Kezdjünk el őszintén beszélni a változásról! Most!

A változás örök. A változás maga az élet. A változás egyáltalán nem kényelmes: kőkemény önismereti munka, de ha jól csináljuk, ha megdolgozunk érte, csak nyerhetünk rajta. Online sorozatot indítunk, hogy mi nők végre tabuk nélkül beszélhessünk a témáról. Tartsatok velünk!

Megváltoztál, mondták, amikor hazaköltöztem a féléves Erasmus-kalandom után. Megváltoztál, bólogattak, amikor megszületett a lányom. Megváltoztál, ingatták a fejüket, amikor egyre tudatosabban kezdtem tágítani az életem kereteit.

Sokat gondolkodtam rajta, hogy igazuk van-e. Először még zavarba jöttem a megállapítástól, aztán ahogy elengedtem a változástól való félelmet és közelebbről kezdtem vizsgálni a bennem zajló folyamatokat, rájöttem, hogy bár valóban fel tudok sorolni szembetűnő és kevésbé egyértelmű változásokat az életemből, azért az igazság mégiscsak az, hogy a folyamatos fejlődés és tanulás vezetett ezekhez a mások szemében mérföldkőnek tűnő fordulatokhoz.

Azaz a változásban igazából semmi meglepő nem volt, hiszen mélyen legbelül, távol a kíváncsi szemektől, folyamatosan zajlott.

Sem elkerülni, sem megúszni nem tudtam volna. És bár egyáltalán nem volt kényelmes, sőt idővel kifejezetten fájt is, nem akartam volna. Mert már azt is tudom, hogy semmi ijesztő sincs benne. Sőt, kifejezetten várom, hogy hova vezet még ezután.  

És azt, hogy vagyunk ezzel így még páran, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy amióta fel mertem vállalni a változásaimat, lépten-nyomon hasonló cipőben járó nőkkel találkozom. Például Békéssy Olgival, a Női váltó főszerkesztőjével, aki épp azért hívta életre az oldalt, hogy legyen hol őszintén beszélni a sokszor kegyetlenül nehéz vagy elkerülhetetlen váltásainkról.

Ő soha egy percig sem kertelt. Sem nekem, sem másnak nem ígérte, hogy könnyű lesz. De azt sem tagadta le soha, hogy minden nehézség ellenére megéri önazonossá válni. Merthogy felvállalni a változásainkat, ezt is jelenti. Tudni, kik vagyunk pontosan, és tudni, mire van szükségünk ahhoz, hogy boldogok legyünk ebben az életben. Aztán kiállni érte.

Pont úgy, ahogy a Tudatos Öregedés alapítói, Milánkovics Kinga és Milánkovics Miléna is tették. Ők tavasszal meséltek nekem az évtizedes útról, ami odáig vezette őket, hogy több országnyi távolságból, mégis együtt alapítsák meg társadalmi vállalkozásukat, a Tudatos Öregedést. Bár testvérként mindig is közel álltak egymáshoz, felnőtt életük univerzumai akkor találkoztak, amikor rájöttek, útjaik az életközéphez közeledve egyre szorosabban futnak. Missziójuk lett, hogy megtanítsák a nőknek, hogy válság helyett változásként is kezelhetik az életközepet, valamint azt, mit lehet kezdeni félelem és félreértések nélkül az öregedéssel.

Négy nő. Négy váltás. Négy történtet a világ négy pontjáról. Ezek vagyunk mi.

Málta, Budapest, Amszterdam és Szeged – Milánkovics Kinga, Békéssy Olga, Milánkovics Miléna és Trogmayer Éva találkozik az online térben egy a Női váltón induló új, formabontó beszélgetéssorozat keretein belül. A változásról fogunk beszélni, tabuk nélkül. Mert TÉNYLEG hiszünk benne, hogy változni érdemes, ugyanakkor TÉNYLEG tudjuk, hogy ez nem könnyű.

  • Nem könnyű, mert szorítanak a társadalmi elvárások.
  • Nem könnyű, mert korlátoznak a tévhiteink.
  • Nem könnyű, mert kicsi a mozgásterünk. Sőt, van, akinek talán nincs is.
  • Nem könnyű, mert kifogásunk is ezer van.
  • És nem könnyű, mert nők vagyunk.

Mégis megvalósítható. Mi ebben hiszünk. Október 13-án 10 órakor tarts velünk, és kapcsolódj be te is az élő műsorba! Számítunk rád!

 

Vélemény, hozzászólás?