Mire használhatunk fel egy kiürült konzervdobozt? A Terézanyu- és kétszeres amatőr Ország Cukormentes Tortája különdíjas szerzőnk, Raffer Gabriella szerint nagyon sok mindenre. Most például kalácssütésre. Megmutatja, hogyan!
Bevallom, gyűjteményem van konzervekből. Évek óta zörgök velük hazáig a munkahelyemről. Sokszor gondolom, hogy már elég, de akkor jön egy újabb, ami szép és csillogóan ezüst, az olívabogyós meg aranyfényű, és nem tudok ellenállni. A napokban egy újabb típusúra lettem figyelmes a munkahelyem szárazáruraktárában. Alig vártam, hogy a benne lévő kukoricát felhasználhassam, és már téptem is le a papírt az oldaláról, gyönyörködve az ezüstös fényében.
Mire ez a rajongás? Újrahasznosítok. Most épp a konyhában.
„Konzervdoboz” kalács :
Három 500 grammos konzervdobozt kibéleltem sütőpapírral. Először az oldalához simítottam egy réteget, majd szabásmintát rajzoltam az aljáról és beleszabtam a belsejébe egy kerek sütőpapírt, megkönnyítve vele sütés után a kalács kivételét.
Majd bedagasztottam a kalács tésztáját.
Kakaós kalács, csokoládédarabokkal:
2,5 dl tejhez hozzáadtam 10 dkg kristálycukrot és 12 dkg vajat, majd összemelegítettem. Miután felolvadt a vaj, keverőtálba öntöttem és 3 dkg friss élesztőt belemorzsoltam. Ezután hozzáütöttem 2 egész tojást, és elkezdtem keverni a robotgép dagasztóspiráljával. Kimértem 60 dkg kelt tészta lisztet, és elkevertem benne 2 dkg kakaóport, majd apránként hozzákevertem a keverőtálban lévő nedves anyagokhoz. Amikor már benne volt a teljes mennyiségű liszt, 1 kávéskanál só került a tésztához és simára dagasztottam.
50 perc kelesztés után, lisztezett deszkán lazán átgyúrtam. Hagytam pár percig lazulni a tésztát, és sodrófával kinyújtottam. 10 dkg étcsokoládét feldaraboltam és elosztottam a kinyújtott felületen, majd feltekertem a csokoládéval szórt kalácstésztát. Három egyforma méretűre feldaraboltam a tekercset, és vágott felénél kezdve mindhárom tekercset olyan méretűre tekertem, hogy bele tudjam tenni a kibélelt konzerves dobozaimba. Mikor mindhárom tészta a helyére került, újabb 20 percet pihentek.
180 fokra előmelegítettem a sütőt, és az újrakelesztést követően felsorakoztattam őket a sütőben. Kb 50 percet sültek. (Érdemes tűpróbát tartani, kinek-kinek a saját sütési idejét kitapasztalni.)
A sütőből kivéve deszkára borítottam őket, majd rácson pihentek a teljes hűlésig. Porcukorral meghintettem, és reggel vajjal megkenve boldog napindító lett mindannyiunk számára.
Fotók: A szerző felvételei.