Barion Pixel Skip to content
új év

Sárkány éve: sok lehetőséget tálcán kapunk, rajtunk múlik, mennyit veszünk el ezekből

A jövő kifürkészése egyidős az emberiséggel, mégis manapság, amikor számos eszköz van a  kezünkben, hogy vágyott céljainkat elérjük, gyakran elbizonytalanodunk. A kínai asztrológia szerint a Sárkány éve olyan lehetőségeket fog felkínálni számukra, amelyekkel érdemes lesz élnünk.

Az iskolaszünet idején, még januárban olvastam fel a gyereknek, hogy a február 10-én beköszöntő Sárkány évében – sárkányként – ő lesz az egyik legszerencsésebb jegy, mert idén magabiztosan és határozottan halad majd a céljai felé, és minden helyzetből ki tudja hozni a legjobbat. Tettem ezt azért, mert ebben a félévben számos erőpróba vár rá, és legfőbb támogatójaként rám is,  

de amikor a lovaknak, – aki én is vagyok -, elemzését is megismertem, és megtudtam, hogy nekünk egyenesen életük legszerencsésebb időszakát prognosztizálják, azonnal derűlátóbb lettem.

Arról, hogy ez a lendület, pozitivitás az egyes ember életében miként lesz fenntartható, és honnan kaphatunk segítséget a terveink megvalósításához, Bodó Andi coach és tudat trénerrel, valamint Polgár Andi pszichológussal, asztrológussal beszélgettünk.

Kezdjünk új életet vagy jó lesz a régi is?

Nézzük a konkrétumokat: évek óta szabadúszóként dolgozom, és az itthonról végezhető munka minden előnyét (önálló időbeosztás) és hátrányát (szétszórt figyelem) tapasztalom. 

Nekem a legfőbb idei vállalásom, hogy 9-13 óra közötti időben tényleg csak a munkámra fogok koncentrálni, kizárok minden figyelemgyilkos elemet, hogy eleget tegyek a saját elvárásaimnak, sőt idén még tanulni is szeretnék.

– Ezt a fókuszt akkor tudod fenntartani, ha valódi belső késztetésed van erre, mondja Bodó Andi tudat tréner.

– Az elhatározásodnak annyira erősnek kell lenni, hogy ne írja felül egy másik feladat, ami egyébként hátrébb sorolható lenne. Vagyis meg kell változtatnod a teljes napirendedet, ami, ha sikerül, örömmel fog eltölteni, és még tovább ösztönöz arra, hogy az új szokás megtartásában következetes maradj.

Amikor a januári fogadalmak rövid életéről kérdezem, Andi azt mondja, hogy az első megbicsaklás azért következik be, mert nem vesszük figyelembe a saját, egyéni bioritmusunkat, energiaszintünket, ami életciklusonként eltérő.

Figyeljük meg, hogy január elején tömve vannak az edzőtermek, hiszen tavaszra mindenki tip-top külsőt akar villantani, pedig a téli hónapok még inkább a befelé fordulást támogatják.

Fontos, hogy a belső vágy energiáját, ami az elmozdulásra késztet minket, képesek legyünk fenntartani, mert hiába emelgeti a súlyokat körülöttünk még a nyugdíjas nagypapa is, akkor sem fogunk kitartani, ha a rendszeres mozgást nem igényeljük, nincs vele célunk, nem hiányzik, ezért el fogja veszíteni a jelentőségét.

Mi köze a paradicsomnak a terveink megvalósításához?

Természetesen arra is kíváncsi voltam, milyen konkrét eszközökhöz nyúlhatunk, ha lelkesedésünk az új évi céljaink iránt a hétköznapi mókuskerékben megfogyatkozik?

– Először is adjunk fontossági sorrendet az életünket meghatározó területeknek, mondja Andi. Fontos a munkám, a családom, az egészségem? A rendelkezésemre álló időből mennyit adok egyik vagy másik területnek? A napi vállalásaim mennyiben támogatják a hosszútávú céljaimat? 

– Te ügyesen felmérted, hogy hétköznapokon 9 és 13 óra között „szent idő” a számodra, akkor a legmagasabb az energiaszinted, és képes vagy a feladataidra koncentrálni. De előfordul, hogy még több óra sem tud annyira hatékony lenni, mint 20-30 aktív perc.

Ezt mondja az úgynevezett „Pomodoro technika”, ami szinte minden feladattípusnál és tanulásnál is jól működik. Állíts be egy időmérőt 25 percre, ebben az időtartamban kizárólag a dolgodra fókuszálj, majd, ha letelt az idő jöhet 5 perc szünet, amikor felállhatsz, lazíthatsz, de a pihenőt követően jöhet a következő 25 perces ciklus. Fontos, hogy négy ciklus után tartsunk 20-30 perc szünetet.

A módszert Francesco Cirillo fejlesztette ki az 1980-as években, akinek gondjai voltak a koncentrálással és vizsgáinak teljesítésével. A rémisztő mennyiségű tanulás melletti elköteleződés helyett Cirillo csupán annyit kért magától, hogy szánjon 10 fókuszált percet tanulásra. A kihíváshoz talált egy paradicsom alakú órát, és megszületett a pomodoro technika, az olasz szó jelentése ugyanis paradicsom. A módszer egy ciklikus időgazdálkodás, ami folyamatos produktivitásra ösztönöz, a rendszeres szünetek pedig motivációd fenntartását szolgálják.

– Természetesen akkor sincs okunk elkeseredésre, ha még februárban sem hajt minket a vágy, hogy belevágjunk valami újba, teszi hozzá Andi, mert változni, változtatni, tanulni az év bármely időszakában lehet.

Sorsunk a csillagokban?

Hírességekről gyakran olvashatjuk, hogy nemcsak személyi edzőt, de személyi asztrológust is alkalmaznak, és egy-egy fajsúlyosabb döntés, fellépés, utazás vagy műtét előtt kikérik annak véleményét.

Bennem felmerült a kérdés: aki képes mások csillagképletében olvasni, az vajon minden évben elkészíti a saját előrejelzését?

– Abban az értelemben, ahogy gondolnád, úgy nem, vagyis nem ülök le január elsején, hogy megnézzem az egész éves prognózisomat. Az aktuálistól számított nagyjából kétéves bolygóállások a fejemben vannak, és a saját alapképletem is, ezeket aztán elég hamar össze tudom tenni fejben, mondja Polgár Andi pszichológus, asztrológus.

– Ezeknek a megjelenő aspektusoknak az analógiás megfeleltetésében gondolkodom, nem konkrétumokban, inkább párhuzamokban, hiszen az asztrológiának ez a lényege. Nagyon szeretem Periklésztől azt az idézetet, ami úgy szól,

„A mi feladatunk nem az, hogy megjósoljuk a jövőt, hanem hogy felkészüljünk rá.”

Jöhet bármilyen magazin, én mindet a horoszkóp rovatnál ütök fel elsőként. Mennyire vegyük komolyan ezeket a rövid elemzéseket, kérdezem Anditól, aki erre mosolyogva legyint, hogy azok inkább a tartalomgyártást szolgálják, valódi alapok nélkül, bár kétségtelen, hogy ha teletűzdelik pozitívumokkal, akkor jó hatással van az olvasó mentális jólétére.

A kulcskérdés pedig az: a személyre szóló elemzés valóban tud iránytű lenni nagyobb megtorpanások vagy döntések előtt?

– Ha egy kliens rákérdez egy adott témára, akkor az asztrológia segítségével rá tudunk látni, hogy van-e azzal dolga, támogatott-e vagy sem?

– Ha nem látom a képletében (vagy prognózisban), akkor a pszichológusi oldalam azt tanácsolja, hogy ha megfogalmazódott benne az igény a változtatásra, akkor mindenképp lépje meg, mert azáltal is fejlődik az önismerete és rengeteget tanulhat a helyzetből.

– Az a tapasztalatom, hogy ebben az instant világban az emberek túl gyorsan akarnak célba érni, lehetőség szerint kockázat-és kudarcmentesen, de ez az életben nem így működik.

– Ezért fontos tudatosítani, hogy a legstabilabb dolgok mindig kitartással, szorgalommal és idővel jönnek, illetve hogy a kudarcok legtöbbször nem az alkalmatlanságunkból erednek, hanem a fejletlenségünkből. Ergo a kudarcokból is rengeteget profitálhatunk, ha nyitottak vagyunk az életre és önmagunkra.

A jövő jön, bátran vállaljunk kockázatot

Sokakban felmerül, életfeladattal születünk-e. Andi azt feleli, hogy az élet nem feltétlenül személyiségkompatibilis, nem jöhet mindig az, ami nekünk kényelmes.

Ugyanakkor az emberek rettenetesen le vannak terhelve, gazdaságilag, mentálisan, pszichésen, és a többségnek  a hétköznapok menedzselése a legnagyobb kihívás, és ritkábban az, hogy élik-e a sorsfeladatukat.

A kínai holdújévet óriási ünnepséggel köszöntik maguk a kínaiak is, mert a Fa Sárkány szimbólum olyan szerencsés fordulatokat hozhat, amelyek pozitívan fogják befolyásolni az emberiség jövőjét. Azt már tudom, hogy én és a gyerekem leszünk az idei év mázlistái (ha így lesz, év végén megírom), de szeretném Anditól megtudni, hogy ez a pozitív hullám jellemző lesz-e a többi állatövi jegy szülöttére is?

– Nem szeretném lesarkítani, hogy az összes jegynek, hiszen mindannyian jóval összetettebbek vagyunk, de az biztos, hogy még a nyugati asztrológia szerint is ebben az évben nagyon kiáradó, gyors és dinamikus energiák várhatók, feleli.

– Ezek kedveznek a nyitottságnak, a tanulásnak, a kreativitás óriási teret kap, újításokkal, reformokkal; az emberi-és párkapcsolatokban pedig az őszinteség jellemzően nagy robbanásokat fog előidézni.

2024 egy gyorsvonat, ahol az ingerek sokaságán, és kevésbé a maradandó dolgokon lesz a hangsúly, de ez nem baj. Vagy egy svédasztalhoz tudnám hasonlítani még: tálcán kapunk sok lehetőséget, rajtunk múlik, hogy mennyit és mit veszünk le ezekből.

Rengeteg potenciál lesz ebben az esztendőben tehát, legyünk nyitottak, ne féljünk az újtól, egyéni és kollektív szinten is nyugodtan maradjunk optimisták.

Kiemelt kép: Freepik.com

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely