Barion Pixel Skip to content

Mire jó a konzervdoboz? Remek kalács sül benne!

Mire használhatunk fel egy kiürült konzervdobozt? A Terézanyu- és kétszeres amatőr Ország Cukormentes Tortája különdíjas szerzőnk, Raffer Gabriella szerint nagyon sok mindenre. Most például kalácssütésre. Megmutatja, hogyan! 

Bevallom, gyűjteményem van konzervekből. Évek óta zörgök velük hazáig a munkahelyemről. Sokszor gondolom, hogy már elég, de akkor jön egy újabb, ami szép és csillogóan ezüst, az olívabogyós meg aranyfényű, és nem tudok ellenállni. A napokban egy újabb típusúra lettem figyelmes a munkahelyem szárazáruraktárában. Alig vártam, hogy a benne lévő kukoricát felhasználhassam, és már téptem is le a papírt az oldaláról, gyönyörködve az ezüstös fényében.

Mire ez a rajongás? Újrahasznosítok. Most épp a konyhában. 

„Konzervdoboz” kalács :

Három 500 grammos konzervdobozt kibéleltem sütőpapírral. Először az oldalához simítottam egy réteget, majd szabásmintát rajzoltam az aljáról és beleszabtam a belsejébe egy kerek sütőpapírt, megkönnyítve vele sütés után a kalács kivételét.

Majd bedagasztottam a kalács tésztáját.

Kakaós kalács, csokoládédarabokkal:

2,5 dl tejhez hozzáadtam 10 dkg kristálycukrot és 12 dkg vajat, majd összemelegítettem. Miután felolvadt a vaj, keverőtálba öntöttem és 3 dkg friss élesztőt belemorzsoltam. Ezután hozzáütöttem 2 egész tojást, és elkezdtem keverni a robotgép dagasztóspiráljával. Kimértem 60 dkg kelt tészta lisztet, és elkevertem benne 2 dkg kakaóport, majd apránként hozzákevertem a keverőtálban lévő nedves anyagokhoz. Amikor már benne volt a teljes mennyiségű liszt, 1 kávéskanál só került a tésztához és simára dagasztottam.

Fotó: A szerző felvétele.

50 perc kelesztés után, lisztezett deszkán lazán átgyúrtam. Hagytam pár percig lazulni a tésztát, és sodrófával kinyújtottam. 10 dkg étcsokoládét feldaraboltam és elosztottam a kinyújtott felületen, majd feltekertem a csokoládéval szórt kalácstésztát. Három egyforma méretűre feldaraboltam a tekercset, és vágott felénél kezdve mindhárom tekercset olyan méretűre tekertem, hogy bele tudjam tenni a kibélelt konzerves dobozaimba. Mikor mindhárom tészta a helyére került, újabb 20 percet pihentek.

180 fokra előmelegítettem a sütőt, és az újrakelesztést követően felsorakoztattam őket a sütőben. Kb 50 percet sültek. (Érdemes tűpróbát tartani, kinek-kinek a saját sütési idejét kitapasztalni.)

A sütőből kivéve deszkára borítottam őket, majd rácson pihentek a teljes hűlésig. Porcukorral meghintettem, és reggel vajjal megkenve boldog napindító lett mindannyiunk számára.

Fotók: A szerző felvételei. 

 

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely