Barion Pixel Skip to content
mentes séf verseny győztesek

Kiderült, kik az év legjobb Mentes séfjei! Mutatjuk!

A METRO Gasztroakadémián rendezték meg a Magyarországon az Év Mentes Séfje versenyt. A múlt évi nagy sikerre való tekintettel amatőr és profi kategóriában is összemérhették a versenyzők tudásukat. A versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán volt.

A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítették el mentes fogásaikat, így az alkotás igazi kreatív élmény lehetett a számukra. A versenyen a szervezők kiemelten figyeltek a zero waste irány betartására, azaz, hogy minél kisebb legyen az alapanyag pazarlása a főzés során.

Idén számos versenyző ismerős volt a zsűrinek. Sokan az előző évi verseny eredményhirdetése óta készültek, tanultak, hiszen az Év Mentes Séfje zsűrije minden résztvevőt igyekszik tanácsokkal ellátni, így a versenyzőknek a fejlődés és tanulás is fontos szempont volt a jelentkezéskor.

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy így is lehet finoman és sokszínűen étkezni. 

A jótékonyság is helyet kapott az Év Mentes Séfje versenyen, ugyanis a főzés közben használt Russell Hobbs gépeket a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola diákjai használják tovább.

Az Év Mentes Séfje egy évig viselheti a címet és közel félmillió forint értékű ajándékkal tért haza a szakmai elismerés mellett. 

Mindkét kategóriában elképesztő ételkölteményeket készítettek a versenyzők, ezzel megizzasztva a zsűritagokat.

Amatőr kategóriában első helyezést ért el Dömös Fanni, aki eredeti szakmáját tekintve agrármérnök és lótenyésztő szakmérnök- a zsűri ízlelőbimbóit egyértelműen meghódította különleges étel alkotásaival; főétele a Keleti harmónia-kínai pho leves gazdagon, a desszertje pedig polenta alapon narancskrém céklazselével a tetején.

Dömös Fanni nyertes főétele.

Második helyezést ért el Kuti Szelenge. Az ő főétele Napsütés Olaszországban – sütőtökös gnocchi, rozmaringos, kakukkfüves tökmártással, aszalt paradicsommal, chilis csimicsurival, dióval, Violife “fetasajttal”, rizschipssel, a desszertje pedig Gesztenyés derű – narancsos, gesztenyés mascarpone krém, aszalt meggyes mandulás morzsával, fahéjas meggymártással a tetején. 

A dobogó harmadik fokát Kovács Vivien foglalta el, aki sült karfiolt gránátalmás quinoa tabuoléval és póréhagymás burgonyás alapú petrezselyemszósszal készített, amit kókusztejjel, citrusokkal és gyömbérrel ízesített, fűszeres, pirított napraforgómaggal a tetején. A desszertje pedig csokoládés korong “brownie”, csokis mascarpone-val csokiropogóssal, illetve posírozott almával és gránátalmával.

mentes séf verseny amatőr kategória
Az amatőr kategória nyertesei

A Gréta Főzőiskola százezer forint értékű vegán online főzőtanfolyamát Luterán Fanni, a mezőny legfiatalabb versenyzője kapta Stőhr Gréta jóvoltából, a MindenMentes Főzősuli utalványát pedig Kuti Szelenge vehette át Tanács Attilától.

Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte: Dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem alapítója és tulajdonosa, Tanács Attila, a Mindenmentes Főzősuli alapítója, szakmai vezetője, mesterszakács, fejlesztő-séf, többszörös Európa-, világ- és olimpiai bajnok, Stőhr Gréta egészséges életmód-szakértő, első vegán séf- és főzőiskolájának tulajdonosa, Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő és a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profi kategóriájának nyertese, Steiner Kristóf író, újságíró, vegán séf, Molnár György, a Dobos C. József Iskola tanára, Ádám Csaba az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje és Blendea Károly a Violife Professional Kulináris Tanácsadója. A verseny háziasszony Szinetár Dóra színésznő volt.

A Profi kategóriában Molnár Dávid, a Rézkakas Bistro séfje vitte el az első helyet. Gesztenyés langyos babsalátát készített, vietnámi palacsintával, illetve banánfagylaltot, magvas crumbléval, narancsos-olívaolajos dresszinggel.

vegán séf verseny
Molnár Dávid nyertes főétele.
vegán séf verseny
Ez pedig Molnár Dávid győztes desszertje.

Második helyen végzett Angeli Mátyás, a Natura Hill séfje két kreációja: Május kert – cékla, karfiol- és lencsevariációk bazsalikommal, illetve Kasmír körte – körte szezámmaggal, kardamommal és fahéjjal.

A dobogó harmadik fokát pedig Paál Béla, a Kis Padlizsán Vegán Bisztró séfje foglalta el. Béla főétele a 4 évszak volt a tányéron – humusz, sült zöldségekkel, salátával, házi magkenyérrel zero waste módon elkészítve. A desszert pedig mangós édesburgonya humusz mandulamorzsával és mandula grillázzsal.

Az Év Mentes Séfje versenyzőkkel a 2024. április 20-án és 21-én megrendezésre kerülő Csak a Mentes Tavaszi Fesztiválon személyesen találkozhatsz a MoM Sportban.

 Képek:  Seiner Krisztián

Ételfotók: Kriskó Anett

Hasonló tartalmakat ITT olvashatsz. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal, és kövess bennünket a Facebook-, valamint Instagram-oldalunkon is.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely