Akik járvány alatt sem feledkeztek meg a Hős utcai gyerekekről

Támogatott tartalom. 

Ugyan hálával tartozunk az egészségügyi dolgozóknak, de járvány idején máshol is elkél a segítség, például a kőbányai Hős utcában, ahol kisgyermekes családok élnek mélyszegénységben. A Toxikomák, Szabó Győző színész és Lendvai Zoltán séf, a szókimondó rapper, Molnár Áron (noÁr) és az Eisberg azonban nem hagyta, hogy az ott élők hasa korogjon az éhségtől.

Mivel a koronavírus-járvány miatt bezártak a színházak és éttermek, színészek és séfek maradtak munka nélkül. Közülük sokan azonban most sem tétlenkedtek. Így volt ezzel Szabó Győző színész és Lendvai Zoltán séf is. A két barát összefogott és megalapította a Toxikomák konyháját, ahol naponta 100 adag étel készült rászoruló családoknak. A kezdeményezéshez Molnár Áron, ismertebb nevén noÁr is csatlakozott.

– Mindig is megállíthatatlan vágyat éreztem, hogy kivegyem a részem a közügyekből, megoldásokat találjak társadalmi problémákra. Amikor Szabó Győző barátom felhívott, hogy Lendvai Zoltán séf főzne rászorulóknak és megkérdezte, szerintem hova kellene eljuttatni ezeket az ételeket, rögtön elkezdtem telefonálni, megkerestem a civil szférából minden ismerőst, hogy az ügy mellé állítsam őket – mesélte noÁr. Szerencsére Tóth-Kása Ottília, a noÁr koordinátora azonnal segítségére sietett, így jutottak el a Kontúr Közhasznú Egyesülethez, akik jogi segítséget nyújtanak a Hős utcai telepen lakóknak, illetve a gyerekek tanulmányi felzárkóztatását támogatják.

Lendvai Zoltán, Szabó Győző és noÁr.

Lendvai Zoltán séf egy elhanyagolt, használaton kívüli konyha renoválásával kezdte a munkát. Itt egy kedves barátja, Zoltai Anna, a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti osztálya vezetőjének segítségével biztonságos körülményeket alakítottak ki, és hamarosan megszületett az étlap is.

– Két és fél hét alatt hoztuk rendbe a konyhát, és április végén el is kezdtük a főzést, napi 100 adag ételt készítettünk. Egyszerű, de finom fogásokat adtunk, és még az ételérzékenyekre is odafigyeltünk – mondta a többszörösen díjnyertes mesterszakács.

– Séfként a járványhelyzet idején nem volt munkám, hirtelen sok szabadidőm lett. Ezt próbáltam minél hasznosabban eltölteni, így lettem a Toxikomák konyhájának oszlopos tagja – tette hozzá.

Elmondása szerint Szabó Győzőt és Molnár Áront alig lehet visszafogni, a tálalástól kezdve a kiszállításon át mindenben segítettek. Sőt, mindketten közzé tettek egy felhívást is a Facebookon, miszerint alapanyagokra, önkéntesekre és támogatókra is szükségük lenne a munka során. Szerencsére folyamatosan érkeztek az alapanyag-felajánlások, kaptak halat, kukoricalisztet, baromfihúst, fűszereket és az Eisberg jóvoltából hetente két alkalommal salátát öntetekkel együtt.

– Gazsi Zoltánnal, az Eisberg Hungary ügyvezetőjével én beszéltem telefonon, és egy végtelenül szimpatikus, csodálatos embert ismertem meg a személyében. Nem volt kérdés számára, hogy támogassa ezt a jó ügyet is számos másik mellett – emlékezett vissza Lendvai Zoltán.

A friss saláták és ízletes öntetek mellett az Eisberg mással is próbálta színesíteni elsősorban a gyermekek hétköznapjait. – A salátákon kívül színes ceruzákat, színezőket is küldtünk a gyerekeknek, hogy kedvükre alkothassanak a karantén idején. Eredetileg gyereknapra szántuk az ajándékokat, de nem tudtunk addig várni. Áronék hálából meglepetés rajzpályázatot szerveztek – tudtuk meg Spielmann Laurától, az Eisberg kiemelt ügyfél menedzserétől, aki ennek a projektnek a vezetője, illetve kapocs az Eisberg és a Toxikomák csapat között. A beérkező rajzokat egy virtuális kiállítás keretein belül meg is lehet nézni a Kontúr Közhasznú Egyesület honlapján.

Az Eisberg azonnal kezdeményezés mögé állt.

Az Eisberg először egy maraton kapcsán dolgozott együtt Molnár Áronnal és Szabó Győzővel, a vállalat dietetikusa állította össze a két színész étrendjét a verseny előtti időszakra. Most újra egymásra találtak, az együttműködést pedig Spielmann Laura személyében szintén egy olyan ember koordinálta, aki nemcsak a munkája során, hanem magánemberként is fontosnak tartja a jó ügyek támogatását.

Szabó Győző jóvoltából motorozásokkal, noÁr kezdeményezésére éneklésekkel és a játékokkal teli nagy kaland azonban már nem tartott sokáig, június 2-án, az iskola újraindulásakor befejeződött. A „szupercsapat” az utolsó nagy ajándékát, egy hatalmas adag palacsintát gyereknapkor adta át a Hős utca kis lakóinak. Bár ez a kaland most véget ért, Lendvai Zoltán azt mondta, egészen addig segítenek majd, míg meg nem gyógyul a világ.

Júniustól máshogy, de továbbra is része maradnak a gyerekek életének. Molnár Áron ötlete például, hogy tehetséggondozó programot indítson, illetve a gyerekek történeteiből egy dalt készítsen.

A következő noÁr szám éppen a gyermekekre fordított figyelem hiányáról szól majd, hiszen tény, hogy a járvány idején felerősödött a családon belüli erőszak. A címe egy telefonszám lesz, amit a gyerekek hívhatnak, ha segítségre van szükségük.

Bármit is talál ki a Toxikomák csapata a későbbiekben, egy valamiben biztosak lehetnek: egészséges nassolnivalókban nem fognak hiányt szenvedni a gyerekek!

Vélemény, hozzászólás?