Barion Pixel Skip to content

Egy torta, míg lefő a kávé? – Kezdők kedvence lehet ez a kuszkusztorta

Kuszkusz. A szó, ami első hallásra vicces, másodikra fura, harmadikra pedig kreativitásra ösztönöz. Általában köretként használjuk, de tudtátok, hogy isteni finom torta is készíthető belőle? Ráadásul alig kell vele bajlódni, nagyjából negyed óra, és mehet is a sütőbe. A Terézanyu- és kétszeres amatőr Ország Cukormentes Tortája különdíjas szerzőnk, Raffer Gabriella receptje következik. 

Nézem az időjárás-előrejelzést, 10 fok feletti hőmérsékletet ígérnek a hét második felére. Nézem a kertem, nézem a kedvem. Kizárt, hogy olyan ételt készítsek hétvégi ebéd gyanánt, ami órákig a konyhában tartana. Ha ebéd utánra valami desszertet is szeretnék, annak még inkább egyszerűnek, ám nagyszerűnek kell lennie. A lenti desszert nem csupán ilyen napokon jön jókor. Egy váratlan vendég érkezésekor, vagy ha a barátnős kávézás mellé jól jönne pár falat finomság – kis túlzással –, míg lefő a kávénk, el is készül. 

Fotó: A szerző felvétele.
 
Kuszkusztorta:
 
250 gramm kuszkuszt beletettem egy üveg tárolódobozba és felöntöttem 500 ml forró vízzel (ez a művelet fehérborral is működhet), majd lezártam a tetejével. 5 tojást kettéválasztottam úgy, hogy egy tojás fehérjét félretettem egy külön tálba. A tojások sárgájához 50 gramm cukrot mértem, a 4 tojásfehérjéhez pedig 30 grammot és egy csipet sót. 
 
Praktikus okokból először a tojások fehérjét vertem habbá, így nem kell elmosogatnom a habverőket, és ezután nyugodtan folytathatom a tojássárgák habosításával. (Ez a művelet felcserélve nem menne.) A kihabosított tojássárgájához hozzáreszeltem egy bio citrom illatos héját, majd az ez idő alatt készre puhult kuszkuszt apránként belekevertem. Majd óvatosan, hogy ne törjön össze a fényesen csillogó fehérjénk habja, fellazítottam vele a kuszkuszos keveréket. 
 
Fotó: A szerző felvétele.
 
Egy kapcsos tortaformát vékonyan kivajaztam, meghintettem egy kis morzsával és beleöntöttem a keveréket. 180 fokon légkeverés mellett addig sütöttem még aranybarna nem lett a teteje.
 
Míg sült, a félretett tojásfehérjét lemértem, és a súlyával megegyező grammnyi cukorral kemény habbá vertem. A piruló tortát kivettem a sütőből, elterítettem a tetején a habot, és kicsit megpaskoltam, hogy a keletkező kis csúcsok, mutatósra tudjanak pirulni a sütőben. 
 
A váratlanul betoppanó vendégek ez idő alatt éppen csak elmesélték, honnan is tartanak hazafelé, és a barátnős beszélgetéshez is elkészült a kávé. Ráadásul a nap is magasan jár még, így én is kiélvezhetem a kora tavaszi napsütést a szabadban.
 
Fotók: A szerző felvételei. 

Tetszett a cikk?

Megosztás:

Ajánlott cikkek:

2024 © NŐI VÁLTÓ - Minden jog fenntartva | Weboldal: Kardos Gergely