpel), hiszen a #veddahazait hozzánk köthető, a mi ötletünk – beszélt a védjegy előnyeiről Benedek Eszter.

Tény, hogy a védjegynek számtalan előnye van a már fent említett minőségjelölésen kívül is. Ahogyan a Magyar Termék esetében is, aki védjeggyel rendelkezik, nem kell bizonyítania, hogy ő volt az első a piacon az adott területen, így könnyebben fel lehet lépni a csalókkal szemben. A jogi védelmen túl versenyelőnyt és komolyabb megítélést biztosít a piacon.

– Bár a normál eljárás ideje közel egy év is lehet és költséges a procedúra, érdemes élnünk ezzel a lehetőséggel, ha valami hiteles megkülönböztetést szeretnénk a termékünknek. Vigyázzunk arra, hogy időben megszerezzük a védjegyoltalmat, mert sajnos léteznek olyan csalók, akik figyelik a prosperáló vállalkozásokat, előbb levédetik a márkanevet, mint ők, majd magas összegért próbálják nekik eladni a védjegyet. Ráadásul mi magunk is profitálhatunk egy már meglévő védjegyből, passzív jövedelemre tehetünk szert, ha azt, vagy a vállalkozást arculattal együtt eladjuk  – mondta el Hajnerné dr. Horváth Barbara jogi, gazdasági tanácsadó.

Abban az esetben, ha nem szereztük még meg a védjegyoltalmat, de mégis másolják a termékünket, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényre tudunk hivatkozni.

Fontos tudnivalók:

  • Létezik EU-s és nemzetközi mintaoltalom is, amelyek adott esetben felülírhatják a nemzeti mintaoltalmat.
  • Amennyiben valaki védjegyoltalommal rendelkezik, az felülírja a domainnév használatának jogát. Ezért, domainnév választása előtt érdemes legalább egy gyors védjegykutatást végezni. 
  • Ha további kérdéseid vannak a védjegyoltalommal kapcsolatban, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál is érdeklődhetsz.

Vélemény, hozzászólás?