Barion Pixel Skip to content

Nem kérnek a szülők az iskolanyitásból egy felmérés szerint

A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség saját felmérése szerint a szülők 76 százaléka nem érzi igazán biztonságosnak, hogy a gyermekét iskolába küldje április 19-én. A közösség kérdéseire fél nap alatt 85 181 válasz érkezett. Ebből is látszik, központi kérdés lett, hogy engedjük-e iskolába a gyermekeinket.

„A kitöltők nagy többsége az óvodai nevelésben (14,5%), az általános iskola alsó tagozatában (30%), az általános iskola felső tagozatában (23,3%), valamint a gimnáziumi oktatásban (17%) érintett. A részletes elemzés során az egyes intézménytípusokhoz tartozó valós létszámokkal való összehasonlításból kiderült, hogy leginkább az általános iskolások szülei nyilvánítottak véleményt a kérdőív kitöltésével” – írja a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség a felmérés eredményében. 

A felmérés szerint:

  • A szülők 29,4%-a bizonytalan abban, hogy visszaengedi-e a gyermekét az iskolába április 19-én. Mindössze 34,7% jelenti ki, hogy biztosan visszaengedi, 33,5% azonban nem akarja visszaengedni.
  • Minél idősebbek a gyerekek, a szülők annál veszélyesebbnek érzik a rendszer újranyitását! A veszélyérzet  általános, és extrém mértékű.
  • Sokat számítanak a külső kényszerek. Ma Magyarországon nem a szülő szabad döntése az, hogy a veszélyhelyzetben is elküldi-e a gyereket az iskolába, vagy nem. Jelenleg kizárólag az igazgató kompetenciája eldönteni, hogy engedélyezi-e (és igazolja) a távolmaradást, vagy nem. A szülők nagyon nagy része (50,2%) bizonytalan abban, hogy esetükben ez járható út-e, írja a felmérés. 

Ahogy már mi is írtunk róla, nem meglepő az eredmény. Korábbi cikkünkben szülőket kérdeztünk arról, hogy örömmel viszik-e gyermekeiket iskolába. Vegyes válaszok érkeztek, de az világossá vált, hogy sokkal nagyobb a félelem az újranyitással kapcsolatban, mint azt a kormány kommunikálja. Legtöbben a hibridoktatásnak örülnének, amit a Pedagógusok Szakszervezete is támogatna.

Fotó: Freepik.

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely